KU Leuven

Junior professor in Building Information Modeling (BIM) voor de gebouwde omgeving

2024-10-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

KU Leuven heeft een voltijdse academische vacature op Campus Gent als zelfstandig academisch personeel in het domein van Building Information Modeling (BIM). We zoeken internationaal georiënteerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie op het gebied van BIM. De succesvolle kandidaat zal aangesteld worden aan het Departement Burgerlijke Bouwkunde en de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de Groep Wetenschap en Technologie.

De Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen beschikt over een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk zowel in de academische wereld als in de bedrijfswereld.

De afdeling Bouwfysica en Duurzaam Bouwen (https://iiw.kuleuven.be/onderzoek/building-physics-and-sustainable-design) kan bogen op een degelijke onderzoeksinfrastructuur, een uitgebreid internationaal netwerk, connecties met bedrijven en non-profitorganisaties, een stabiel aanbod van talentvolle doctoraatsstudenten en wetenschappelijk medewerkers en een ondersteunende werkomgeving. Deze vacature richt zich op ontwikkeling, verbetering en implementatie van BIM-gebaseerde workflows in alle fases van de levenscyclus (ontwerp, constructie en uitvoering) van elementen in de gebouwde omgeving. Deze positie werkt in nauwe samenwerking met de afdeling Geomatica (https://iiw.kuleuven.be/onderzoek/geomatics) binnen het Departement Burgerlijke Bouwkunde.
Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

  • U werkt aan de creatie van een hoogwaardig internationaal onderzoeksprogramma op het gebied van Building Information Modeling in de gebouwde omgeving met bijzondere aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en klimaatneutraal bouwen. Het onderzoek omvat diverse schaalniveaus: van individueel bouwelement over het gebouw tot wijken en stedelijke omgeving. Hierbij bestudeert u de verschillende stadia binnen het bouwproces: van ontwerp over constructie tot gebruik en hergebruik. U onderzoekt de potentiële bijdrage van het BIM-model in (1) de ontwerpfase, inclusief de integratie van BIM in het voorontwerp, studies en engineering; (2) de uitvoeringsfase, met aandacht voor de procesoptimalisatie, productie op de werf en prefab productie; (3) de operationele fase, met aandacht voor toepassingen zoals monitoring en modellering van de binnenomgeving en installaties in gebouwen; (4) de eindelevensduurfase, met aandacht voor onderhoud, reparatie en hergebruik. Daarnaast verkent u de mogelijkheden van BIM als hulpmiddel om de duurzaamheid en circulariteit van de gebouwde omgeving te verbeteren. Zo kan BIM geïntegreerd worden in levenscyclusanalyse (LCA) via automatische inventarisatie van gebruikte bouwelementen en materialen en optimalisatie van de digitale workflow voor de evaluatie van levenscyclus milieueffecten en kosten. 
  • U draagt bij aan de versterking van de bestaande onderzoeksthema’s en brengt complementaire expertise aan binnen de afdeling Bouwfysica en Duurzaam Bouwen. Gezien de connectie van het thema klimaatneutraal bouwen met diverse bouwkundige onderzoeksdomeinen, zoekt u samenwerking met alle afdelingen binnen het Departement Burgerlijke Bouwkunde, evenals met de relevante afdelingen buiten het Departement.
  • U publiceert op het hoogste wetenschappelijke niveau, verwerft middelen voor (toegepast) onderzoek en begeleidt doctoraten van internationaal niveau.
  • U ondersteunt of initieert een netwerk van bedrijven en sociale partners door valorisatie van onderzoeksresultaten en het uitvoeren van industriële en maatschappelijke dienstverlening, met als doel de innovatie te versterken.
  • U werkt rond het onderzoeksprogramma een internationaal samenwerkingsverband uit, dit zowel binnen de academische wereld alsook met industriële en maatschappelijke partners. 
  • U bent in staat om competitief, zowel projectmatige overheidsfinanciering als bilaterale industriële financiering te verwerven.
  • U streeft naar excellentie en levert zo een bijdrage aan de verdere uitbouw van de afdeling Bouwfysica en Duurzaam Bouwen.
  • U hecht de nodige aandacht aan valorisatie door technologie transfer en toepassing van uw onderzoeksresultaten in de industrie/overheid/maatschappij.

Onderwijs

  • U verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs aan zowel bachelor- als masterstudenten binnen het domein van Building Information Modeling en bouwmanagement, met een duidelijk engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel. Er wordt verwacht van alle professoren dat ze ook een aantal basisvakken onderwijzen. U draagt ook bij aan het pedagogisch project van de faculteit en de universiteit door begeleiding van studentenprojecten (bv. masterproeven en ingenieursvaardigheden) en als promotor van doctoraatsstudenten.
  • U ontwikkelt uw onderwijs overeenkomstig de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden.
  • Naast uw onderwijsopdracht op Campus Gent en Brugge behoort, in het kader van het multicampusonderwijs, een onderwijsopdracht op een andere campus tot de mogelijkheden.

Dienstverlening

  • U bent bereid tot wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening.
  • U onderhoudt nauw contact met het (lokale) werkveld in de bouwsector.
  • U speelt een actieve rol bij de profilering van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen ten aanzien van nieuwe studenten en het brede werkveld door participatie bij info- en opendeurdagen, netwerkmomenten en beurzen, …

Profiel

  • U hebt een diploma van doctor in de industriële ingenieurswetenschappen, in de ingenieurswetenschappen, in de architectuur of in de stedenbouw en ruimtelijke planning. U beschikt over een doctoraat op proefschrift waarvan het onderwerp verband houdt met Building Information Modeling en/of hebt relevante industriële ervaring in BIM.
  • U beschikt over een sterk onderzoeksdossier in het vakgebied. Dit moet blijken uit uw publicaties of uit uw onderzoekservaring binnen de industrie. U heeft de ambitie bij te dragen tot valorisatie van onderzoek binnen industrie en maatschappij. Internationale ervaring is een belangrijk pluspunt.
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en u bent collegiaal ingesteld. U bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire of industriële context.
  • Voor deze positie wordt er verwacht dat u in het Nederlands of in het Engels kan lesgeven (moedertaal of ERK-niveau C1). 
  • De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen en Nederlands te leren tot een niveau vereist voor vaste benoeming. Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands respectievelijk Engels te verwerven. Informatie over taalattestering is beschikbaar op https://www.kuleuven.be/communicatie/intranet/taalattestering/taalattestering

Aanbod

  • Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving.
  • De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Onze universiteit is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau. 
  • Uw hoofdwerkplaats is KU Leuven Campus Gent, in een historische stad met een spoorverbinding van 40 minuten naar Brussel, en ongeveer 3 uur naar Parijs, Londen en Amsterdam. Andere campussen kunnen ook van uw expertise gebruik maken voor het verstrekken van onderwijs.
  • De positie is open voor onderzoekers die aangesteld worden als docent tenure track voor een periode van 5 jaar; nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent.
  • Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 100.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren, die geen substantiële andere financiering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden.
  • De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching, ... 

Interesse?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met:
* Prof. Dr. ir. Jaak Monbaliu, departementsvoorzitter van het Departement Burgerlijke Bouwkunde (jaak.monbaliu@kuleuven.be, +32 16 32 16 61) of
* Prof. Dr. Peter Hanselaer, voorzitter van Campus Gent (peter.hanselaer@kuleuven.be) of
* Prof. Dr. ir.-arch. Dirk Saelens, afdelingshoofd Bouwfysica en Duurzaam Bouwen (dirk.saelens@kuleuven.be, +32 16 32 13 43).
Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe in de Engelse taal (meer info vindt u op de jobsite KU Leuven):
- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s);
- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;
- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst en desgevallend een portfolio van uw architectuurprojecten);
- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn en bijhorend onderzoeksteam met oog voor samenwerking met collega-onderzoekers binnen de entiteit van tewerkstelling (maximaal 4 pagina’s);
- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);
- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);
- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Junior professor in Building Information Modeling (BIM) voor de gebouwde omgeving
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-07-23
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-15 23:59 (CET)
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant