KU Leuven

Doctoraatsonderzoek naar meertaligheid op school

2024-09-22 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De onderzoeksgroep "Taal, onderwijs en samenleving" (Faculteit Letteren - KU Leuven) behoort tot de Onderzoekseenheid Taalkunde van de Faculteit Letteren van de KU Leuven. De onderzoeksgroep besteedt aandacht aan onderzoeksvragen die in brede zin te maken hebben met taalverwerving en taalonderwijs. Het gaat hierbij om processen van eerste-, tweede en vreemdetaalverwerving, alsook het gebruik en onderwijs van talen op school. De onderzoeksgroep heeft tevens aandacht voor de manier waarop schoolteams met meertaligheid omgaan (inclusief de moedertalen van leerlingen van lingüistische minderheden) en meertaligheid bevorderen in een schoolse context. Binnen deze onderzoeksgroep huist het "Centrum voor Taal en Onderwijs", een expertisecentrum dat schoolteams in Vlaanderen (van kleuter- tot volwassenenonderwijs) ondersteunt op een evidence-informed manier.
Website van de eenheid

Project

Het Pluridentities-project is een internationaal, interdisciplinair project gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2024 onderzoeksprogramma. De KU Leuven is een van de partners in dit project, dat gecoördineerd wordt door de Vrije Universiteit Brussel. Binnen dit project zullen onderzoekers en promotoren van VUB, KU Leuven, de Universiteit van Amsterdam, Universidad de Cordoba, Universiteit van Aruba en Goeteborg Universiteit samenwerken om te onderzoeken hoe meertaligheid in het onderwijs kan worden gestimuleerd en bevorderd; tevens wordt onderzocht in welke mate schoolteams in de deelnemende landen dat al doen, met name in het secundair onderwijs. Het project legt daarbij een link tussen taalverwerving en de algehele culturele ontplooiing van adolescenten. Daarbij wordt meertaligheid breed gedefinieerd: er is niet alleen oog voor meerderheidstalen met een hoge status, maar ook voor minderheidstalen.

Binnen dit project zal de onderzoeker verbonden aan de KU Leuven via een mix van kwantitatieve en kwalitatieve methoden in kaart brengen hoe schoolteams in het Vlaams secundair onderwijs concreet omgaan met meertaligheid en welke maatregelen zij nemen om meertaligheid te valoriseren. Daarbij wordt in kaart gebracht welke overtuigingen en praktijken de schoolteams vertonen en door welke (schoolinterne en schoolexterne) factoren die overtuigingen en praktijken worden beïnvloed.

Profiel

- Je hebt een masterdiploma in de taal- en letterkunde, toegepaste taalkunde of taalkunde behaald;

- Je hebt tijdens je opleiding (bijvoorbeeld via het volgen van vakken of het schrijven van een masterscriptie) kennis opgebouwd rond taal op school, taalverwerving en/of vreemdetalenonderwijs;

- Je hebt een educatieve masteropleiding gevolgd (niet verplicht, maar strekt tot aanbeveling);

- Je hebt een grote interesse in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek rond onderwerpen die met taalonderwijs en taalgebruik op school hebben te maken;

- Je bent leergierig en kan je werk zelfstandig organiseren.

Aanbod

Wij bieden je: 

 

- een aanstelling van 1 jaar, die na positieve evaluatie kan verlengd worden met 3 jaar, in een bursaalstatuut;

- de kans om binnen dat bursaalstatuut te werken aan een boeiend en maatschappelijk relevant doctoraat;

- een aangename en ondersteunende werkplek, met name in het Centrum voor Taal en Onderwijs te Leuven (waar je lid wordt van de onderzoeksploeg van het centrum);

- ondersteuning door je promotor en door de onderzoekscoördinator van het Centrum voor Taal en Onderwijs;

- de kans om aan de Faculteit Letteren van de KU Leuven een doctoraatsopleiding te volgen.

https://www.arts.kuleuven.be/cto

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Kris Van den Branden, tel.: +32 16 32 53 63, mail: kris.vandenbranden@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsonderzoek naar meertaligheid op school
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-04
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-22 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-22 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant