KU Leuven

Dt. gastdocent (10%) - hoogste rechtscolleges

2024-10-10 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Zij is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. De Faculteit en de onderzoekseenheden werken hiervoor actief samen met onderzoekspartners in binnen- en buitenland.

De Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de Groep Humane Wetenschappen van KU Leuven heeft een deeltijdse vacature voor een aanstelling als gastdocent ‘hoogste rechtscolleges’ (10%).

De Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen hecht een groot belang aan haar banden met de rechtspraktijk. Daar functioneren de Belgische, Europese en internationale hoogste rechtscolleges als ultieme bewakers van het recht. De hoogste rechtscolleges toetsen beslissingen van lagere rechtscolleges en waken over de uniformiteit van de rechtstoepassing. Ze ontwikkelen daartoe een eigen beleid, in een ‘meergelaagde’ context met interferenties tussen het internationale, Europese, nationale, regionale en lokale niveau, en met interacties tussen de rechtscolleges onderling. Deze meergelaagdheid is als onderzoekszwaartepunt verankerd in de Faculteit, hetgeen zich ook in het onderwijscurriculum manifesteert.

Functie

De opdracht omvat het verzorgen en coördineren van het opleidingsonderdeel ‘Hoogste rechtscolleges’ (in het Nederlands, master in de Rechten, campus Leuven), vanuit een kritisch-reflexieve opstelling. In het opleidingsonderdeel komt de bevoegdheid en werking van de hoogste rechtscolleges aan bod, en hun onderlinge interactie. De bedoeling van het opleidingsonderdeel is om vanuit een intern perspectief inzicht te krijgen in de gelijkenissen en verschillen in de werking van de diverse gerechtshoven, en in de manier waarop ze met elkaar interageren. Als vooraanstaande rechtscolleges is daarbij te denken aan het Europees Hof van Justitie, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie en de Raad van State. Via een lezingenreeks met reflecties door verschillende vooraanstaande rechters in de hoogste rechtscolleges, krijgen studenten vanuit een intern perspectief een beter inzicht, zowel in de bevoegdheden en werking van de rechtscolleges, als in de manier waarop ze met elkaar interageren, o.m. door prejudiciële vragen, directe werking, enz.
Het uitgangspunt is dat de hoogste rechtscolleges niet op zichzelf staan, maar interfereren met andere rechtscolleges. Daarbij wordt onder meer onderzocht hoe zij niet alleen de rechtseenheid binnen eigen domeinen (Europees recht, burgerlijk recht, grondwettelijk recht, bestuursrecht) waarborgen, maar ook de uniformisering tussen de verschillende domeinen.
Het onderwijs moet beantwoorden aan de eisen die aan academische opleidingen worden gesteld wat niveau, oriëntatie en academische gehalte betreft. Het sluit aan bij het onderwijsconcept van KU Leuven; in het bijzonder is het onderzoeksgebaseerd en -georiënteerd. Engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel wordt als vanzelfsprekend beschouwd. 
U zorgt daarnaast voor de interactie tussen Faculteit en magistratuur.

Profiel

U bent lid van één van de hoogste rechtscolleges. Uw onderzoeks- en praktijkervaring geven blijk van originaliteit, abstractievermogen en openheid.
U beschikt over een gedegen visie op, en de bekwaamheid tot, het verzorgen van academisch hoogstaand onderzoeksgebaseerd onderwijs en uitstekende didactische vaardigheden. Onderwijservaring is een pluspunt. 
U beschikt tot slot over aantoonbare organisatorische, sociale en professionele vaardigheden en leidinggevende capaciteiten om u collegiaal en flexibel in teamverband in te schakelen.
Een zeer goede kennis van het Nederlands, Frans en Engels is een vereiste. 

Aanbod

Wij bieden een deeltijdse tewerkstelling (10%) aan in een intellectueel uitdagende omgeving. 
U wordt aangesteld als gastdocent (barema 14) voor een periode van 1 jaar, verlengbaar. De aanstelling start op 1 februari 2025.

Meer informatie

Arbeidsvoorwaarden

Interesse?

Er wordt verwacht dat u aan het sollicitatiedossier toevoegt:
- een motivatiebrief (max. 2 pagina’s); 
- een uitgebreid cv met publicatielijst;
- een beschrijving van uw visie op academisch onderwijs;
- onderwijsevaluaties waarover u beschikt.

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Wouter Devroe, decaan, mail: wouter.devroe@kuleuven.be.

Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Dt. gastdocent (10%) - hoogste rechtscolleges
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-11
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-10 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-10 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken