KU Leuven

Doctoraatsonderzoeker in Motorisch leren / Neurorevalidatie

2024-07-05 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het project is een samenwerking tussen de departementen Bewegingswetenschappen (Prof. Jolien Gooijers en Jean-Jacques Orban de Xivry) en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven (Prof. Geert Verheyden). De onderzoeksgroep Bewegingscontrole en Neuroplasticiteit bestaat uit een multidisciplinair teams van internationale wetenschappers met verschillende vooropleidingen. Het onderzoeksteam volgt een geïntegreerde gedrags- en neurowetenschappelijke onderzoeksstrategie met een focus op experimentele studies in motorische controle en training-geïnduceerde neuroplasticiteit. In de afgelopen jaren heeft de groep zich in toenemende mate gericht op het bestuderen van de neurale basis van veranderingen in motorische prestatie doorheen de levensloop of door ziekten. Het onderzoeksteam binnen Revalidatiewetenschappen, het Stroke Rehabilitation Research Team, richt zich op sensorimotorische beperkingen, herstel en revalidatie van het bovenste lidmaat na een beroerte.
Website van de eenheid

Project

In dit doctoraatsproject onderzoeken we mogelijke structurele veranderingen in de hersenen als gevolg van sensorimotorische training bij chronische beroertepatiënten en gezonde leeftijdsgenoten. Daarnaast streven we ernaar om cruciale nieuwe informatie te verschaffen over het belang van adaptieve hersenveranderingen voor verbeterde sensorimotorische functies.

Inzicht in neuroplasticiteit door middel van sensorimotorische training is van cruciaal belang. Het onthult hoe de hersenen zich aanpassen na een letsel en tijdens revalidatie, wat leidt tot verbeterde methoden en prognoses voor beroertepatiënten. Deze inzichten helpen bij het voorspellen van het herstelpotentieel en het afstemmen van behandelingen. Voor gezonde ouderen benadrukt dit onderzoek het vermogen van de hersenen om te groeien, wat implicaties biedt voor manieren om sensorimotorische functies te verbeteren en daarmee de kwaliteit van leven te verhogen.

Door het toepassen van verschillende neurale beeldvormingstechnieken (structurele MRI, diffusie MRI, functionele MRI) vóór en na sensorimotorische training, zullen we cruciale informatie verkrijgen met betrekking tot neuroplasticiteit. Bovendien zullen we, met een bijzondere focus op (geavanceerde) diffusie (witte stof) beeldvorming, nieuw licht werpen op het cruciale verband tussen witte stof, hersenfunctie en motorisch gedrag.                                              

Voor de uitvoering van dit onderzoek is er uitstekende state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur beschikbaar in de BrainsHub. Dit omvat onder andere bewegingsregistratie en robottechnologie, evenals een mock-MRI scanner. Toegang tot MRI scanners voor niet-invasieve medische beeldvorming van de hersenen wordt gefaciliteerd door de afdeling Translationele MRI van het Universitair Ziekenhuis Leuven.

Meer informatie betreffende deze vacature is te verkrijgen bij Jolien Gooijers: Jolien.gooijers@kuleuven.be.

Profiel

We zijn op zoek naar een dynamische en gemotiveerde kandidaat met een sterke interesse in het bestuderen van de neurale mechanismen die ten grondslag liggen aan beweging en sensoriek. Daarnaast dient de kandidaat:

  • in het bezit te zijn van een masterdiploma in de Biomedische wetenschappen, Psychologie, Bewegingswetenschappen, Revalidatiewetenschappen, Gezondheidswetenschappen of een andere relevante richting of u zult dit behalen vóór Oktober 2024
  • te beschikken over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden, in het Nederlands en/of Engels
  • een sterk organiserend vermogen en goede projectmanagement vaardigheden te bezitten
  • graag te werken met patiënten en gezonde ouderen in samenwerking met een team van kinesitherapeuten en onderzoekers

Daarnaast is het nuttig (maar niet vereist) dat de kandidaat beschikt over:

  • ervaring met academisch schrijven
  • ervaring met medische beeldvorming; acquisitie en analyses
  • ervaring met bewegingsregistratie en –analyse
  • ervaring met programmeren en data analyse (Matlab..)

Aanbod

  • Een dynamisch onderzoeksteam (Prof. Gooijers, Prof. Verheyden en Prof. Orban de Xivry) met internationale expertise op het gebied van neuroplasticiteit, neurorevalidatie, sensoriek, motoriek.
  • Een interdisciplinaire omgeving voor het uitvoeren van wetenschap
  • U zult onderwijs- en onderzoeksondersteunende taken op zich nemen
  • Een voltijdse PhD-positie van bepaalde duur voor 1 jaar, hernieuwbaar, mits positieve evaluatie na 1 jaar, tot maximaal 4 jaar in totaal. Hoewel de financiering voor 3 jaar is gewaarborgd, zetten wij ons in om je gehele promotietraject te ondersteunen. 

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Jolien Gooijers, tel.: +32 16 32 90 72, mail: jolien.gooijers@kuleuven.be.

Sollicitaties dienen te bestaan uit een motivatiebrief (inclusief contactgegevens van 2 referenten) en een CV (inclusief transcripties op universitair niveau). Solliciteren kan via onze online sollicitatietoepassing.  Sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op maandag 8 juli en dinsdag 9 juli tussen 11:00 en 14:00

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsonderzoeker in Motorisch leren / Neurorevalidatie
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-18
Uiterste sollicitatiedatum
2024-07-05 23:59 (Europe/Brussels)
2024-07-05 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken