KU Leuven

Slimme verlichtingsarmaturen met een aanpasbaar spectraal stralingspatroon

2024-08-16 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het laboratorium voor lichttechnologie, afdeling ESAT, heeft een uitstekende reputatie binnen de verlichtingssector. Optisch ontwerp van armaturen, energiezuinige verlichting en kleur/uitzicht van materialen zijn de belangrijkste onderzoeksthema's. Het laboratorium beschikt over een breed gamma aan meetapparatuur voor lichtmetingen, en dit voor zowel dienstverlening aan bedrijven als om (doctoraal)onderzoek te ondersteunen. Momenteel zijn er 20 mensen werkzaam binnen het laboratorium en zijn er contacten met meer dan 70 bedrijven uit de verlichtingssector.
Website van de eenheid

Project

Heb je ooit stilgestaan bij de buitengewoon lage efficiëntie van elektrische verlichting? Van alle fotonen die door een typische lamp worden uitgezonden, zullen er waarschijnlijk minder dan één op een miljoen het netvlies van een menselijk oog bereiken. Dit komt door de spectrale absorptie van de verlichte objecten, de kleine apertuur en het beperkte gezichtsveld van het menselijk oog ten opzichte van de totale verlichte ruimte, en de beperkte bezetting van deze ruimte. Hoewel het onmogelijk is om al deze verliesfactoren te elimineren, kan deze efficiëntie aanzienlijk worden verbeterd met slimme verlichtingsarmaturen die hun stralingspatroon en spectrum kunnen aanpassen aan de verlichte ruimte en de mensen in deze ruimte. Bovendien kunnen dergelijke systemen voor een optimaal lichtcomfort en atmosfeer van de ruimte zorgen, en dit onder wisselende omstandigheden. 

In dit doctoraatsproject willen we adaptieve verlichtingsarmaturen ontwikkelen met een aanpasbaar spectraal stralingspatroon, door gebruik te maken van state-of-the-art LED-technologie in combinatie met geavanceerde optische componenten. Naast de realisatie van deze systemen willen we onderzoeken hoe dergelijke verlichtingsarmaturen kunnen worden gebruikt in verschillende praktische gebruiksscenario's, door deze te combineren met compacte, goedkope (multispectrale) sensoren om de ruimte, de menselijke aanwezigheid en het daglicht te monitoren. 
Dit doctoraatsonderzoek zal gebeuren in nauwe samenwerking met meerdere actoren uit de Vlaamse verlichtingsindustrie.

Profiel

Voor deze functie zijn we op zoek naar een enthousiaste kandidaat met een masterdiploma in de (industriële) ingenieurswetenschappen of wetenschappen, met een sterke interesse in lichttechnologie, optische simulaties en systeemautomatisering. Naast een goede wetenschappelijke onderzoekshouding beschikt de kandidaat over uitstekende programmeervaardigheden in Python of Matlab. Omdat het doctoraat in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven zal worden uitgevoerd, zijn goede communicatieve vaardigheden en timemanagement ook erg belangrijk.

Aanbod

Een doctoraatspositie bij de faculteit industriële ingenieurswetenschappen, voor een termijn van vier jaar.
Uitstekende arbeidsvoorwaarden: https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/en/phd/phd-information#working-conditions.
Professionele ontwikkelingsmogelijkheden via doctoraatsopleiding KU Leuven, deelname aan internationale conferenties en workshops, onderwijsactiviteiten, enz.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het laboratorium voor lichttechnologie, op KU Leuven Campus Rabot in Gent. De voorlopige startdatum is 1 oktober 2024.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Youri Meuret, mail: youri.meuret@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Slimme verlichtingsarmaturen met een aanpasbaar spectraal stralingspatroon
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-26
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-16 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-16 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken