KU Leuven

Doctoraatsbursaal (100%): Identificeren van cardiovasculaire patiënten met palliatieve zorgbehoeften met behulp van computer technologie (CAPA-CT)

2024-07-31 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Voor het Departement Cardiovasculaire Wetenschappen i.s.m. het Departement Maatschappelijk Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg KU Leuven, zoeken wij een onderzoek(st)er met het oog op het maken van een doctoraatsproefschrift.

De onderzoeksgroep onder leiding van Prof. Dr. Werner Budts en Prof. dr. Philip Moons heeft expertise in het uitvoeren van onderzoek naar de gezondheid van patiënten met een hartaandoening. Deze interdisciplinaire onderzoeksgroep onderzoekt op welke wijze de zorg voor deze personen kan verbeterd worden zodat optimale gezondheidszorguitkomsten worden bereikt. Een specifieke interesse van de groep is het onderzoeken en verbeteren van de palliatieve zorgverlening aan patiënten met een hartaandoening. Palliatieve zorg is de zorg die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Palliatieve zorgen zijn momenteel het meest toegankelijk voor patiënten met kanker. Voor andere patiënten, zoals patiënten met hartaandoeningen, is er vaak veel minder aandacht voor de palliatieve zorgnoden. Patiënten met hart- en vaatziekten hebben echter wel vaak veel symptomen en een hoge kans om vroegtijdig te overlijden en hebben daarom belangrijke palliatieve zorgnoden. De palliatieve zorgnoden van patiënten met hart- en vaatziekten worden momenteel vaak niet herkend en het kost momenteel veel tijd en manueel werk om patiënten met palliatieve zorgnoden te identificeren.

Project

In dit project zal onderzocht worden of palliatieve zorgnoden van patiënten met hart- en vaatziekten kunnen worden geïdentificeerd op basis van gegevens uit het elektronisch patiëntendossier. Heel wat informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt bevindt zich in het dossier, ook deels (±80%) in ongestructureerde notities. Aan de hand van kunstmatige intelligentie (AI), meer bepaald Natural Language Processing, kan data uit de klinische nota’s wel worden geïnterpreteerd en gebruikt. Natural Language Processing is een vorm van kunstmatige intelligentie die zich bezig houdt met interacties tussen computer en de menselijke taal. 

In het kader van dit doctoraatsproject zullen drie studies uitgevoerd worden. Ten eerste zal een studie uitgevoerd worden die zal leiden tot de ontwikkeling van het AI-algoritme om palliatieve zorgnoden op klinische nota’s te identificeren. Ten tweede zal aan de hand van een prospectieve studie de klinische validiteit van het algoritme beoordeeld worden. Ten slotte zullen de perspectieven op de integratie van het algoritme in de klinische praktijk van patiënten, zorgverleners en andere stakeholders onderzocht worden in een focusgroep-studie. 

Het promotorenteam van dit doctoraatsproject bestaat uit Prof. Dr. Werner Budts (UZ Leuven, Structurele en Congenitale Cardiologie); Prof. dr. Philip Moons (KU Leuven, Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg, promotor); en Prof. dr. Maarten De Vos (KU Leuven, Departement Elektrotechniek).

Profiel

  • Je bezit een masterdiploma in een gezondheidsgerelateerde richting, zoals geneeskunde, biomedische wetenschappen, gezondheidswetenschappen, verplegingswetenschap, of gelijkwaardig.
  • Je hebt een grote belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek. 
  • Je hebt een zeer goede kennis van het Nederlands en het Engels, zowel gesproken als geschreven. 
  • Je beschikt over vaardigheden om op kritische wijze wetenschappelijke teksten en empirische studies te analyseren.
  • Je kan goede studieresultaten voorleggen. Je hebt een vlotte schrijfstijl. Je kan zelfstandig werken, doch ook in teamverband en legt voldoende eigen initiatief aan de dag. 
  • Je hebt interesse in Natural Language Processing en bent bereid om je hierover bij te scholen. 
  • Je hebt interesse in hart- en vaatziekten en de palliatieve zorgnoden van deze patiënten. 
  • Je bent bereid en gemotiveerd om je inhoudelijk, methodologisch en statistisch bij te scholen.

Aanbod

Wij bieden een voltijdse tewerkstelling aan vanaf 1 oktober 2024 voor 1 jaar, hernieuwbaar tot maximum 4 jaar. Na een voltijdse aanstelling gedurende 4 jaar dient een doctoraatsproefschrift te worden voorgelegd.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij Prof. Dr. Werner Budts (werner.budts@uzleuven) of Prof. dr. Philip Moons (philip.moons@kuleuven.be)

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal (100%): Identificeren van cardiovasculaire patiënten met palliatieve zorgbehoeften met behulp van computer technologie (CAPA-CT)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-19
Uiterste sollicitatiedatum
2024-07-31 23:59 (Europe/Brussels)
2024-07-31 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken