University of Antwerp

Doctoraatsbursaal sociaal-ruimtelijke aspecten van ongelijkheid in sterfte in de stad Antwerpen (1820-1946)

2024-12-09 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Bepaal mee de toekomst - Universiteit Antwerpen

De Universiteit Antwerpen is een dynamische, toekomstgerichte Europese universiteit. We bieden vernieuwend academisch onderwijs aan meer dan 20000 studenten, verrichten baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en spelen een belangrijke dienstverlenende rol in de maatschappij. We zijn een van de grootste, meest internationale en innovatieve werkgevers van de regio. Met meer dan 6000 medewerkers uit 100 verschillende landen bouwen we dagelijks aan de wereld van morgen. Door wetenschappelijk toponderzoek verleggen we grenzen en geven we de richting aan. De richting van de toekomst. En die kan jij mee bepalen. 

Het Departement  geschiedenis van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte zoekt een voltijdse (100%) doctoraatsbursaal in het domein sociaal-ruimtelijke aspecten van ongelijkheid in sterfte in de stad Antwerpen (1820-1946)

In het verlengde van het Citizen Science project S.O.S Antwerpen (www.sosantwerpen.be), een onderzoeksproject onder leiding van Prof. Isabelle Devos (Universiteit Gent) en Prof. Hilde Greefs (Universiteit Antwerpen), zoeken we een dynamisch en ambitieus doctoraatsbursaal die  gefinancierd worden door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen.

Ons project

De levensverwachting in de westerse landen is de voorbije twee eeuwen enorm gestegen. De stijging ging gepaard met een verandering in het doodsoorzakenpatroon waarbij zogenaamde degeneratieve ziekten (hart- en vaatziekten, kanker) geleidelijk de plaats innamen van infectieziekten (cholera, tbc, enz.). De timing van deze epidemiologische transitie is gekend, maar we weten nog niet hoe de transitie gebeurde, en wie er het eerst en het meest van profiteerde. Welke sociale groepen en welke plaatsen waren het meest kwetsbaar, en voor welke doodsoorzaken was dat het geval?

Aan de hand van gegevens uit het unieke doodsoorzakenregister van de stad Antwerpen (1820-1939), verzameld via crowdsourcing, en ander rijk archiefmateriaal zullen we in dit project de sociale en ruimtelijke ongelijkheden in oorzaakspecifieke sterfte bestuderen in Antwerpen tijdens de negentiende en vroege twintigste eeuw. Daarbij is er aandacht voor de verschillen tussen Antwerpenaren en inwoners die elders zijn geboren. Als de grootste Belgische havenstad met een enorm bevolkingsverloop, is Antwerpen een uniek historisch laboratorium om te onderzoeken hoe ongelijkheid in sterfte zich ontwikkelde.

Voor dit project zijn we op zoek naar een doctoraatsstudent om de sociaal-ruimtelijke aspecten van ongelijkheid in sterfte in de stad Antwerpen (1820-1946) te bestuderen. Onder begeleiding van de projectleiders zal hij/zij, in nauwe samenwerking met het projectteam, aan een eigen doctoraat over dit thema werken.  

De doctoraatsstudent (hoofdinstelling: Universiteit Antwerpen) spitst zich toe op de sociaal-ruimtelijke aspecten en zal nagaan hoe de sociaal-ruimtelijke organisatie van de havenstad sterfte en doodsoorzaken beïnvloedde; (1) Waren deze ruimtelijke patronen verschillend naargelang de bevolkingsgroep (en volgens variabelen zoals leeftijd, sekse, beroep of origine en migratieachtergrond), en hoe ontwikkelden ze zich doorheen de tijd? (2) Hielden deze verband met (veranderingen in) de vestigingspatronen van specifieke groepen of met kenmerken en veranderingen in de stedelijke omgeving (bijvoorbeeld bevolkingsdichtheid, watervoorziening, riolering, oude en nieuwe industrieën)? Met andere woorden, hoe zijn de verschillen te verklaren in termen van sociaal-ruimtelijke variabelen?

Functie

  • Je bereidt een doctoraatsproefschrift voor over de sociaal-ruimtelijke verschillen in oorzaakspecifieke sterfte in Antwerpen (1820-1946). Na vier jaar mondt dit onderzoek uit in een doctoraat (dubbeldoctoraat UAntwerpen/UGent).
  • Je publiceert jouw onderzoek in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften.
  • Je presenteert jouw onderzoek op wetenschappelijke workshops en conferenties.
  • Je bent verbonden en neemt deel aan de activiteiten van het Centrum voor Stadsgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen (https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/centre-urban-history/)
  • Je neemt deel aan het valorisatieprogramma van S.O.S Antwerpen door de resultaten van jouw onderzoek aan het brede publiek kenbaar te maken.
  • Je neemt beperkte taken van onderwijs- en onderzoeksondersteuning op.
  • Je werkt nauw samen met de onderzoekers aan de Universiteit Gent.

Profiel

  • Je beschikt over een masterdiploma Geschiedenis of een gelijkgesteld diploma, met zeer goede studieresultaten.
  • Je hebt aantoonbare belangstelling voor de sociaal-economische geschiedenis en/of historische demografie van de Nieuwste Tijd.
  • Je bent zeer goed vertrouwd met statistische verwerking van historische data en hebt een goede kennis van GIS en/of bent bereid en enthousiast je daarin bij te scholen.
  • Je beschikt over uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden in het Nederlands en Engels. Je leest ook vlot Frans.
  • Je werkt nauwkeurig, gestructureerd en resultaatgericht
  • Je onderzoekskwaliteiten sluiten aan bij het facultaire en universitaire onderzoeksbeleid.
  • Je gaat kwaliteitsgericht, integer, creatief en samenwerkingsgericht te werk.
  • Je kan zowel individueel als in groep goed functioneren.

Aanbod

  • Een voltijdse doctoraatspositie voor een periode van vier jaar (mits een goede evaluatie na twee jaar). Indiensttreding bij voorkeur op 1 januari 2025.
  • Beursbedrag berekend volgens de beursbedragen voor doctoraatsbeurzen als Bijzonder Academisch Personeel
  • Diverse mogelijkheden voor bijscholing en deelnames aan (inter)nationale wetenschappelijke bijeenkomsten in het kader van het project.
  • Een kwaliteitsvolle internationale doctoraatsopleiding via het N.W. Posthumus Instituut (https://posthumusinstitute.org/).
  • Je bent hoofdzakelijk te werk gesteld op de Stadscampus van de UAntwerpen, een dynamische en stimulerende werkomgeving, en werkt ook nauw samen met experten in andere historische projecten over sterfte en ongelijkheid, zoals bijvoorbeeld EPIBEL – Epidemics in Belgium (https://www.epibel.be/).

Solliciteren?

  • Je kan tot en met maandag 9 december 2024 voor deze vacature solliciteren via het online sollicitatieplatform van de Universiteit Antwerpen. Klik op de knop ‘Solliciteren’, vervolledig het online sollicitatieformulier en voeg zeker de volgende bijlages toe:
    • een motivatiebrief
    • je academisch cv met studieresultaten in Bachelor en Master
    • een pdf-versie van je masterscriptie
    • alle aanvullende informatie die je noodzakelijk acht.
  • De selectiecommissie zal zo snel mogelijk na de sollicitatiedeadline alle sollicitaties bekijken. Zodra er een beslissing genomen is, brengen we je op de hoogte en informeren we je over de volgende stappen in de selectieprocedure. Kandidaten worden ten laatste op 13 december 2024 via email op de hoogte gebracht van de uitslag van de eerste selectieronde. De selectiegesprekken in het kader van de tweede selectieronde (waarbij gepeild wordt naar motivatie, vaardigheden en attitudes) zullen plaatsvinden op 19 december 2024.
  • Bij vragen over het online sollicitatieformulier kan je de Frequently Asked Questionsraadplegen of mailen naar jobs@uantwerpen.be. Bij inhoudelijke vragen over de functie kunt u contact opnemen met dr. Hilde Greefs (hilde.greefs@uantwerpen.be ).

De Europese Commissie bekroonde het HR-beleid van de Universiteit Antwerpen met de ‘HR Excellence in Research Award’. We zijn een duurzame, gezinsvriendelijke organisatie die maximaal in de groei van medewerkers investeert. We stimuleren diversiteit en hechten veel belang aan een inclusieve werkomgeving met gelijke kansen - ongeacht gender, functiebeperking, afkomst, levensbeschouwing, seksuele oriëntatie of leeftijd. Wij moedigen mensen met een diverse achtergrond en diverse eigenschappen aan om te solliciteren.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal sociaal-ruimtelijke aspecten van ongelijkheid in sterfte in de stad Antwerpen (1820-1946)
Locatie
Prinsstraat 13 Antwerpen, België
Gepubliceerd
2024-10-17
Uiterste sollicitatiedatum
2024-12-09 23:59 (Europe/Brussels)
2024-12-09 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

The University of Antwerp is characterised by its high standards in education, internationally competitive research and entrepreneurial approach.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
The genetic detectives discovering who we really are University of Turku Leestijd: 5 min
...
Towards a Green and Ethical Future University of Jyväskylä Leestijd: 4 min
...
Making Connections in the Heart of Europe Universiteit Maastricht (UM) Leestijd: 4 min
...
Giving Back to the Leaders of Tomorrow Hochschule Reutlingen Leestijd: 4 min
Meer stories