KU Leuven

Dotoraatspositie in de geografie van toeristische impact in afgelegen gebieden

2024-09-01 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Project

Wereldwijd hebben veel plaatsen zich tot toerisme gewend om mensen in hun levensonderhoud te voorzien en culturele en natuurlijke hulpbronnen te behouden. Ondanks deze wijdverbreide praktijk zijn er nog steeds nauwelijks systeemgebaseerde beoordelingen van toerisme, die de effecten van de sector op alle duurzaamheidsdomeinen verbinden met hun onderliggende veranderingsprocessen. Het project "Toerisme en leefbaarheid in afgelegen locaties: Het bestuderen van toeristische impact met een sociaal-ruimtelijke systeembenadering” vult deze lacune. Het project onderzoekt of en hoe toerisme zich kan ontwikkelen in een symbiotische relatie met de socio-economische, culturele en landschapscontexten van plattelandsgebieden die worstelen in een globaliseringscontext. Door een vergelijkende casestudybenadering, waarbij plattelandsgebieden in Georgië en Argentinië worden bestudeerd, helpt dit project te verklaren hoe, in een sterk verbonden wereld, toeristische effecten zich manifesteren.

Deze positie is een van de twee doctoraatstrajecten die aan het genoemde project zijn gekoppeld. Deze positie behandelt de relaties tussen landschap, sociaal-ruimtelijke identiteit en toeristische effecten in de genoemde casestudygebieden. Je zult wetenschappelijk onderzoek verrichten dat in lijn is met de thematische focus van het onderzoeksproject, met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  • Landgebruikspatronen en door toerisme veroorzaakte veranderingen, met behulp van remote sensing data, archiefonderzoek en observaties ter plaatse;
  • De wisselwerking tussen ‘sense of place’, landschap en toeristische ontwikkeling, met behulp van publieksparticipatieve GIS en semi-gestructureerde interviews;
  • Ruimtelijk gedrag en bestedingspatronen van toeristen, met behulp van enquêtes.

Profiel

We zoeken een gemotiveerde en bekwame kandidaat met een masterdiploma in geografie, antropologie, sociale of politieke wetenschappen, toerismestudies, of een verwante discipline. De ideale kandidaat:

  • heeft een sterk profiel in socio-ruimtelijke theorie en analyse
  • heeft interesse in en ervaring met toerismegeografie/-antropologie
  • heeft goede academische prestaties op BSc- en MSc-niveau
  • heeft ervaring met diepgaand mixed methods onderzoek en kan dit toepassen op onderzoeksvragen die te maken hebben met de impact van toerisme
  • kan complexe kwesties effectief communiceren in zowel geschreven als mondelinge vorm
  • kan over academische disciplines heen denken en samenwerken

De meeste werkpakketten die bij deze PhD-positie zijn inbegrepen, hebben te maken met kwantitatieve/ruimtelijke gegevens, wat betekent dat affiniteit met dergelijke gegevenstypen nodig is. Ervaring met werken met GIS- en remote sensing-gegevens is een vereiste. Desondanks zal de succesvolle kandidaat minimaal een basisaffiniteit en ervaring hebben met kwalitatieve gegevens en sociale theorie. Het project is veldwerkintensief, wat betekent dat ervaring met het verzamelen en analyseren van primaire gegevens (kwalitatief/kwantitatief) een vereiste is. Kennis van de Spaanse en/of Georgische taal is een pluspunt.

Aanbod

We bieden een voltijdse doctoraatspositie aan, aanvankelijk voor één jaar, die na een positieve evaluatie door de doctoraatscommissie kan worden verlengd tot in totaal vier jaar. Naast je onderzoek zul je assisteren bij het geven van cursussen van de afdeling (±10% van je tijd).

De startdatum voor deze positie is rond 1 oktober/1 november 2024, maar dit zal afhangen van de beschikbaarheid van de kandidaat en de HR-werkstromen. Kleine wijzigingen in deze startdatum kunnen besproken worden.

Dit is een PhD-positie in de geografie. Je zult je ook bezighouden met antropologische denkwijzen en onderzoek. Je werkt binnen de Afdeling Geografie en Toerisme in Het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen met Prof. Arie Stoffelen en Prof. Anton Van Rompaey, en binnen de Afdeling Sociale en Culturele Antropologie met Prof. Noel Salazar. Je krijgt ondersteuning om deel te nemen aan internationale academische conferenties en om je werk te publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. Je krijgt loopbaanbegeleiding en wordt aangemoedigd om onderzoekgerichte vaardigheden te ontwikkelen via cursussen aangeboden door de Doctoral School.

Interesse?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Prof. Dr. Arie Stoffelen (arie.stoffelen@kuleuven.be), Prof. Dr. Anton Van Rompaey (anton.vanrompaey@kuleuven) of Prof. Dr. Noel Salazar (noel.salazar@kuleuven.be).

Je kunt tot 29 augustus 2024 solliciteren voor deze positie via de KU Leuven online tool. Stuur een CV (max. 2 pagina's), de naam en contactgegevens van twee referentiepersonen, en een motivatiebrief (max. 2 pagina's) waarin je kort uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in deze positie, je ervaring met het genoemde onderzoek (zowel thematisch/conceptueel als methodologisch) en een uitleg waarom je een goede match bent voor het project.

De selectie voor deze positie zal in twee fases plaatsvinden. Eerst wordt een shortlist van kandidaten gemaakt op basis van de ingediende documenten. Vervolgens wordt een rangschikking gemaakt op basis van interviews met de geselecteerde kandidaten. De interviews, die begin september worden gepland, zullen gaan over de motivatie, achtergrondkennis, vaardigheden en onderzoekvisie van de kandidaten.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Dotoraatspositie in de geografie van toeristische impact in afgelegen gebieden
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-28
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-01 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-01 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken