KU Leuven

doctoraatspositie over het verbeteren van de sociale en academische integratie van eerstejaarsstudenten in STEM (Science, Technology, Engineering & mathematics)

2024-10-10 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het voorgestelde onderzoeksproject sluit aan bij het LESEC onderzoeksthema “Studieloopbaanbegeleiding" dat gericht is op het verbeteren van de eerstejaarservaring in STEM-opleidingen, door instrumenten en interventies te ontwikkelen om studieloopbaanbegeleiding te verbeteren.

Website van de eenheid

Project

De doctoraatsstudent zal de sociale en academische integratie van nieuwe eerstejaarsstudenten in STEM onderzoeken, en de uitdagingen die studenten uit zgn. minderheidsgroepen (pioniersstudenten, vrouwelijke studenten, loopbaanleerders...) ervaren bij de overstap naar hoger academisch STEM onderwijs. Hiertoe zal de doctoraatsstudent:

  • instrumenten ontwikkelen en valideren om sociale en acacemische integratie van studenten te meten
  • kwantitatieve en kwalitatieve data over sociale en academische integratie verzamelen bij studenten, zowel voor als na de implementatie van innovatieve interventies die ontwikkeld zijn om de sociale en academische integratie van nieuwe eerstejaarsstudenten in STEM te verbeteren
  • de effectiviteit onderzoeken van deze verschillende interventies, en het effect op het welbevinden en de ervaren ondersteuning bij de hogermelde minderheidsgroepen.
  • deze innovatieve interventies optimaliseren om hun effectiviteit te verbeteren

Profiel

  • Je behaalde een Masterdiploma in een STEM domein, en combineert dit met een uitgesproken interesse in onderwijs en inclusiviteit, of je behaalde een Masterdiploma in Pedagogische wetenschappen, en combineert dit met een uitgesproken interesse in STEM.  Je behaalde dit diploma met onderscheiding (cum laude). 
  • Je bent heel gemotiveerd, nauwgezet en creatief.
  • Je hebt een gedegen kennis van statistiek en excellente communicatie- en planningsvaardigheden.
  • Je hebt een uitstekende kennis van het Engels en goede noties van Nederlands. Een goede kennis van het Nederlands strekt tot aanbeveling.  Noties van Frans zijn een bonus.
  • Jen kan zelfstandig werken, maar bent ook een goede teamplayer.

Aanbod

  • De kandidaat die geselecteerd wordt, zal een PhD beurs ontvangen voor een periode van 2 jaar, die na positieve evaluatie verlengd kan worden tot maximum 4 jaar.
  • De startdatum van de PhD positie is begin januari 2025

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Carolien Van Soom, mail: carolien.vansoom@kuleuven.be of dr. Lynn Van den Broeck, mail: lynn.vandenbroeck@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
doctoraatspositie over het verbeteren van de sociale en academische integratie van eerstejaarsstudenten in STEM (Science, Technology, Engineering & mathematics)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-10
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-10 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-10 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant