KU Leuven

Docent-onderzoeker Vrije Kunsten: Schilderkunst (Gent, 80%)

2025-01-06 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

LUCA School of Arts is een creatieve hub voor bijna 5.000 mensen: meer dan 4.000 studenten en 800 collega's. LUCA biedt hen een onderwijs- en onderzoeksomgeving om hun creatieve talent verder te ontwikkelen. We doen dit via opleidingen in het hoger onderwijs in het brede kunstenveld en via artistiek onderzoek, ingebed in een Geassocieerde Faculteit Kunsten van de KU Leuven. LUCA heeft campussen in vier steden: Gent, Brussel, Leuven en Genk. Het is ook lid van de Associatie KU Leuven.

De opleiding Beeldende Kunsten van de campus Gent is een bruisend kruispunt voor de ontwikkeling van kunst en ontwerp in het hart van de hedendaagse samenleving. De masteropleiding Beeldende Kunsten telt drie afstudeerrichtingen (Vrije Kunsten, Grafisch Ontwerp en Textielontwerp) die worden gevoed door zeven ateliers: Schilderen; Grafiek en Tekenkunst; Sculptuur, Glas en Keramiek; Mixed Media; Illustratie; Textielontwerp en Grafisch Ontwerp. Ze worden ondersteund door een brede waaier van sterk uitgebouwde werkplaatsen. Onderzoekers op de campus Gent komen samen in de onderzoekseenheid Image, die rond drie speerpunten is georganiseerd: ‘Studio practices and Processes in Art and Design’; ‘Image, Word and Reflective Discourse’; en ‘Image and Society’. De onderzoeksdynamiek wordt concreet gevoed door zes onderzoeksclusters: ‘Matter & Image’; ‘Art, Space & Sound’; ‘Art, Philosophy & Technology’; ‘Art, Imagination and Language’; ‘Fluid Futures’ en ‘Art, Pedagogy & Society’.

We zijn op zoek naar een collega met een excellente praktijk én onderzoekservaring als doctor in de vrije kunsten om het atelier Schilderkunst van LUCA Gent te versterken en het voortouw te nemen in de verdere ontwikkeling van zijn praktijkgebaseerd onderzoek. De positie impliceert de ontwikkeling van hoogkwalitatieve opleidingsonderdelen voor studenten Schilderkunst en de ontwikkeling van vernieuwend artistiek onderzoek in de Vrije Kunsten, met de mogelijkheid om Schilderkunst te verbinden met aangrenzende Vrije Kunsten. Een diepgaande praktijkgebaseerde betrokkenheid bij vragen en debatten over hedendaagse artistieke atelierpraktijken en -processen, en een actuele expertise aangaande kunst en materialiteit zijn cruciale aspecten van het profiel dat we beogen. Een creatieve kijk op het doorgeven van expertise aan vrije kunststudenten, de wens om onderzoeksprojecten in de kunst (waaronder PhD-projecten) te initiëren en begeleiden, en een coöperatieve houding ten aanzien van collega-onderzoekers bij het opbouwen van een eigen traject als onderzoeker in de vrije kunsten zijn essentieel voor de functie.

Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

Je onderzoekstaak omvat de helft van je takenpakket. 
  • Je artistiek onderzoek is gebaseerd op een praktijk in de Vrije Kunsten en is gericht op het verkennen en ontwikkelen van nieuwe onderzoekstrajecten in de Vrije Kunsten. In die oriëntatie heb je een sterke hang naar het uitdiepen van onderzoeksvragen omtrent kunst en materialiteit in het algemeen en richting het stimuleren van vernieuwend onderzoek in de schilderkunst in het bijzonder. Artistieke atelierpraktijk en processen vormen de kern van je onderzoeksinteresse en artistiek experiment, in aansluiting op één van de speerpunten van onderzoekseenheid Image. Vanuit je sterke verhouding tot schilderkunst, ontwikkel je een eigen onderzoeksfocus die richting geeft aan toekomstig onderzoek in de vrije kunsten (inclusief dat van nieuwe doctorandi), en de relevantie en meerwaarde van die focus verhelder je in je kandidaatstelling.
  • Je sluit aan bij een bestaande onderzoeksclusters van OE Image of bouwt een nieuwe (zoals je beargumenteert in je kandidaatstelling). Je werkt actief samen om de werking van die cluster optimaal te maken binnen de onderzoeksecologie van LUCA Gent in het bijzonder, en het onderzoeksnetwerk van LUCA in het algemeen. Als zodanig bouw je productieve banden met collega’s en studenten in naburige onderzoeksclusters op de campus en binnen LUCA, om bij te dragen aan het algemene onderzoeksprogramma en de bijhorende activiteiten (doctoraatsseminaries, onderzoeksdagen…). Je sluit ook aan bij het expertiseteam rond Art & Materiality van LUCA Gent. 
  • Je begeleidt doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers waarmee je een onderzoekscluster uitbouwt, in goed collegiaal overleg met collega-promotoren.
  • Je zoekt actief naar externe onderzoeksmiddelen en smeedt hiervoor samenwerkingen.
  • Je initieert onderzoeksprojecten, ontwikkelt je kunstpraktijk, stelt tentoon en je deelt op genereuze wijze processen die je onderzoek dissemineren op hoogstaande en relevante artistiek en academische platformen, zowel binnen als buiten LUCA. 
  • Je bouwt een toonaangevend internationaal onderzoeksnetwerk dat je ook ten dienste stelt van de onderzoeksomgeving van LUCA. 

Onderwijs

Je onderwijstaak omvat de helft van je takenpakket.
  • Je verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs in het atelier Schilderkunst van campus LUCA Gent en in het kader van de academische bachelor en masteropleiding Beeldende Kunsten. Daartoe ontwikkel je onderwijsactiviteiten, vormen van studiebegeleiding en innovatieve pedagogische modellen die op maat zijn van studenten Vrije Kunsten in het algemeen en studenten Schilderkunst in het bijzonder, met een sterke betrokkenheid op de hoge standaard van de opleiding als geheel.
  • Je begeleidt masterscripties in de beeldende kunsten en gaat actief op zoek naar methodes om bij je studenten een symbiose te stimuleren tussen de reflectieve en de artistieke component van hun masterproef.
  • Je onderwijs is onderzoeksmatig en onderzoeksgericht in overeenstemming met LUCA's visie op academisch onderwijs. Je zoekt actief naar vernieuwing van je onderwijs vanuit je onderzoek.

Dienstverlening

  • Je levert maatschappelijke, wetenschappelijke en institutionele diensten. Het behoort tot je taak om verantwoordelijkheid op te nemen binnen overlegorganen en commissies van LUCA School of Arts. 
  • Tijdens je loopbaan ben je bereid om een coördinerende rol op je te nemen die past bij je intellectuele en artistieke profiel.

Profiel

  • Je bent in het bezit van een doctoraat in de kunsten of relevant voor de kunsten.
  • Je beschikt over een excellent portfolio en een bloeiende praktijk in de vrije kunsten en in artistiek onderzoek.
  • Je artistieke portfolio en je onderzoeksdossier tonen een praktijkgebaseerde expertise die uitermate geschikt is voor kwalitatief hoger onderwijs aan studenten schilderkunst en voor het initiëren van onderzoeksprojecten (inclusief artistieke doctoraatstrajecten) in datzelfde domein en/of in connectie met naburige vrije kunsten. 
  • Je hebt een visie en een specifieke invalshoek op toekomstig artistiek onderzoek dat je zou willen ontwikkelen en stimuleren, en je bent bereid een leidende rol op te nemen in het initiëren en uitvoeren ervan, inclusief de implementatie van artistiek onderzoek in kunstonderwijs. 
  • Je vindt het boeiend om de ontwikkeling van anderen te stimuleren, zowel in een opleidingscontext als op het gebied van onderzoek, en je hebt aantoonbare kwaliteiten voor academisch onderwijs. Onderwijservaring is een troef.
  • Je werkt graag zelfstandig maar stelt je tegelijk ook constructief op als lid van een team, en je hebt talent voor actueel leiderschap. 
  • Je hebt organisatietalent, zoekt actief naar samenwerkingsverbanden en beschikt over een groeiend (internationaal) netwerk relevant voor de beeldende kunst.
  • Een goede beheersing van het Engels is vereist. Omdat de officiële taal van LUCA School of Arts Nederlands is en het onderwijs op bachelorniveau grotendeels in het Nederlands wordt gegeven, wordt van je verwacht dat je na enkele jaren een grondige kennis van het Nederlands verwerft. Indien nodig kan er na je start aan LUCA School of Arts een taaltraining worden gegeven om je de kans te geven Nederlands te leren op het vereiste niveau.
  • Je bent loyaal aan de missie, visie en het beleid van LUCA School of Arts.

Aanbod

Bij LUCA School of Arts geloven we dat kunst en ontwerp op vele manieren een impact hebben op de maatschappij en de wereld. Respect en integriteit zijn onze leidende principes, diversiteit en duurzaamheid zijn onze troeven en kwaliteit is onze drijvende kracht. Momenteel werken we aan de rol van LUCA als actor in de maatschappij, aan het openstellen van onze multi-campus realiteit tot een netwerk, aan de evolutie van de vijf oorspronkelijke opleidingsinstituten tot een gezamenlijk laboratorium en aan het beantwoorden van opleidings- en onderzoeksvragen vanuit de buitenwereld. Je komt terecht in een stimulerende omgeving waarin we je tal van mogelijkheden bieden om je talenten te ontplooien op de hoofdcampus in Gent en op de andere campussen van LUCA School of Arts.
LUCA School of Arts wil een omgeving creëren waarin elk talent zich maximaal kan ontplooien, ongeacht geslacht, leeftijd, culturele afkomst, nationaliteit of handicap. We verwelkomen daarom alle getalenteerde mensen die de toegevoegde waarde van diversiteit erkennen en mee vorm willen geven aan een inclusieve organisatie.
LUCA School of Arts biedt een aanstelling van 80% voor onbepaalde tijd in de vacante functie van docent(-onderzoeker) (schaal 528), met de mogelijkheid van een vaste aanstelling in een later stadium volgens de bestaande regels en procedures. Daarnaast verwerf je het statuut van Bijzonder Gastdocent in de Kunsten. Met dit statuut kan je doctoraten in de kunsten begeleiden en als promotor interne fondsen aanvragen aan de KU Leuven. Meer informatie over salarisschalen vind je op de website van het Vlaamse Departement Onderwijs (www.ond.vlaanderen.be). De verwachte startdatum is 1/9/2025.

Interesse?

Meer informatie kan verkregen worden bij het hoofd van onderzoekseenheid Image Prof. dr. Tom Van Imschoot (tom.vanimschoot@luca-arts.be) en bij de teamcoördinator van de opleiding Beeldende Kunsten Gent Maureen Magerman (maureen.magerman@luca-arts.be).

 

De kandidaatstelling bevat een dossier bestaande uit:

 

1. een motivatiebrief

2. een curriculum vitae

3. een portfolio en/of overzicht van relevante publicaties en presentaties

4. een attest van diploma (desgevallend een gelijkwaardigheidsverklaring)

5. een biosketch: een open tekst van maximaal twee bladzijden waarin je een synthese geeft van de essentie van je voorbije loopbaan en van je toekomstige plannen:

• een eerste deel met de cruciale elementen uit je voorbije loopbaan, met aandacht voor hun belang en impact

• een tweede deel met de hoofdlijnen van je toekomstige activiteiten (met nadruk op de eerste 5 jaar)

• een derde deel over je meerwaarde en kansen tot samenwerking ten aanzien van de bestaande entiteiten binnen LUCA School of Arts en KU Leuven.

 

Enkel volledige dossiers worden aanvaard.

 

Een sollicitatiegesprek vindt plaats met kandidaten die weerhouden worden na een preselectie op dossier. Aan het gesprek gaat een interactieve workshop vooraf van maximum 30 minuten, die open staat voor de personeelsleden van LUCA. De workshop laat kandidaten toe de kern van hun academische en artistieke expertise toe te lichten, alsook hun motivatie en toekomstvisie, in een vorm naar keuze (bv. een lecture-performance). Kandidaten wordt gevraagd om zich voor de workshop een doelpubliek van masters voor te stellen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Docent-onderzoeker Vrije Kunsten: Schilderkunst (Gent, 80%)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-10-25
Uiterste sollicitatiedatum
2025-01-06 23:59 (Europe/Brussels)
2025-01-06 23:59 (CET)
Soort functie
Vakgebied
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken