KU Leuven

Doctoraatsbursaal - studie naar oxytocine therapie bij borstkanker overlevers

2024-10-21 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De MOCSur studie (Multiple-dose OXytocin for Cancer Survivors) is een samenwerking tussen het Multidisciplinair Borstkanker centrum (UZ Leuven), het Departement Beeldvorming & Pathologie en het Departement Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, in kader van een onderzoeksproject gefinancierd door het Albert Fonds voor een betere levenskwaliteit van kankerpatiënten.
De studie wordt geleid door onderzoekers prof. Kaat Alaerts, Onderzoeksgroep Neurorevalidatie KUL, prof. Ann Smeets, Multidisciplinair Borstkanker centrum UZ Leuven, en Dr. Sabine Deprez, Translationele MRI, KU Leuven.

Website van de eenheid

Project

Borstkanker vormt vaak een ernstige traumatische ervaring die diepgaande psychologische problemen, angst en depressie kan veroorzaken, met vaak grote impact op het cognitief functioneren en de algehele kwaliteit van leven.

Het oxytocine systeem is een van de belangrijkste neurofysiologische systemen die aan de basis liggen van angstverlaging, stressregulatie en homeostase. Verschillende onderzoeken naar de toediening van oxytocine via een neusspray toonden beloftevolle resultaten aan, met onder meer gunstige effecten op sociale problemen, depressie, angst alsook een verbetering van stress-gerelateerde symptomen. Hoewel het potentieel van oxytocine voor het verminderen van psychologische stress en daarmee samenhangende cognitieve problemen bij populaties van kankeroverlevenden steeds meer naar voren wordt geschoven, ontbreken er momenteel formele klinische studies.

Binnen het MOCSur project willen we een eerste onderzoek uitvoeren naar het potentieel van oxytocine als marker en mogelijke verzachter van psychologische problemen bij overlevenden van borstkanker.

Hiervoor plannen we de volgende werkpakketten:

- In een eerste werkpakket zullen we bestaande biologische en gedragsgegevens van een representatieve steekproef van >100 overlevenden van borstkanker hergebruiken om te onderzoeken of verlaagde plasma-oxytocineniveaus verband houden met verhoogde psychosociale problemen en cognitieve klachten. Dit WP vormt daarmee eerste onderzoek naar de mogelijke rol van een veranderd oxytocine systeem bij overlevenden van borstkanker.

- In een tweede werkpakket zullen we een eerste studie uitvoeren naar het potentieel van intra-nasale toediening van oxytocine voor het verbeteren van psychosociale problemen en cognitieve klachten bij overlevenden van borstkanker. Hiervoor wordt aan overlevenden van borstkanker gevraagd om gedurende vier weken dagelijks een oxytocine of placebo neusspray toe te dienen. Voor en na de toedieningsperiode zullen verschillende vragenlijsten en biologische stalen voor het karakteriseren van endogene oxytocineniveaus worden afgenomen. In de eerste fase wordt een pilotstudie uitgevoerd met een select aantal deelnemers (jaar 1 van PhD project). De bevindingen uit deze pilot zullen vervolgens de basis vormen voor het opzetten van een grootschaligere RCT met een uitgebreidere steekproef (jaar 2-4 van PhD project).

Een doctoraatsonderzoeker zal worden aangeworven voor dit project. De doctoraatsonderzoeker krijgen de kans om opgeleid te worden in alle onderdelen van de studie (bijvoorbeeld afname van specifieke vragenlijsten, biologische stalen, gebruik RedCap database, RCT data management, klinische training voor omgang met patiëntpopulatie,) en zal, ondersteund door masterproefstagestudenten, instaan voor de dataverzameling. De doctoraatsonderzoeker neemt deel aan de vergaderingen van het project en participeren in interdepartementale trainingen, journal clubs en seminaries aan de KUL.

Profiel

- Je beschikt over een masterdiploma in Geneeskunde; Biomedische wetenschappen; Psychologie; Revalidatiewetenschappen of een gelijkwaardig diploma

- Je hebt interesse in de rol van neuro-endocrinologie, neurobiologie van stress systemen, oncologie en psychosociale aspecten in de nazorg na kanker.

- Je hebt interesse in wetenschappelijk onderzoek, inclusief literatuurstudie, dataverzameling, data-analyse en rapportering.

- Je hebt zeer goede schrijf- en presentatievaardigheden in het Engels.

- Je spreekt vloeiend Nederlands.

- Je beschikt over zeer goede interpersoonlijke vaardigheden, bent bereid om samen te werken met andere onderzoekers en met maatschappelijke partners.

- Je bent zelfstandig, flexibel en hebt zin voor initiatief.

- Je bent bereid om je te verplaatsen voor dataverzameling en vergaderingen.

- Je beschikt over een rijbewijs B

Aanbevolen: ervaring binnen oncologie, ervaring met RCT onderzoek, data management, psychosociale vragenlijsten, statistiek.

Aanbod

- Een voltijdse tewerkstelling van bepaalde duur voor de duur van één jaar, met gegarandeerde financiering; hernieuwbaar tot maximaal 4 jaar, met het oog op het afronden van een doctoraat in 4 jaar. Geanticipeerde start van het doctoraat vanaf Januari 2025.

- Een aangename, motiverende, steunende en productieve omgeving voor jonge onderzoekers.

- De mogelijkheid om samen te werken met andere onderzoekers van verschillende disciplines

Je kunt je kandidaat stellen tot 21/10/2024. De beslissing wordt in November 2024 genomen. Kandidaten dienen hun CV, motivatiebrief en de namen van 2 referenten via het online applicatiesysteem in te dienen.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Kaat Alaerts, tel.: +32 16 37 64 46, mail: kaat.alaerts@kuleuven.be of mevrouw Sabine Deprez, tel.: +32 16 32 27 10, mail: sabine.deprez@kuleuven.be.

KU Leuven wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking. Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via diversiteit.HR@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal - studie naar oxytocine therapie bij borstkanker overlevers
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-08-22
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-21 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-21 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken