Vrije Universiteit Brussel

Doctoraatsbeurs 'Resistance to Isaac Newton in the Dutch Republic'

2022-12-10
Opslaan als favoriet

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 3500 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.

Ons onderwijs en onderzoek zijn gegrond op het beginsel van vrij onderzoek met het oog op de vooruitgang van de mensheid. We verwerpen elk louter gezagsargument en waarborgen de vrije oordeelsvorming die nodig is voor de maatschappelijke inschakeling van dit basisbeginsel.

De VUB is autonoom en wordt democratisch beheerd. Daarmee waarborgen we het uitoefenen van de fundamentele vrijheden binnen onze universiteit, maar ook het recht van de Universitaire Gemeenschap om deel uit te maken van het beleid van de Universiteit en de controle hierop.

Tot de zending van de Universiteit behoren:

 • het ontwikkelen, het overbrengen en het toepassen van een hoogstaand academisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, vrij van elk vooroordeel;
 • de maatschappelijke inschakeling hiervan in een geest van sociale bewogenheid;
 • de kritische vorming van iedereen in het licht van de in de gemeenschap te dragen verantwoordelijkheid.

2 - Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, vakgroep History, Archeology, Arts, Philosophy and Ethics, op zoek naar een doctoraatsbursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:

Binnen het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie zal je deel uitmaken van het overkoepelend EOS-project ‘Responses to Newton’s Mathematical-Experimental Paradigm in 18th-Century Philosophy’ (RENEW18). Dit project is gesponsord door het FWO–Vlaanderen en het F.R.S.-FNRS en wordt geleid door Karin de Boer (KU Leuven), Steffen Ducheyne (Vrije Universiteit Brussel) en Arnaud Pelletier (Université libre de Bruxelles). Meer informatie over dit project kan gevonden worden op https://hiw.kuleuven.be/cmprpc/renew18. Je zal werken op het subproject ‘Resistance to Isaac Newton in the Dutch Republic’ onder de begeleiding van Prof. dr. Steffen Ducheyne. Naast het verrichten van onderzoek wordt van jou verwacht dat je ook deelneemt aan gemeenschappelijke activiteiten (zoals meetings, talks, workshops, congressen, etc.), en deze meehelpt te organiseren. De werktaal van het EOS-project is het Engels.

Meer over het eigenlijke subproject: Met figuren zoals Herman Boerhaave, Willem Jacob ’s Gravesande en Petrus van Musschenbroek heeft de Nederlandse Republiek de reputatie om zeer gunstig te hebben gestaan tegenover Isaac Newtons natuurfilosofische werk en methodes. Dit  gaat echter voorbij aan het feit dat Newtons werk en methodes ook sterk bekritiseerd werden in de Nederlandse Republiek. In 1718 viel Ruardus Andala bijvoorbeeld Boerhaaves ‘Sermo academicus de comparando certo in physicis’ (1715) aan. Later oefenden Nicolaas Hartsoeker en Nicolaus Engelhard ook felle kritiek uit op Newtons natuurfilosofie. Deze interessante figuren zijn vandaag in de vergeethoek beland. In dit subproject zal dieper ingegaan worden op het denken en de argumenten van één of meerdere van bovenstaande anti-Newtonianen (of op het denken van andere interessante anti-Newtonianen).

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden. 

3 - Profiel

Wat verwachten wij van jou?

Je hebt een masterdiploma in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, of een andere voor het subproject relevant masterdiploma (e.g. Geschiedenis, Religiewetenschappen, etc.).

 • Je hebt goede kennis van de Geschiedenis van de Vroegmoderne Wijsbegeerte;
 • Je beschikt over uitstekende analytische en hermeneutische skills;
 • Je hebt een vlotte pen, en je kan goed teksten schrijven;
 • Je hebt een goede kennis van het Engels, gesproken en geschreven;
 • Kennis van Latijn of Nederlands, of ervaring met archiefwerk zijn een plus.
 • Je hebt geen werkzaamheden verricht in het kader van een mandaat als assistent bezoldigd ten laste van de werkingsmiddelen, gedurende meer dan 12 maanden (gecumuleerd).

4 - Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 48 maanden, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-02-2023, maar een latere startdatum kan in overweging genomen worden.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

OPGELET: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van jouw inschrijving als doctoraatsstudent aan de universiteit.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

 • Maximale terugbetaling woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of een fietsvergoeding;
 • Een kosteloze hospitalisatieverzekering;
 • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via VUB LRN;
 • Voordelige sportmogelijkheden;
 • Ecocheques;
 • Heerlijke maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief;
 • Een open en familiale werkomgeving met aandacht voor je work-life balance én een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling).

5 - Geïnteresseerd?

Spreekt deze functie je aan?

Bezorg ons dan ONLINE en ten laatste op 10-12-2022:

 • je motivatiebrief, met inbegrip van een research statement (max. 1 à 2 pagina's) waarin uitgelegd wordt:
  • hoe jouw opgedane ervaring relevant is voor onderhavig subproject;
  • wat uw plan van aanpak is bij het uitvoeren van het onderhavige subproject;
 • je curriculum vitae, met vermelding van de contactgegevens van twee referees en eventueel publicaties of presentaties;
 • een writing sample (15 à 25 pagina's);
 • je diploma’s, met een overzicht van de behaalde scores per vak.

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Prof. dr. Steffen Ducheyne via steffen.ducheyne@vub.be of +3226292784. 

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbeurs 'Resistance to Isaac Newton in the Dutch Republic'
Locatie
Boulevard de la Plaine 2 Brussel, België
Gepubliceerd
2022-09-19
Uiterste sollicitatiedatum
2022-12-10
Soort functie
PhD
Opslaan als favoriet

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant