De Faculteit Architectuur groepeert de academische architectuuropleidingen (interieurarchitectuur, architectuur, stedenbouw & ruimtelijke planning, educatieve master ontwerpwetenschappen) van de campussen Sint-Lucas Brussel en Gent. De faculteit wordt gedreven door een zorgvuldig samengestelde diversiteit aan praktijken en staat bekend om haar toekomstgericht onderwijs dat een vrijheid van exploratie en experiment cultiveert. Er zijn momenteel ongeveer 2200 studenten, waarvan 350 internationale studenten.
Voor de vakken ‘atelier ontwerpen’ binnen de opleiding architectuur zoeken we een junior praktijkassistent met een actieve en relevante ontwerppraktijk, in het bijzonder voor de vakken gerelateerd aan het project “Surviving Memory in Postwar El Salvador”. Deze vakken zijn creatieve onderzoeksvakken in diverse culturele contexten, gerelateerd aan participatieve ontwerpprocessen. Ervaring in participatieve en pedagogische ontwerpprocessen door middel van creatieve ontwerpmiddelen (zoals in het bijzonder analoge tekening) is een pluspunt.
Website van de eenheid
De opleiding architectuur wil een vrijplaats bieden voor zowel studenten en docenten om een architecturale ontwerptaal te ontwikkelen, die vanuit een attitude van engagement & onderzoek, de toekomst mee kan vormgeven. Als junior praktijkassistent verzorg je de ontwerpbegeleiding van masterstudenten architectuur in samenwerking met je collega's.
De opgaven putten in het bijzonder hun onderwerp en uitdaging uit situaties van geweld tegen fragiele bevolkingsgroepen, onder andere in de context van de burgeroorlog in El Salvador, waarbij collectieve en individuele herdenking van belang zijn. De opdrachten zijn gericht op het ontwikkelen van een persoonlijke beeldtaal, ontwerpend onderzoek en toegepaste ruimtelijke werkstukken, in het kader van een breed participatief traject met gemeenschappen, medewerkers van het project en andere belanghebbenden, enz. Het aanleren en toepassen van dekoloniale werkmethodes is in deze opdrachten belangrijk.
Je werkt in nauw overleg samen met je naaste collega’s en de titularis van het vak, die de oefeningen aanstuurt. Je draagt bij aan het uitdenken, uitschrijven, begeleiden en evalueren van atelieroefeningen in de architectuur.
Binnen de ingeschreven onderwijspercentages verleen je occasionele ondersteuning aan collega’s (zoals vervanging omwille van onvoorziene omstandigheden, ...), neem je deel aan pedagogische en personeelsvergaderingen (zoals vakgroepvergaderingen, opleidingsonderdeeloverleg, academische opening, denkwerkdagen, personeelsontmoetingen, ...) en zal je gevraagd worden een aantal dienstverlenende taken op te nemen (zoals aanwezigheid op infodagen, studiedagen, participatie aan workshops, ...).
In functie van het profiel van de kandidaten voor andere vacatures en wijzigingen binnen de personeelsbezetting kan dit takenpakket nog verschuiven en wordt een flexibele inzetbaarheid als een pluspunt ervaren. Het definitieve percentage wordt in onderling overleg afgesproken.
Opleiding en taalvaardigheid:
Je bezit een masterdiploma in architectuur of ingenieurswetenschappen architectuur.
Je beheerst de Nederlandse taal goed (geschreven en gesproken). Kennis van het Engels is een noodzaak. Basiskennis Spaans kan nuttig zijn, maar is geen eis.
Relevante ervaring en expertise:
Je bent een ontwerper met ervaring in een kritische praktijk binnen het brede vakgebied van architectuur.
Je hebt een uitgesproken gevoeligheid en vaardigheid voor creatieve uitdrukkingsmiddelen in het ontwerpen. Analoge tekening staat centraal in de vakken.
