University of Antwerp

Gastprofessor architectuurontwerp met focus op architectuur en bouwen

2024-10-09 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Bepaal mee de toekomst - Universiteit Antwerpen

De Universiteit Antwerpen is een dynamische, toekomstgerichte Europese universiteit. We bieden vernieuwend academisch onderwijs aan meer dan 20000 studenten, verrichten baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en spelen een belangrijke dienstverlenende rol in de maatschappij. We zijn een van de grootste, meest internationale en innovatieve werkgevers van de regio. Met meer dan 6000 medewerkers uit 100 verschillende landen bouwen we dagelijks aan de wereld van morgen. Door wetenschappelijk toponderzoek verleggen we grenzen en geven we de richting aan. De richting van de toekomst. En die kan jij mee bepalen. 

De opleiding Architectuur van de Faculteit Ontwerpwetenschappen zoekt een deeltijdse (40%) gastprofessor in het domein architectuurontwerp met focus op architectuur en bouwen.

In de module ‘Architectonisch ontwerp en bouwen’ leren studenten ontwerpen met behulp van de fysische aspecten van massa, structuur, tektoniek en ruimte. Studenten onderzoeken en ontwerpen de relatie tussen de structuur, de ruimte en het beeld van het landschap en het gebouw. Daarnaast staan strategieën voor duurzaam (her)gebruik van materialen en ruimtes centraal in het ontwerpproces. Bovendien leren studenten dat structuur meer is dan enkel de constructie. De structuur van een gebouw behartigt ook de hiërarchie van de ruimtes en de leesbaarheid van een gebouw, initieert organisatie en maat in het gebouw, en is de onderlegger om veel meer in het object te ontwerpen. De structuur van een gebouw is daarom van initieel conceptueel belang. Daarnaast gaat het in de module ook over het construeren van betekenis: hoe bepalen materiaal, structuur en constructie mee de culturele betekenis van het bouwen en de architectuur? Daarbij kan de uitdaging van een eindige wereld tegenover een schijnbaar onwankelbaar paradigma van onstuitbare (economische) groei, de aandacht voor technologische, ecologische en maatschappelijke ontwikkelingen, de economie en het ambacht van het bouwen, niet genoeg worden benadrukt. 

Functie

Onderwijs

  • In het eerste semester van het tweede jaar van de bacheloropleiding ben je titularis en studiobegeleider van het opleidingsonderdeel ‘Architectonisch ontwerp en bouwen’. (12 ECTS, ca. 125 studenten, in groepen van ca. 25 studenten). In het tweede semester ben je verantwoordelijk voor een ontwerpstudio in het eerste masterjaar architectuur (12 ECTS, ca. 15 à 20 studenten). Gedurende het ganse academiejaar begeleid je ook een groep van ca. 7 à 10 masterproefstudenten (24 ECTS). 
  • Je bent verantwoordelijk voor de pedagogische visie en de inhoudelijke en praktische uitwerking van de ontwerpoefeningen voor bovenstaande ontwerpstudio’s.
  • Je draagt bij aan activerend, studentgecentreerd en competentiegericht onderwijs en aan de coachende begeleiding van studenten.

Teambegeleiding

  • In het tweede jaar van de bacheloropleiding stuur je een team aan van ca. 5 ontwerpbegeleiders.
  • Je neemt actief deel aan het uitwerken, coördineren en bewaken van de interne processen en procedures met betrekking tot de kwalitatieve uitbouw van het tweede bachelorjaar en de masterjaren architectuur.
  • Je bent (mede) verantwoordelijk voor het organiseren en uitvoeren van de administratieve en praktische organisatie van de studio’s, inclusief de taakverdeling, procedures en kwaliteitsbewaking.

Dienstverlening

  • Je neemt actief deel aan het beleid van de opleiding, onder meer als lid van de opleidingscommissie en mogelijke participatie in werkgroepen en andere commissies, al dan niet facultair.
  • Je werkt proactief aan de uitbouw van een nexus met onderzoek.
  • Je onderzoekt mogelijkheden om het studio-onderwijs te relateren aan onderzoeksprojecten en -fondsen

Profiel

  • Je behaalde een masterdiploma in architectuur, ingenieur-architect of gelijkwaardig.
  • Je beschikt over ofwel een doctoraat op proefschrift ofwel aantoonbare specifieke deskundigheid in het domein van architectonisch ontwerpen, inclusief empirisch en theoretisch onderbouwde reflectie.
  • Je kan relevante praktijkervaring als ontwerper voorleggen, en kan aantonen dat je bijdrage aan de discipline niet louter uit realisaties bestaat, maar ook gesitueerd is op het niveau van meta-reflectie op de ontwerp- en/of architectuurpraktijk.
  • Je beschikt over ervaring in het hoger ontwerponderwijs.
  • Je hebt relevante ervaring in het coachen, superviseren en vakkundig ondersteunen van teamleden. Je bent in staat om individuele groeiprocessen te faciliteren, prestaties te evalueren en bij te sturen waar nodig.
  • Je bent sterk in plannen, organiseren en richting geven.
  • Je kan zowel mondeling als schriftelijk helder communiceren in correct Nederlands, en je kan die communicatie afstemmen op diverse doelpublieken en situaties.
  • Jouw onderwijscompetenties sluiten aan bij de onderwijsvisie van de Universiteit Antwerpen.
  • Je gaat kwaliteitsgericht, integer, creatief en samenwerkingsgericht te werk.
  • Indien je de bestuurstaal, het Nederlands, niet machtig bent, ben je bereid om het Nederlands te leren tot op het ERK-niveau B2. Zodra je een lesopdracht opneemt als (co)titularis, kan je aantonen dat je de onderwijstaal van het opleidingsonderdeel op het ERK-niveau C1 beheerst. De Universiteit Antwerpen ondersteunt internationale medewerkers met een integratietraject en biedt een passende taalbegeleiding aan in het kader van de Vlaamse taalregelgeving.

Aanbod

  • We bieden een deeltijdse (40%) aanstelling voor een periode van 1 jaar, hernieuwbaar na positieve evaluatie. Jouw graad (docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar) bepalen we op basis van je professionele ervaring en academische kwalificaties.
  • Jouw brutomaandwedde wordt berekend volgens de barema’s voor gastprofessor in de loonschalen voor het Bijzonder Academisch Personeel. Bij een deeltijdse aanstelling wordt je salaris pro rata berekend op basis van het tewerkstellingspercentage.
  • Je krijgt ecocheques, een groepsverzekering, een verzekering gewaarborgd inkomen, en een fietsvergoeding of volledige terugbetaling van je woon-werkverkeer met het openbaar vervoer (binnen België).
  • De voorziene startdatum is 1 september 2025.
  • Je werkt grotendeels op de stadscampus, sites Paardenmarkt en Mutsaard, in een dynamische en stimulerende werkomgeving.
  • Lees hier meer over werken bij de Universiteit Antwerpen.

Solliciteren?

  • Je kan tot en met woensdag 9 oktober 2024 voor deze vacature solliciteren via het online sollicitatieplatform van de Universiteit Antwerpen. Klik op de knop ‘Solliciteren’, vervolledig het online sollicitatieformulier en voeg zeker de volgende bijlages toe:
    • je motivatiebrief
    • je professioneel (en eventueel ook academisch) cv
    • een portfolio , waarin de hierboven vermelde deskundigheid, onderwijservaring, praktijkervaring, erkenning en meta-reflectie wordt aangetoond
    • een nota waarin je visie op studio-pedagogiek en teamwerk wordt uiteengezet, evenals je visie over de relatie van ontwerponderwijs met onderzoek en ontwerppraktijk.
  • De selectiecommissie bekijkt zo snel mogelijk na de sollicitatiedeadline alle sollicitaties. Zodra er een beslissing genomen is, brengen we je op de hoogte. Als je na de preselectie nog steeds in aanmerking komt, word je geïnformeerd over de volgende stap(pen) in de selectieprocedure. We vragen alvast om met deze data rekening te houden in je agenda: woensdag 13 november 2024 (selectiegesprekken).
  • De kandidaten die geselecteerd zijn, stellen hun portfolio voor op een publiek presentatiemoment. Daarin lichten ze ook toe hoe de eigen praktijk gerelateerd kan worden aan het studio-onderwijs. Naast de presentaties vinden interviews plaats.
  • Bij vragen over het online sollicitatieformulier kan je de Frequently Asked Questions raadplegen of mailen naar jobs@uantwerpen.be. Bij inhoudelijke vragen over de functie kan je contact opnemen met dr. Mario Rinke (Mario.Rinke@uantwerpen.be), voorzitter van de opleidingscommissie architectuur.

De Europese Commissie bekroonde het HR-beleid van de Universiteit Antwerpen met de ‘HR Excellence in Research Award’. We zijn een duurzame, gezinsvriendelijke organisatie die maximaal in de groei van medewerkers investeert. We stimuleren diversiteit en hechten veel belang aan een inclusieve werkomgeving met gelijke kansen - ongeacht gender, functiebeperking, afkomst, levensbeschouwing, seksuele oriëntatie of leeftijd. Wij moedigen mensen met een diverse achtergrond en diverse eigenschappen aan om te solliciteren.

Informatie over de vacature

Functienaam
Gastprofessor architectuurontwerp met focus op architectuur en bouwen
Locatie
Prinsstraat 13 Antwerpen, België
Gepubliceerd
2024-09-10
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-09 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-09 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

The University of Antwerp is characterised by its high standards in education, internationally competitive research and entrepreneurial approach.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Control Systems: The Key to Our Automated Future? Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS) Leestijd: 5 min
...
Lighting the Way in the Search for Distant Exoplanets SRON - Netherlands Institute for Space Research Leestijd: 4 min
...
3D Printing for Better Healthcare Medical University of Vienna Leestijd: 4 min
Meer stories