Kies je regio

Selecteer de regio die het beste past bij je locatie of voorkeuren.

Kies je sitetaal

Deze instelling regelt de taal van de gebruikersinterface, inclusief knoppen, menu's en alle tekst op de site. Selecteer je voorkeurstaal voor de beste browse-ervaring.

Kies de talen voor vacatures

Selecteer de talen voor vacatures die je wilt zien. Deze instelling bepaalt welke vacatures aan jou worden getoond.

Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal ‘Ontwikkeling van biogebaseerde slimme verpakkingen met extrusie, ultrasone spraycoating en 3D-printtechnologieën'

2025-01-20 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond
Je zal werken in een multidisciplinair onderzoeksteam. De MPR&S-groep (Materials and Packaging Research & Services) focust op de verwerking, optimalisatie en karakterisering van circulaire materialen voor duurzame, slimme en veilige verpakkingen. De FME-groep (Functional Materials Engineering) focust op het printen en coaten van functionele materialen op een breed scala aan substraten. Beide onderzoeksgroepen behoren tot het Instituut voor Materialenonderzoek (imo-imomec) van de Universiteit Hasselt en zijn verbonden aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (FIIW). Daarnaast zal er een samenwerking worden opgezet met de groep Polymer Product Engineering (Laboratoire Réactions et Génie des Procédés (LRGP)) van de Universiteit van Lorraine. De universiteiten van Hasselt en Lorraine zijn partners van de Europese Universiteit voor Verantwoorde Consumptie en Productie, bekend als de EURECA-PRO-alliantie.
Om onze onderzoeksactiviteiten en samenwerking rond de ontwikkeling van biogebaseerde, slimme verpakkingsmaterialen verder uit te breiden, verwelkomen wij een fulltime PhD-student in het team.

Functie-inhoud
Het hoofddoel van dit onderzoek is het ontwikkelen van volledig biogebaseerde en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen, bestaande uit polyhydroxyalkanoaat (PHA) biopolymeren. Deze worden gemodificeerd met biogebaseerde additieven om de UV-bestendigheid, antimicrobiële, thermische, mechanische en/of gasbarrière eigenschappen te verbeteren. Het integreren van actieve of intelligente functionaliteiten in deze bioplastics is een strategische aanpak om moderne verpakkingen te creëren die zowel de houdbaarheid van producten verlengen (active packaging) als consumenten informeren over productkwaliteit en versheid (intelligent packaging). Ideale additieven moeten bestand zijn tegen de verwerkingscondities van de biopolymeren en tegelijkertijd de biologische afbreekbaarheid van deze materialen waarborgen.
Dit PhD-onderzoek beoogt om drie innovatieve verwerkingstechnieken te onderzoeken, optimaliseren en vergelijken voor het incorporeren van geselecteerde biogebaseerde additieven in de bulk versus aan het oppervlak van het biopolymeer, via i) smeltverwerking; ii) ultrasone spraycoating; en iii) 3D-printen. Op basis van een grondige fysisch-mechanische en chemische evaluatie zullen de meest geschikte toepassingen voor elk type verpakkingsontwerp (folie, beker of schaal) worden gedefinieerd. Daarnaast zullen de materialen worden onderworpen aan specifieke scenario's aan het einde van hun levenscyclus om hun potentieel als herbruikbare en/of recyclebare verpakkingen te valideren.
Je zal deel uitmaken van imo-imomec, een groot, interdisciplinair instituut met een breed internationaal en nationaal netwerk. Je zal deelnemen aan de Doctoral School of Sciences & Technology. Als PhD-student voer je onderzoek uit, schrijf en publiceer je wetenschappelijke artikelen, en neem je actief deel aan (inter)nationale conferenties en workshops met als doel het schrijven van een PhD-proefschrift. Daarnaast zal je ook enkele beperkte onderwijsactiviteiten vervullen.

Profiel

  • Master in de industriële wetenschappen, master in de ingenieurswetenschappen, master in (toegepaste) wetenschappen; (of gelijkwaardig)
  • Je hebt een sterke interesse in wetenschappelijk onderzoek;

  • Je hebt reeds enige kennis van biopolymeren, bioadditieven, (bio)polymeerverwerkingstechnieken, reologie, morfologie van coatings en/of fysisch-chemische karakteriseringstechnieken;

  • Je bent collegiaal en kan goed in teamverband werken;

  • Je hebt een proactieve en zelfstandige werkhouding;

  • Je beschikt over analytische en kritische denkvaardigheden;

  • Je streeft naar kwaliteit en werkt georganiseerd en nauwkeurig;

  • Je kan gestructureerd rapporteren, zowel mondeling als schriftelijk;

  • Je hebt een goede kennis van geschreven en gesproken Engels (en Frans);

  • Je hebt bewezen expertise in literatuuronderzoek, wetenschappelijk schrijven en het presenteren van onderzoek.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
We bieden je een aanstelling van 2 jaar, die na een positieve evaluatie met 2 jaar kan worden verlengd. De geplande startdatum is 16 februari 2025 (of in onderling overleg te bepalen).

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 20 januari 2025.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.

Meer info
Prof. dr. ir. Mieke BUNTINX, +32-11-292155, mieke.buntinx@uhasselt.be
Prof. dr. ir. Wim DEFERME, +32-11-268874, wim.deferme@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal ‘Ontwikkeling van biogebaseerde slimme verpakkingen met extrusie, ultrasone spraycoating en 3D-printtechnologieën'
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-11-26
Uiterste sollicitatiedatum
2025-01-20 23:59 (Europe/Brussels)
2025-01-20 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Vacatures weergeven in Engels, Nederlands Instellingen wijzigen

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Conserving Coral Reefs: The Backbone of Marine Biodiversity NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research Leestijd: 4 min
...
Control Systems: The Key to Our Automated Future? Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS) Leestijd: 5 min
Meer stories