University of Antwerp

Junior of senior professor (ZAP) moderne en hedendaagse Nederlandstalige letterkunde

2024-10-29 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Bepaal mee de toekomst - Universiteit Antwerpen

De Universiteit Antwerpen is een dynamische, toekomstgerichte Europese universiteit. We bieden vernieuwend academisch onderwijs aan meer dan 20000 studenten, verrichten baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en spelen een belangrijke dienstverlenende rol in de maatschappij. We zijn een van de grootste, meest internationale en innovatieve werkgevers van de regio. Met meer dan 6000 medewerkers uit 100 verschillende landen bouwen we dagelijks aan de wereld van morgen. Door wetenschappelijk toponderzoek verleggen we grenzen en geven we de richting aan. De richting van de toekomst. En die kan jij mee bepalen. 

Het Departement Letterkunde van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte heeft de volgende voltijdse vacature: junior of senior professor (ZAP) moderne en hedendaagse Nederlandstalige letterkunde.

Functie

Je draagt bij aan de drie kerntaken van de Universiteit Antwerpen: onderwijs (40%), onderzoek (40%) en dienstverlening (20%). Ook organiserende en leidinggevende taken behoren tot je opdracht.

Onderwijs

  • Je verstrekt kwalitatief hoogstaand onderwijs in de Bachelor en Master Taal- en Letterkunde.
  • In de driejarige Bacheloropleiding doceer je de vakken:
  • Inleiding tot de studie van de cultuur in de Lage Landen, een vak in BA1 van 6 studiepunten (d.w.z. een jaarvak met wekelijkse colleges van ca. 1,5 uur of een semestervak met wekelijkse colleges van 2 à 3 uur). Het vak reikt de studenten een cultureel referentiekader aan voor het bestuderen van de Nederlandstalige literatuur van de middeleeuwen tot vandaag.
  • Geschiedenis van de Nederlandstalige Letterkunde van de Eerste Wereldoorlog tot vandaag, een vak in BA3 van 6 studiepunten (d.w.z. een semestervak met wekelijkse colleges van 3 uur). Het vak benadert de Nederlandse en de Vlaamse literaturen in vergelijkend perspectief en heeft aandacht voor de (post)koloniale geschiedenis en de transnationale verspreiding van de Nederlandstalige literaturen.
  • een keuzevak voor studenten uit BA2 en BA3 van 3 studiepunten (d.w.z. een semestervak met wekelijkse colleges van 2 uur), over een zelf te bepalen onderwerp uit de moderne (na 1800) of de hedendaagse Nederlandstalige literatuur.
  • In de eenjarige Masteropleiding doceer je een vak van 6 studiepunten over de hedendaagse Nederlandstalige Letterkunde dat aansluit bij je onderzoeksexpertise (een semestervak met wekelijkse colleges van 3 uur).
  • Jouw onderwijsopdracht kan evolueren in functie van de opleidingsprogramma’s en/of in overleg met de collega’s. De totale onderwijsbelasting zal ongeveer gelijk blijven (maximaal 24 en minimaal 18 studiepunten). Voor onderwijs aan grote groepen en/of meer interactieve onderwijsvormen kan ondersteuning worden geboden door een onderwijsbegeleider en/of praktijkassistent.
  • Je begeleidt studenten bij Bachelor- en Masterproeven.

Onderzoek

  • Je bouwt zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uit in het domein van de 20ste- en/of 21ste-eeuwse Nederlandstalige letterkunde.
  • Je initieert nieuwe onderzoekslijnen en coördineert de voortgang van wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Je participeert eveneens in de lopende onderzoeksprogramma’s.
  • Je verwerft en beheert (inter)nationale onderzoeksfinanciering.
  • Je publiceert in internationale tijdschriften met peer review en schrijft, redigeert of werkt mee aan wetenschappelijke monografieën. Je kunt je onderzoek ook vlot presenteren aan niet-specialisten.
  • Je bouwt een internationaal wetenschappelijk netwerk uit.
  • Je begeleidt doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers. Hun aantal hangt af van het verwerven van beurzen en projectsubsidies van nationale en internationale instellingen. Enerzijds kunnen getalenteerde jonge onderzoekers zelf onderzoek initiëren door persoonsgebonden beurzen aan te vragen en jou daarbij als promotor te betrekken. Anderzijds word je als junior of senior professor verondersteld ook zelf onderzoeksmiddelen te verwerven, waarmee je dan geschikte doctorandi en/of postdocs kunt rekruteren.

Dienstverlening

  • Je neemt interne en externe opdrachten van wetenschappelijke en maatschappelijke dienstverlening op. Je neemt onder meer deel aan studentenwerving, raden en commissies en activiteiten van wetenschapscommunicatie.

Organisatie en leiderschap

  • Je neemt coördinerende verantwoordelijkheden op het vlak van onderwijs, onderzoek en/of dienstverlening op en je bouwt mee aan het beleid.
  • Je geeft op een motiverende, coachende wijze leiding met oog voor de duurzaamheid van het onderzoek en het onderwijs.

Profiel

  • Je behaalde een doctoraat op proefschrift in het domein van de Nederlandstalige Letterkunde.
  • Je kan enkele jaren postdoctorale ervaring (of gelijkwaardige ervaring) aantonen.
  • Jouw onderzoekskwaliteiten sluiten aan bij het facultaire en universitaire onderzoeksbeleid.
  • Je hebt een uitstekend internationaal onderzoeksdossier met wetenschappelijke publicaties die jouw expertise in de 20ste- en/of 21ste-eeuwse Nederlandstalige literatuur onmiskenbaar aantonen.
  • Je heb een brede literaire en literair-historische belangstelling en bent goed thuis in de algemene literatuurwetenschap. Aansluiting bij (lopend) onderzoek van het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden in het bijzonder en onderzoek in het Departement Letterkunde in het algemeen (o.a. jeugdliteratuur, Joodse studies, religieuze letterkunde, theater- en filmstudies, (post)koloniale letterkunde, digital humanities) is een troef.
  • Je hebt aantoonbare onderwijservaring in een academische context.
  • Jouw onderwijscompetenties sluiten aan bij de onderwijsvisie van de Universiteit Antwerpen. Je bent gemotiveerd om je didactische vaardigheden verder te ontwikkelen via de aangeboden professionaliseringsmogelijkheden.
  • Je doceert in het Nederlands. Je schrijf- en spreekvaardigheden zijn op het niveau van moedertaalsprekers (Europees Referentiekader C2).
  • Meertaligheid is een troef, in het bijzonder een goede beheersing van het Engels, aangezien dit de taal zal zijn voor het verwerven van beurzen en projectsubsidies.
  • Je toont leiderschapspotentieel en je geeft blijk van organisatievermogen.
  • Je gaat kwaliteitsgericht, integer, creatief en samenwerkingsgericht te werk.
  • Je engageert je om van je werkomgeving een plek te maken waarin diversiteit gewaardeerd wordt en alle studenten zich veilig voelen.

Aanbod

  • We bieden een voltijdse aanstelling als ZAP-lid. Jouw graad (docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar) bepalen we op basis van je professionele ervaring en academische kwalificaties. Junior ZAP-leden krijgen doorgaans een tijdelijke aanstelling als tenure track docent voor vijf jaar en vervolgens een vaste benoeming als hoofddocent. Een aanstelling als hoofddocent of hoger leidt na maximum drie jaar tot een vaste benoeming. Een gunstige prestatiebeoordeling is telkens vereist voor de benoeming.
  • We bieden jou, na positieve evaluatie van een doctoraatsproject dat je uitwerkt, financiering om gedurende vier jaar een doctoraatsbursaal aan te stellen en €15 000 aan werkingsmiddelen voor dit project om je onderzoek vanaf de start van je tewerkstelling bij de UAntwerpen een boost te geven.      
  • Jouw brutomaandwedde wordt berekend volgens de barema’s voor het Zelfstandig Academisch Personeel.     
  • Je krijgt ecocheques, een laptop, een werkplek, een internet-connectiviteitsvergoeding en een fietsvergoeding of volledige terugbetaling van je woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.                                                                                                    
  • De voorziene startdatum is 1 februari 2025 of zo spoedig mogelijk nadien.
  • Je werkt grotendeels op de stadscampus, in een dynamische en stimulerende werkomgeving.
  • Lees hier meer over werken bij de Universiteit Antwerpen en ontdek alle andere voordelen.

Solliciteren?

  • Je kan tot en met 30 oktober 2024 voor deze vacature solliciteren via het online sollicitatieplatform van de Universiteit Antwerpen. Klik op de knop ‘Solliciteren’, vervolledig het online sollicitatieformulier en voeg zeker de volgende bijlages toe:
  • De selectiecommissie zal zo snel mogelijk na de sollicitatiedeadline alle sollicitaties bekijken. Zodra er een beslissing genomen is, brengen we je op de hoogte en informeren we je over de volgende stappen in de selectieprocedure. We vragen je alvast donderdag 21 november 2024 te reserveren voor een selectiegesprek en een proefles op de campus. Indien je uitgenodigd wordt voor het selectiegesprek, wordt ook gevraagd een onderwerp voor een vierjarig doctoraatsonderzoek voor te stellen.
  • Bij vragen over het online sollicitatieformulier kan je de Frequently Asked Questions raadplegen of mailen naar jobs@uantwerpen.be. Bij inhoudelijke vragen over de functie kan je contact opnemen met prof. dr. Kevin Absillis, hoogleraar Nederlandstalige literatuur, op het mailadres kevin.absillis@uantwerpen.be.

De Europese Commissie bekroonde het HR-beleid van de Universiteit Antwerpen met de ‘HR Excellence in Research Award’. We zijn een duurzame, gezinsvriendelijke organisatie die maximaal in de groei van medewerkers investeert. We stimuleren diversiteit en hechten veel belang aan een inclusieve werkomgeving met gelijke kansen - ongeacht gender, functiebeperking, afkomst, levensbeschouwing, seksuele oriëntatie of leeftijd. Wij moedigen mensen met een diverse achtergrond en diverse eigenschappen aan om te solliciteren.

Informatie over de vacature

Functienaam
Junior of senior professor (ZAP) moderne en hedendaagse Nederlandstalige letterkunde
Locatie
Prinsstraat 13 Antwerpen, België
Gepubliceerd
2024-08-29
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-29 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-29 23:59 (CET)
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

The University of Antwerp is characterised by its high standards in education, internationally competitive research and entrepreneurial approach.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant