Selecteer de regio die het beste past bij je locatie of voorkeuren.
Deze instelling regelt de taal van de gebruikersinterface, inclusief knoppen, menu's en alle tekst op de site. Selecteer je voorkeurstaal voor de beste browse-ervaring.
Selecteer de talen voor vacatures die je wilt zien. Deze instelling bepaalt welke vacatures aan jou worden getoond.
Achtergrond
Je komt terecht in de onderzoeksgroep SEIN. Deze onderzoeksgroep voert fundamenteel en beleidsrelevant onderzoek over inclusief en duurzaam werk en heeft hierbij expliciet aandacht voor de belangen van alle betrokken stakeholders. Zo draagt ze bij aan een inclusieve en duurzame visie op werk, organisatie en maatschappij. De onderzoeksgroep is internationaal erkend omwille van haar onderzoek binnen de domeinen van HRM, organisatiestudies en diversiteitsmanagement. De kennis die ze ontwikkelt zet ze in om regionale uitdagingen aan te pakken en om bij te dragen aan het creëren van bedrijfseconomische en maatschappelijke waarde. Meer info op www.uhasselt.be/sein.
Functie-inhoud
Één op zes mensen wereldwijd leven en werken met een vorm van handicap, chronische ziekte of neurodivergentie (WHO 2023). Hoewel beleidsmaatregelen zoals het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (2006) streven naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt, is er in de laatste vijftien jaar nauwelijks vooruitgang geboekt om de participatiekloof te dichten (OECD 2022). Digitalisering en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen nieuwe mogelijkheden creëren, zoals verbeterde ondersteuningstechnologieën en meer flexibelere werkmodellen (bv. hybride werk, platform werk), maar ze brengen ook risico’s met zich mee, zoals discriminatie door algoritmische beslissingen, het verdwijnen van jobs, en de toenemende exclusie van laaggeschoolde of kwetsbare groepen.
Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe technologische ontwikkelingen de werkgelegenheid voor personen met een handicap beïnvloeden, en in hoeverre deze groepen betrokken worden bij de co-creatie van inclusieve technologieën.
We zijn op zoek naar een gemotiveerde PhD-onderzoeker voor een vierjarig project over de impact van digitalisering en AI op de toekomst van werk voor personen met een handicap, chronische ziekte of neurodivergentie. Dit onderzoek zal bijdragen aan de wetenschappelijke en maatschappelijke kennis over inclusie en technologische innovatie, met bijzondere aandacht voor de rol van validisme (‘ableism’) in arbeidsmarktdynamieken.
Wat ga je doen?
Profiel
Je hebt affiniteit met onderzoek naar arbeid en technologie.
Ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden is een pluspunt.
Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden in het Engels.
Je functioneert ook goed in een team.
Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
We bieden een voltijdse aanstelling in een contract van bepaalde duur (2×2 jaar, na positieve tussentijdse evaluatie).
Je krijgt begeleiding door een interdisciplinair en betrokken team van onderzoekers.
Je krijgt mogelijkheden om internationale conferenties en netwerkevenementen bij te wonen.
Je komt terecht in een dynamische en inclusieve onderzoeksomgeving waarin maatschappelijke impact centraal staat.
De start is voorzien in oktober 2025.
Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 20 juni 2025.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
Tijdens het interview verwachten we tevens een presentatie van 10-15 minuten waarin je duidelijk maakt 1) wat de relevantie is van het voorgestelde onderzoeksthema en 2) hoe jij dit zou gaan onderzoeken. Het interview met presentatie gaat door op 26 juni 2025 (onder voorbehoud van wijzigingen). We vragen je om bij je sollicitatiedossier een tekst toe te voegen die jouw schrijfstijl en -vaardigheden goed weergeven (bv. een master of bachelor thesis).
Meer info
Prof. dr. Eline JAMMAERS, +32-11-268660, [email protected]
Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar [email protected].
UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...
De pagina van de werkgever bekijken