Je hebt een exploratieve en experimentele aanpak en stimuleert studenten om een onderzoekende en ondernemende attitude te ontwikkelen, waarbij ontwerpen centraal staat.
Pedagogische ervaring is een pluspunt. Je bent nieuwsgierig om pedagogische methodes aan te leren en te ontwikkelen. Hierin staat het creëren van een veilige leeromgeving centraal waarin studenten op een onderzoekende manier leren ontwerpen en reflecteren.
Ervaring in dekoloniale werkmethodes en internationale samenwerkingsverbanden is een pluspunt.
Dit is een junior positie. In het licht van de aanstelling met een maximumduur van 6 jaar, geven we de voorkeur aan kandidaten zonder- of met weinig opgebouwde anciënniteit in het Vlaams hoger onderwijs.
Studentgericht:
Je kunt vlot met studenten omgaan en ziet het als een uitdaging om zowel met beginnende als ervaren studenten verschillende benaderingen van architectuur te verkennen.
Je staat op een horizontale manier tegenover studenten en bent bereid om niet alleen kennis te delen, maar ook te leren van studenten en collega's.
Je hanteert een empathische en zorgzame begeleidingsstijl waarin ook moeilijke zaken bespreekbaar worden gemaakt. Je differentieert in begeleiding op basis van verschillende noden van de student.
Complexiteit en kritisch denken:
Je begeleidt de studenten om een eigen kritische, nauwkeurige en onderzoekende ontwerpattitude te ontwikkelen in dienst van fragiele gemeenschappen met specifieke eigenschappen.
Je leert hen omgaan met complexiteit en hoe zij als ontwerpers daarin positie kunnen nemen.
Breed referentiekader:
Je hebt een breed referentiekader in meerdere domeinen (architectuur, kunst, architectuur, wetenschap) met een goede kennis van de actualiteit en een visie op de toekomst van architectuur.
Teamspeler en zelfstandigheid:
Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
Je hebt goede communicatieve en sociale vaardigheden.
Diversiteit:
Als opleiding binnen KU Leuven willen we een inclusieve cultuur bevorderen zodat de talenten van mensen met verschillende achtergronden en overtuigingen maximale kansen tot ontplooiing krijgen, als student en als personeelslid. Als docent verbonden aan onze opleiding zet je mee je schouders onder dit streven.
Flexibiliteit:
Je bent bereid om zowel op de campus in Brussel als Gent te werken.
We bieden een deeltijdse tewerkstelling aan van 15% (percentage in onderling overleg te bepalen) voor 1 jaar, in het statuut van praktijkassistent (academisch personeel, barema 43), met ingang van 1 februari 2025. In functie van de opdracht is het mogelijk dat er al een aantal vergaderingen plaatsvinden voor de aanvangsdatum om het aankomende semester voor te bereiden.
Na positieve evaluatie is de aanstelling mogelijks verlengbaar met maximum 5 jaar (dus voor maximaal 6 jaar in het totaal).
Naast je verloning kan je rekenen op een eindejaarstoelage, vakantiegeld, ecocheques en terugvordering van je woon-werk verkeer met het openbaar vervoer.
In deze functie aan de Faculteit Architectuur maak je deel uit van KU Leuven, een universiteit waarin 13.000 collega's samen onderwijs en onderzoek op topniveau mogelijk maken. Hierbij hoort een boeiende werkomgeving die kansen biedt om je ervaring op te bouwen en je vaardigheden te ontwikkelen. Je komt terecht in een team met andere gemotiveerde architecten en geniet veel vrijheid om je job vorm te geven.
Voor concrete vragen over de jobinhoud kan je contact opnemen met Harold Fallon (harold.fallon@kuleuven.be), voor vragen over de aanstellingsmodaliteiten met Evita Piscador (evita.piscador@kuleuven.be). Stel je bij de online sollicitatie voor aan de hand van een motivatiebrief, een CV en een beknopt portfolio.
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.
KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.
De pagina van de werkgever bekijken