KU Leuven

Doctoraatsbursaal - Groene Participatie. De sociopolitiek van ecologisch landschapsontwerp.

2024-08-28 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Departement Architectuur maakt deel uit van de Groep Wetenschap en Technologie van de KU Leuven en coördineert het onderzoek in (interieur)architectuur, stedenbouw en ruimtelijke planning aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen (Leuven) en de Faculteit Architectuur (Brussel en Gent).
Het departement geniet een internationale reputatie en telt momenteel meer dan 150 (internationale) doctoraatsstudenten. De onderzoeker zal deel uitmaken van de P.PUL onderzoeksgroep (Planning for People, Urbanity and Landscape).
Website van de eenheid

Project

Het project 'Groene Participatie', een gezamenlijk initiatief met onderzoekspartner Chalmers University of Technology in Zweden, gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), verkent de mogelijkheden en uitdagingen van participatie en samenwerking in landschapsontwerp vanuit zowel een historisch als theoretisch perspectief (in relatie tot onder andere de environmental humanities en de geschiedenis en theorie van architectuur, landschap en stedenbouw).  
Het project vertrekt vanuit het werk van Louis Le Roy (1924-2012), die aan het einde van de jaren 1960 participatieve processen in landschapsontwerp in de praktijk bracht. Le Roy's werkterrein lag voornamelijk in Nederland, aangevuld met opdrachten in België, Frankrijk en Duitsland, en zijn werk kreeg internationale weerklank. Le Roy’s werk dient als uitgangspunt om de bredere ontwikkeling en verspreiding te bestuderen van ideeën, praktijken en actoren die een inclusieve opvatting van ecologisch landschapsontwerp ondersteunden. 
Het project 'Groene Participatie' plaatst de analyse van publicaties, archiefcollecties, mondelinge getuigenissen en gerealiseerde projecten in dialoog met theorie. Het project wil de geschiedenis van groene infrastructuur herbekijken vanuit een perspectief dat de acties van burgers en de agency van niet-mensen (en de relatie tussen hen) introduceert in een (vaak) mensgericht verhaal over stadsplanning en ruimtelijk beleid. Een kritische reflectie op sociale en ruimtelijke ongelijkheden en een "gesitueerd" perspectief vormen de kern van het onderzoek: door specifieke historische casestudies te herbekijken, wordt inzicht verkregen in het samenkomen van verschillende ecologische, sociale en politieke ambities in (landschaps)ontwerp. Dit wordt geplaatst in de context van huidige debatten over posthumanisme en aanverwante discussies, zoals die over het re-wilden van het landschap. 
Het onderzoek wordt begeleid door prof. Bruno Notteboom en dr. Koenraad Danneels van de KU Leuven, en prof. Isabelle Doucet van de Chalmers University of Technology. De doctoraatsstudent zal voornamelijk aan de KU Leuven werken, maar het project omvat ook internationale activiteiten, zoals een symposium georganiseerd aan Chalmers en onderzoeksreizen voor de analyse van casestudies. 

Profiel

We zijn op zoek naar een uitstekende kandidaat met een passie voor onderzoek. De kandidaat heeft een masterdiploma behaald in architectuur, architectuurtheorie/-geschiedenis, (kunst)geschiedenis, landschapsarchitectuur, stedenbouw & ruimtelijke planning of aanverwante gebieden. 

De kandidaat heeft zich aantoonbaar onderscheiden tijdens zijn academische loopbaan of professionele leven. De kandidaat kan zijn schrijfvaardigheden illustreren door middel van een paper of masterthesis.

Van de kandidaat wordt verwacht dat hij/zij/hen: 

  • een duidelijke interesse toont in het onderzoeksonderwerp, 

  • een proactieve houding en onderzoeksintegriteit heeft, 

  • goede kennis heeft van het Engels en Nederlands en uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk (kennis van het Frans is een pluspunt), 

  • bereid is onderwijsactiviteiten in de onderwijsprogramma's architectuur en stedenbouw & ruimtelijke planning te ondersteunen, 

  • bereid is wetenschappelijke publicaties te schrijven en onderzoeksresultaten te presenteren op internationale conferenties en in internationale (peer-reviewed) tijdschriften, 

  • internationale onderzoeksbijeenkomsten en een academisch symposium zal organiseren 

  • met een grote graad van zelfstandigheid kan werken 

  • internationaal mobiel kan zijn. 

Aanbod

Wij bieden een voltijdse aanstelling aan als doctoraatsbursaal (nettobedrag = netto salaris assistent (barema 43)) binnen een creatieve en dynamische werkomgeving. Naast enkele beperkte onderwijstaken en algemene diensten voor het departement, bestaat je voornaamste opdracht uit het uitvoeren van het onderzoeksproject - inclusief het schrijven van een doctoraatsproefschrift - in nauwe interactie met je promotor prof. Bruno Notteboom en copromotoren prof. Isabelle Doucet en dr. Koenraad Danneels. 
U wordt aangesteld voor de duur van 1 jaar, verlengbaar tot maximaal 4 jaar in totaal (na positieve tussentijdse evaluaties). In principe wordt u tewerkgesteld op de campus Sint-Lucas Gent en Brussel van de faculteit Architectuur en neemt u deel aan onderzoeksactiviteiten georganiseerd bij Chalmers.  
Daarnaast kiest de KU Leuven voor hybride werken, waarbij een combinatie van on-campus en thuiswerken mogelijk is. Andere voordelen zijn onder meer: ecocheques, eindejaarspremie en vakantiegeld (voor bursalen die onderworpen zijn aan de volledige sociale zekerheid), hospitalisatieverzekering, terugbetaling van de kosten voor woon-werkverkeer...  

Binnen deze positie maak je deel uit van KU Leuven, een universiteit waarin 13.000 collega’s samen onderwijs en onderzoek op topniveau mogelijk maken. Hierbij hoort een boeiende werkomgeving die kansen biedt om je ervaring op te bouwen en je vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast worden diverse initiatieven genomen, lokaal en centraal, om het welzijn en de tevredenheid van collega’s in deze werkomgeving te verzekeren.  

Barema 43
Arbeidsvoorwaarden

Interesse?

De deadline om je kandidatuur in te dienen is 28 augustus 2024, de kennisgeving van aanvaarding volgt op 2 september en de gesprekken met de kandidaten op de shortlist op 5 september. 

De verwachting is dat de kandidaten in de herfst (oktober of november) kunnen starten. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Prof. Bruno Notteboom (e-mail: Bruno.notteboom@kuleuven.be).  

Kandidaten wordt vriendelijk verzocht online te solliciteren. Gelieve een sollicitatiebrief, een CV, de namen van twee referenten die we voor de aanstelling kunnen contacteren en een schrijfvoorbeeld (bv. een hoofdstuk van een masterscriptie) toe te voegen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal - Groene Participatie. De sociopolitiek van ecologisch landschapsontwerp.
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-07-03
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-28 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-28 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken