KU Leuven

‘Precision Insect Farming’: Ontwikkeling van een nieuw sensorplatform om stress, gedrag en welzijn bij insectenlarven te monitoren in relatie tot de kweekomstandigheden (doctoraat)

2024-09-09 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Deze open doctoraatspositie is ingebed in een baanbrekende samenwerking tussen de ‘Livestock Technology’ (prof. Ben Aernouts) en ‘Insect Production and Processing’ (prof. Jeroen De Smet) onderzoeksgroepen op KU Leuven campus Geel. Dit consortium biedt een internationaal georiënteerde, productieve, collaboratieve en multidisciplinaire omgeving met kerninfrastructuur voor insectenkweek van de toekomst. De ‘Livestock Technology’ onderzoeksgroep richt zich op het ontwikkelen en testen van innovatieve sensortechnologie, dataverwerkingsalgoritmen en digitale beslissingsondersteunende tools om het diermanagement te verbeteren. Hun fundamentele onderzoeksactiviteiten focussen op nieuwe meetconcepten en geavanceerde data-analyses, terwijl de toepassingen betrekking hebben op automatische beoordeling van diergedrag, welzijn, gezondheid, productie-efficiëntie en productkwaliteit. De en ‘Insect Production and Processing’ onderzoeksgroep richt zich op biologische en (bio)chemische uitdagingen binnen de industriële waardeketen van insectenproductie en -verwerking. Deze uitdagingen variëren van het onderzoeken van de biologische en chemische veiligheid van insecten tot het verbeteren/verhogen van de productie, verwerking en gebruik van insecten en producten op basis van insecten. Hun onderzoek is gebaseerd op een breed scala aan technologieën, zoals biologische strategieën (bijvoorbeeld probiotica, fermentatie) en/of nieuwe chemische/fysische extractieprocedures (bijvoorbeeld voor eiwitten of chitine). De opengestelde doctoraatspositie zal hun onderzoek ondersteunen naar het ontwikkelen van nieuwe methoden om de impact van verschillende kweekmethodes en -omstandigheden op het gedrag/welzijn en de productiviteit van insecten te beoordelen en te verbeteren.
Website van de eenheid

Project

De afgelopen tien jaar is de productie van insecten voor voedsel en veevoer in Europa enorm gegroeid. Van bijzonder belang zijn de larven van de zwarte soldatenvlieg (BSF), die een opmerkelijk vermogen vertonen om organisch afval om te zetten in waardevolle voedingsstoffen. Door de opkomst van deze sector ontstond er ook een verscheidenheid aan uitdagingen en onderzoeksvragen. Het EntoBOOST-project (10/2024 – 9/2028), gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), brengt expertise van de KU Leuven, de universiteiten van Gent, Antwerpen en Insubria (Italië), Inagro en Thomas More samen om onze kennis van insectenfysiologie, biologie en gedrag te verbeteren om zo de kweekcondities en -strategieën te optimaliseren om veilige insectenproducten met gunstige biologische en voedzame eigenschappen te bekomen.
De open doctoraatspositie zal zich richten op een van de belangrijkste onderzoeksvragen van het project, gericht op het identificeren en monitoren van bruikbare gedragsindicatoren bij BSF-larven die op grote schaal worden gekweekt met behulp van nieuwe sensortechnologie en dataverwerking. Op deze manier willen we onderzoeken hoe stressoren zoals een hoge dichtheid van de larven en suboptimale klimaatomstandigheden of substraatsamenstelling het gedrag en het welzijn van de larven beïnvloeden. Hiertoe zullen we geavanceerde cameratechnologie (hoge resolutie RGB, zichtbaar en nabij-infrarood multispectrale beeldvorming en thermografie), gasemissiemetingen (kooldioxide, ammoniak, distikstofoxide, methaan) en standaard kweekparameters (groei en overleving van larven, substraatvochtigheid, pH en samenstelling) combineren met computervisie en ‘machine learning’ technieken. De gedragsindicatoren zullen gedurende het hele kweekproces worden gemonitord om normaal gedrag te identificeren en afwijkingen en verstoringen als gevolg van wijzigende omgevingsfactoren en stressoren op te sporen.
De technologische en praktische aspecten van dit doctoraatsonderzoek worden ondersteund door de KU Leuven-experts van respectievelijk de ‘Livestock Technology’ en de ‘Insect Production and Processing’ onderzoeksgroepen. Experimenten zullen worden uitgevoerd in de SymBIOnt Insect Pilot Plant van KU Leuven en Thomas More in Geel en de insectenkweekfaciliteiten van Inagro. Deze doctoraatsonderzoeker zal ook samenwerken met het Toxicologisch Centrum van de Universiteit Antwerpen, zij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en validatie van een ‘metabolomics’ platform om biomerkers te identificeren die gelinkt zijn aan stress in BSF-larven en de mechanismen bloot te leggen die aan de basis liggen van gedrag en welzijn van insecten.

Profiel

Om dit vernieuwende en toepassingsgerichte onderzoek uit te voeren, zijn we op zoek naar een zeer gemotiveerde doctoraatsonderzoeker die:
  • beschikt over een MSc-diploma in biowetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, ingenieurswetenschappen (technologie), data science, artificiële intelligentie of gelijkwaardig. De MSc-graad moet in de afgelopen 3 jaar met minimale onderscheiding zijn behaald aan een universiteit in de Europese Economische Ruimte (EER):
  • graag onderzoek wil uitvoeren op het kruispunt van biowetenschappen, data science, engineering en precisielandbouw
  • ‘hands-on’ is met een creatieve, kritische, analytische en innovatieve mindset
  • beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden in het Engels
  • graag wil werken in een multidisciplinair en divers team van nationale en internationale onderzoekers en innovatieve technologieën wil verkennen
  • geïnteresseerd is in het uitbouwen van een carrière in sensortechnologie, computervisie of data science
Ervaring met wetenschappelijke dataverwerkingssoftware (zoals Matlab, Python, R, C, Labview, of gelijkwaardig) is een pluspunt, evenals ervaring met ‘machine learning’ technieken.
U komt niet in aanmerking voor deze functie als u niet beschikt over een MSc-diploma met minimale onderscheiding behaald in de afgelopen 3 jaar aan een universiteit in de Europese Economische Ruimte (EER).

Aanbod

Wij bieden een voltijdse doctoraatspositie met een marktconform salaris voor 4 jaar, die bij voorkeur start op 1 oktober 2024. Ons jong, dynamisch en multidisciplinair team zal je in alle aspecten ondersteunen om je doctoraatsdiploma en een goede wetenschappelijke opleiding met succes te behalen aan onze top-universiteit. Je zal nauw samenwerken met experts en onderzoeksinstituten uit verschillende vakgebieden, krijgt de kans om deel te nemen aan nationale en internationale bijeenkomsten, om zo je eigen netwerk uit te bouwen en ervaring op te doen in de overdracht van kennis.
Website IP&P

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. ir. Ben Aernouts, tel.: +32 14 72 13 64, mail: ben.aernouts@kuleuven.be of prof. dr. Jeroen De Smet, tel.: +32 16 37 95 27, mail: jeroen.desmet@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
‘Precision Insect Farming’: Ontwikkeling van een nieuw sensorplatform om stress, gedrag en welzijn bij insectenlarven te monitoren in relatie tot de kweekomstandigheden (doctoraat)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-07-15
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-09 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-09 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever