KU Leuven

Ontwikkeling van innovatieve sensortechnologie voor de opvolging van melkkwaliteit, gezondheid en welzijn bij melkvee (doctoraat)

2024-09-09 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De groeiende vraag naar duurzaam, gezond en veilig voedsel drijft de veehouderij tot optimalisatie van de productieresultaten en betere opvolging van diergezondheid en -welzijn. Om dit te realiseren binnen een ecologisch verantwoorde context, met garantie van een goed welzijn voor dier en veehouder, is automatisering en doorgedreven monitoring van de individuele productiedieren essentieel. De onderzoeksgroep “Livestock Technology”, geleid door Prof. Ben Aernouts, ontwikkelt, evalueert en implementeert vernieuwende meet- en monitoringstechnieken ter ondersteuning van een goed diermanagement in de veehouderij. Het onderzoeksteam opereert vanuit de KU Leuven campus in Geel, midden in een groene omgeving en in sterke verbondenheid met de veehouderijsector en de toeleverende industrie.
Website van de eenheid

Project

De melkveehouderij is een belangrijk onderdeel van de globale voedselproductie, verantwoordelijk voor ongeveer 10% van het totale marktaandeel van de landbouw. Door genetische vooruitgang en verbeterde voer- en managementpraktijken is de gemiddelde melkproductie per koe en per lactatie de afgelopen 50 jaar enorm toegenomen. Deze moderne melkkoeien zijn echter ook gevoeliger voor productie-gerelateerde aandoeningen. Het nauwgezet opvolgen van de diergezondheid en -welzijn is dan ook belangrijk om een duurzame melkproductie te kunnen blijven garanderen.

Door de sterke interactie tussen de melkvorming en het metabolisme van de koe bevat de geproduceerde melk heel wat informatie over de uiergezondheid en de nutritionele- en metabole status. Om deze reden is regelmatige controle van de kwaliteit en samenstelling van de geproduceerde melk een van de meest efficiënte manieren om de gezondheid van koeien te monitoren. Tegenwoordig zijn online metingen van het productieniveau, de geleidbaarheid en de kleur van de melk al gebruikelijk in de melkveehouderij. Niettemin worden deze melkparameters, naast de gezondheidsstatus, ook beïnvloed door vele andere factoren. Om deze reden is er behoefte aan kwaliteitsparameters die een meer directe link hebben met de gezondheid van de koe. De vorming van de belangrijkste melkbestanddelen, zoals melkvet, eiwit en lactose, is het rechtstreekse gevolg van de voederopname en het metabolisme van de koe, evenals de gezondheid van het uierweefsel. Bijgevolg kan een regelmatige analyse van deze basiscomponenten in melk waardevolle informatie geven over de gezondheid van individuele koeien.

In dit project zal een optische prototypesensor ontwikkeld worden, op basis van een miniatuur nabij-infrarood spectrometer, voor de online analyse van de basiscomponenten in melk. Deze sensor zal geïmplementeerd en getest worden in combinatie met automatisch melksystemen. Na implementatie zal de robuustheid van deze sensor worden geëvalueerd en verbeterd met behulp van verschillende kalibratiestrategieën. Ten slotte zal de variatie in de sensormetingen worden bestudeerd in relatie tot de gezondheid van de koe en ter ontwikkeling van monitoringstools om een afwijkende gezondheid of negatief welzijn vroegtijdig op te sporen.

Profiel

Om dit praktijkgericht onderzoek uit te voeren is de “Livestock Technology” groep van KU Leuven op zoek naar een sterk gemotiveerde en zelfstandige doctoraatsonderzoeker met:

  • een MSc-diploma (met minstens onderscheiding) in de biowetenschappen, industriële wetenschappen, ingenieurswetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen of gelijkwaardig
  • een creatieve, kritische, analytische en vernieuwende ingesteldheid
  • goede communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels
  • zin om samen te werken in een multidisciplinair team van nationale en internationale onderzoekers om zo nieuwe technieken te ontdekken en ontwikkelen
  • sterke interesse in sensortechnologie, ontwikkeling, dataverwerking en wetenschappelijk onderzoek
  • de ambitie om een carrière uitbouwen in sensorontwikkeling en dataverwerking

Indien je hieraan voldoet dan ben jij DE kandidaat waar we naar op zoek zijn en willen we zeer graag dat je solliciteert voor deze boeiende doctoraatspositie.

Ervaring met wetenschappelijke dataverwerkingssoftware (bvb. Matlab, Python, R, C, Labview of vergelijkbaar) en hands-on engineering, en interesse in de melkveehouderij, zijn zeker pluspunten.

U komt niet in aanmerking voor deze functie als u niet in het bezit bent van een MSc-diploma met minimale onderscheiding en dat je de afgelopen 3 jaar hebt behaald aan een universiteit in de Europese Economische Gemeenschap (EEG).

Aanbod

Wij bieden een voltijdse tewerkstelling met competitieve verloning voor 4 jaar, die bij voorkeur start op 1 oktober 2024. Ons jong, dynamisch, multidisciplinair en professioneel team zal je uitgebreid ondersteunen bij het uitvoeren van je onderzoek en behalen van je doctoraatsdiploma. Wij bieden een op-maat-gemaakte doctoraatsopleiding binnen één van de beste universiteiten van Europa. Bovendien bieden wij de mogelijkheid om rechtstreeks samen te werken met Vlaamse melkveehouders, het proefbedrijf voor de melkveehouderij “Hooibeekhoeve” en melktechnologiefabrikanten. Je krijgt ook de mogelijkheid om je onderzoeksplan en -resultaten op regelmatige basis af te toetsen bij de verschillende stakeholders op nationale en internationale bijeenkomsten. Hierdoor kan je een internationaal netwerk uitbouwen en je communicatieve vaardigheden verder ontwikkelen.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. ir. Ben Aernouts, tel.: +32 14 72 13 64, mail: ben.aernouts@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Ontwikkeling van innovatieve sensortechnologie voor de opvolging van melkkwaliteit, gezondheid en welzijn bij melkvee (doctoraat)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-07-15
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-09 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-09 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant