Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal onderwijskunde (basisonderwijs)

2024-11-03 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond

Universiteit Hasselt (UHasselt) wil als civic universiteit inzetten op onderwijsonderzoek en een voortrekkersrol hebben in onderwijsinnovatie. Deze vacature kadert binnen de verdere uitbouw van de onderzoeksgroep UHasselt Research on Innovative and Society-engaged Education (U-RISE). Je maakt deel uit van de interfacultaire School voor Educatieve Studies (SES).

De School voor Educatieve Studies organiseert onderwijs, onderzoek en dienstverlening binnen het brede domein van onderwijs. De School voor Educatieve Studies wil een duurzame impact op het leren en de ontwikkeling van elk kind, jongere en volwassene in onderwijs en opleiding realiseren. Dit doen we enerzijds via onze opleidingen, anderzijds via onderzoek van U-RISE, de onderzoeksgroep die Innovatief en Maatschappelijk Betrokken Onderwijs ter harte neemt.

Functie-inhoud

Het respectvol, open en kritisch leren voeren van discussies, waarin meerdere perspectieven worden meegenomen, heeft de afgelopen jaren een prominente plaats gekregen in het onderwijs, vaak gekoppeld aan burgerschapsdoelen. Om dit te realiseren zijn voldoende oefenkansen in de klas essentieel. Uit onderzoek blijkt echter dat zulke oefenmogelijkheden eerder beperkt zijn en dat er kansen tot dialoog blijven liggen in de klas. Een veelgenoemde reden hiervoor is dat leraren zich onvoldoende bekwaam voelen om discussies te starten en te begeleiden, en ze dus vermijden. Dit pedagogisch-didactisch doctoraatsonderzoek richt zich daarom op de vraag: Hoe kunnen leerkrachten in de lagere school een dialogische leeromgeving creëren met rijke oefenkansen voor discussie? Het onderzoek is gericht op: (1) het ontwikkelen van een conceptueel model voor dialogisch lesgeven in de lagere school, (2) het in kaart brengen van dialogische onderwijspraktijken, mogelijk via participatieve onderzoeksmethoden, en (3) de creatie en evaluatie van onderbouwde interventies om leraren te professionaliseren in dialogisch onderwijs of discussies begeleiden. Binnen dit project is ruimte om op basis van eigen interesses en in samenspraak met de promotoren de onderzoeksfocus en -methoden te verfijnen.


Profiel

  • Je bent in het bezit van een masterdiploma in het domein onderwijskunde of pedagogische wetenschappen, bij voorkeur in een afstudeerrichting gekoppeld aan (basis)onderwijs. Recent afgestudeerde studenten worden aangemoedigd om zich kandidaat te stellen. (of gelijkwaardig)
  • Je hebt excellente academische resultaten behaald, in het bijzonder op je masterproef.

  • Je hebt inzicht in het opzetten, uitvoeren en analyseren van kwantitatief én kwalitatief onderzoek.

  • Een sterke interesse in burgerschapsonderwijs/ discussie en gelijke onderwijskansen is noodzakelijk.

  • Een sterke affiniteit met leerplichtonderwijs in het basisonderwijs en ervaring met onderwijskundig onderzoek zijn pluspunten.

  • Je hebt een sterk probleemoplossend vermogen, bent flexibel, beschikt over de nodige organisatiecapaciteit en bent stressbestendig.

  • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en hebt een goede kennis van het Nederlands en het Engels, zowel mondeling als schriftelijk.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
Aanstelling voor 2 jaar. Na positieve evaluatie is de aanstelling eenmaal verlengbaar met 2 jaar.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 03 november 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
Voor de geselecteerde kandidaten is er een opdracht met aansluitend interview voorzien op 14/11/2024.

Meer info
Prof. dr. Jetske STRIJBOS, jetske.strijbos@uhasselt.be
Prof. dr. Elke EMMERS, +32-11-268964, elke.emmers@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal onderwijskunde (basisonderwijs)
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-10-07
Uiterste sollicitatiedatum
2024-11-03 23:59 (Europe/Brussels)
2024-11-03 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Promoting Exercise for Good Health Free University of Bozen - Bolzano Leestijd: 4 min
...
Inclusive Education for All Free University of Bozen - Bolzano Leestijd: 4 min
...
Children’s Literacies in Our Hyperconnected World University of Jyväskylä Leestijd: 4 min
Meer stories