Aan de Groep Wetenschap en Technologie van de KU Leuven is er een voltijdse academische vacature in het domein van de levensmiddelenmicrobiologie op campus Arenberg in Leuven. We zoeken internationaal georiënteerde kandidaten met een uitstekend onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie binnen het domein van de levensmiddelenmicrobiologie. De nieuwe collega zal verbonden zijn aan het departement Microbiële en Moleculaire Systemen (M²S), afdeling 'Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie (CLMT)', en aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (FBIW).
CLMT is actief op vier campussen en telt ongeveer 145 medewerkers in zeven onderzoeksgroepen, geleid door 13 professoren. Het onderzoek aan CLMT richt zich op grondstoffen en hun bestanddelen, micro-organismen en processen die relevant zijn voor verschillende bio-industrieën en voor de voedingsindustrie in het bijzonder. De verschillende groepen genereren wetenschappelijke basiskennis en passen die toe in procesinnovaties met een focus op chemische en microbiologische veiligheid, organoleptische eigenschappen, houdbaarheid en nutritionele- en gezondheidsaspecten. De onderzoeksactiviteiten bestrijken het continuüm vanaf grondstoffen, over de productie van levensmiddelen en ingrediënten, tot consumptie en vertering, en zijn gebaseerd op een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak op moleculaire, mesoscopische en macroscopische schaal. De CLMT-onderzoeksgroepen beschikken over een solide, up-to-date onderzoeksinfrastructuur, een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk, zowel in de academische als in de industriële wereld, een stabiel aanbod van getalenteerde MSc. studenten en een stimulerende werkomgeving.
Meer informatie over de afdeling CLMT is te vinden op: https://www.biw.kuleuven.be/m2s/clmt
FBIW organiseert Nederlandstalige en Engelstalige opleidingen op bachelor-, master-, honours-, postgraduaat- en PhD-niveau in de Bio-ingenieurswetenschappen en in Levensmiddelenwetenschappen en voeding in het bijzonder. Momenteel zijn ongeveer 2300 studenten ingeschreven in de opleidingen van de faculteit:
Website van de eenheid
Micro-organismen zijn alomtegenwoordig in de voedselproductieketen en hebben een grote invloed op voedselveiligheid en -kwaliteit. Sommige micro-organismen veroorzaken bederf of ziekte en moeten onder controle worden gehouden door een adequate productformulering en/of een adequaat productieproces. Andere micro-organismen worden ingezet voor de productie van een breed scala aan voedingsingrediënten en smaakvolle, gezonde en veilige gefermenteerde voedingsmiddelen. Van de voedingsindustrie worden vandaag inspanningen verwacht om de ecologische voetafdruk en de bijdrage aan de epidemie van niet-overdraagbare voedings-gerelateerde ziekten te beperken. Micro-organismen hebben een groot onontgonnen potentieel om deze dubbele uitdaging aan te gaan. Wij verwelkomen kandidaten die het potentieel hebben om een innovatief en internationaal georiënteerd onderzoeksprogramma op te zetten gericht op het ontrafelen van de rol, en het inzetten van micro-organismen in de voedselproductieketen. Mogelijke toepassingen zijn de productie van gefermenteerde voedingsmiddelen, micro-organismen als voedingsmiddelen, voedingsenzymen en voedselingrediënten, de bioconversie van nevenstromen in waardevolle voedingsmiddelen of voedselingrediënten, het creëren van smaak en andere kwaliteitsattributen, verbetering van voedingswaarde en darmgezondheid, en de bio-controle van pathogenen en bederf-veroorzakende micro-organismen. Onderzoeksprogramma's met een fundamentele en een toegepaste component worden in het bijzonder aangemoedigd. Als zodanig zal het onderzoek wetenschappelijke vragen proberen te beantwoorden in verband met de microbiële ecologie van de voedselproductieketen en de genetische, fysiologische en metabolische eigenschappen van specifieke leden van microbiële voedselecosystemen, en zal het de engineering van micro-organismen voor verbeterde of nieuwe functionele eigenschappen en de analyse van deze eigenschappen in model- of echte voedselsystemen omvatten.
Bijkomend verwachten we van de succesvolle kandidaat:
U zorgt voor kwalitatief hoogstaand onderwijs in het domein van levensmiddelenmicrobiologie, microbiële fermentatie en/of voedselveiligheid en -kwaliteitszorgsystemen. U draagt ook bij aan het pedagogisch project van de faculteit/universiteit door de begeleiding van bachelor- en masterproeven, als mentor van stages en als promotor van doctoraatsstudenten. Uw onderwijstaak wordt bepaald in overleg en op basis van uw specifiek profiel. De omvang hiervan is beperkt in de eerste jaren van uw aanstelling. In uw verdere loopbaan bewaakt de faculteit de balans tussen onderzoeks- en onderwijstijd. U ontwikkelt uw onderwijs overeenkomstig de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden tot onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden.
U bent bereid tot wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening. U bent bereid een actieve rol op te nemen in raden, onderwijscommissies, werkgroepen van de universiteit, en in het bijzonder van de afdeling, departement en faculteit waartoe u behoort.
De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen. Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands te verwerven.
De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching, ...
Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 110.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren die geen substantiële andere financiering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden.
Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. ir. Chris Michiels, tel.: +32 16 32 15 78, mail: chris.michiels@kuleuven.be of prof. dr. ir. Ann Van Loey, tel.: +32 16 32 15 67, mail: ann.vanloey@kuleuven.be. Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.
KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.
De pagina van de werkgever bekijken