KU Leuven

Sociaal en cultureel antropoloog met regionale expertise in Azië (open rank)

2025-02-28 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De huidige samenleving staat voor ongekende en versnellende veranderingen, of het nu gaat om het klimaat of de aanhoudende en groeiende ongelijkheden. Hoewel de mensheid nog nooit zo welvarend is geweest, dagen sociale en politieke onrust ons uit om voor onszelf een betere toekomst op te bouwen. Ondanks deze sombere en sombere vooruitzichten vertonen we nog altijd creativiteit en veerkracht. Overal ter wereld innoveren mensen om een leefbare toekomst op te bouwen.

Het departement Sociale en Culturele Antropologie verwelkomt sollicitaties voor een nieuwe professor-aanstelling in sociale en culturele antropologie aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. De KU Leuven is een toonaangevende academische instelling in Europa. In België is ze de grootste universiteit betreffende onderzoeksfinanciering en -uitgaven. De missie van de universiteit is om te excelleren in academisch onderwijs en onderzoek en op een betekenisvolle wijze dienstbaar te zijn aan de samenleving. Dankzij ons baanbrekende onderzoek is de KU Leuven charterlid van de League of European Research Universities (LERU) en behoort ze al decennialang tot de top 10 universiteiten in Europa.
Binnen de KU Leuven voert het departement Sociale en Culturele Antropologie state-of-the-art antropologisch onderzoek uit naar uiteenlopende thema’s als stedelijkheid, superdiversiteit, religie, mobiliteit, enz. De onderzoeksprojecten zijn gegroepeerd rond drie thematische clusters: maken, leven, en bewegen (MaLiMo). Eén van de pijlers van ons departement is langdurig etnografisch onderzoek om zo een diepgaand begrip te krijgen van hoe individuen en groepen hun leven vorm geven, zich verhouden tot het verleden maar ook de toekomst bouwen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd volgens de hoogste ethische normen van ons vakgebied, en volgens de regels van Open Science. Meerdere personeelsleden hebben langdurig expertise hebben op het gebied van Afrika-onderzoek. De huidige aanstelling van een antropoloog van Azië (elke regionale specialiteit) past in een strategie om de regionale focus van ons departement uit te breiden.

Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

Er wordt van u verwacht dat u een internationaal onderzoeksprogramma ontwikkelt gericht op excellente wetenschappelijke output op internationaal niveau. U ondersteunt en promoot de afdeling Sociale en Culturele Antropologie in nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen. We streven ernaar de regionale expertise van onze medewerkers te verbreden en nodigen daarom kandidaten uit met een sterke en langdurige etnografische betrokkenheid bij en expertise over Azië (alle regio's inbegrepen). We moedigen vooral kandidaten met specialisatie in economische antropologie (bijv. ontwikkeling, ongelijkheid, precariteit, consumptie, productie) of stadsantropologie (bijvoorbeeld urbanizering, stadsontwikkeling, migratie naar de stad, stedelijk erfgoed) aan om te solliciteren. Onze afdeling wil ook haar toewijding aan het ontwikkelen van innovatieve en creatieve antropologische onderzoeksmethoden verder uitbreiden. Daarom geven we prioriteit aan kandidaten met ervaring in die domeinen of die bereid zijn dit in de komende jaren te ontwikkelen.

Onderwijs

De afdeling Sociale en Culturele Antropologie organiseert twee Master-opleidingen: een tweejarige Master in Sociale en Culturele Antropologie (in het Engels en Nederlands) en een éénjarige Advanced Master in Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CADES). Uw onderwijstaken zullen bestaan uit verschillende vakken (maximaal vier), waaronder inleidende en methodologische vakken in algemene antropologie op bachelor-, maar vooral masterniveau, en vakken in uw theoretische en regionale vakgebieden. U begeleidt zowel studenten die aan hun masterproef werken als ook doctoraatsstudenten. Uw onderwijs verwacht voldoet aan de normen van de KU Leuven en sluit aan bij de onderwijsvisie van de KU Leuven. 

Dienstverlening

U zet zich ook in voor de interne werking aan de universiteit, en vertoont een dienstbaarheid naar de samenleving. Dit gebeurt, onder andere, door bij te dragen aan activiteiten van de afdeling (bijvoorbeeld door deelname aan vergaderingen, docentendagen, informatiesessies, wervingsactiviteiten, uitwisselingsprogramma's; en later het op zich nemen van de coördinatie van de onderzoekseenheid en andere leiderschapsposities zoals afdelingshoofd). Een deel van uw tijd spendeert u aan dienstverlening aan de bredere academische gemeenschap, bijvoorbeeld als lid van academische verenigingen (zoals WAU, EASA of AAA), en als reviewer voor tijdschriften. U geeft mee vorm aan het onderwijsbeleid van de afdeling (bijvoorbeeld door deelname aan onderwijscommissies), en neemt actief deel aan beleid van de faculteit (o.a. door deelname aan faculteitsraad). Uw onderzoek omvat ook een publieke dimensie: u verspreidt uw onderzoek actief onder het grote publiek en/of bent betrokken bent bij verschillende vormen van maatschappelijke dienstverlening in uw vakgebied en/of daarbuiten.

Profiel

Sollicitanten hebben een Ph.D.-graad in sociale of culturele antropologie of een nauw verwant vakgebied in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen met een bewezen staat van dienst in antropologie. We nodigen met name kandidaten uit met een bachelor- of masterdiploma uit Azië of uit een land uit het zogenaamde Globale Zuiden om te solliciteren. We zoeken een wetenschapper met een brede theoretische interesse en een sterke achtergrond in etnografische onderzoeksmethoden, wiens onderzoek zowel verband houdt met de huidige onderzoekslijnen in ons departement, maar tegelijkertijd er complementair aan is. De succesvolle kandidaat heeft een uitstekend onderzoeksdossier, zoals blijkt uit meer dan één dimensie, bijvoorbeeld de kwaliteit van hun PhD-onderzoek (voorbeeldhoofdstukken van het proefschrift), publicaties op hoog niveau in de belangrijke tijdschriften van ons vakgebied (d.w.z. antropologische tijdschriften) en verwante vakgebieden (inclusief Aziatische studies), onderzoeksimpact (bijv. citaties, niet-metrische indicatoren, publieke antropologie), en verworven onderzoeksfinanciering.
We hechten veel belang aan professioneel en ethisch gedrag, een houding van delen, mentorschap en inclusiviteit, en collegialiteit, en zullen de kandidaat aanmoedigen om samen te werken met de leden van ons departement en met interdisciplinaire onderzoeksgroepen en -centra binnen KU Leuven. We verwachten dat de kandidaat een groot internationaal netwerk heeft en dit graag verder zal uitbouwen.
De beschikbare positie is open rank. In verhouding tot hun ervaring, verwachten we dat kandidaten uitstekende onderwijsvaardigheden hebben (ook bij het lesgeven aan grote groepen) en uitstekende leiderschapsvaardigheden (bijvoorbeeld door de (huidige) begeleiding van PhD-studenten, academische administratie, management van teamprojecten).
De officiële administratieve taal aan de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanvang van uw aanstelling geen Nederlands spreekt (of het niet goed spreekt), zal de KU Leuven taaltrainingen verzorgen zodat u kunt deelnemen aan vergaderingen. Voordat u vakken in het Nederlands of Engels geeft, krijgt u de kans om Nederlands of Engels te leren op het vereiste niveau.

Aanbod

Wij bieden een voltijdse baan in een intellectueel uitdagende en internationale omgeving. U werkt in Leuven, een historische en levendige stad in het hart van België, op 20 minuten van Brussel en op minder dan twee uur van Parijs, Londen en Amsterdam. Voor deze aanstelling is een verblijf in België vereist.
Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in één van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar. Junior onderzoekers worden aangesteld als docent tenure track voor een periode van 5 jaar; nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent.
Voor professoren zonder substantiële andere financiering (bijv. ERC) wordt een startbeurs van 110.000 euro aangeboden om wetenschappelijke onboarding te vergemakkelijken en onderzoek in de eerste fase te versnellen. De verwachte startdatum is september 2025.
Direct na aanvang kunt u zelfstandig uw eigen onderzoekslijn ontwikkelen, optreden als supervisor van proefschriften, en uw eigen onderzoeksfinanciering verwerven.
De KU Leuven verwelkomt internationale academici en hun families en biedt praktische ondersteuning met betrekking tot immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren en partnerloopbaancoaching. Meer informatie hierover vindt u op de jobsite van de KU Leuven bij Academisch personeel: https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/academisch-personeel/index

Interesse?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Nadia Fadil, programmadirecteur Sociale en Culturele Antropologie: nadia.fadil@kuleuven.be

Katrien Pype, hoofd Sociale en Culturele Antropologie: katrien.pype@kuleuven.be

Steven Eggermont, decaan Faculteit Sociale Wetenschappen: steven.eggermont@kuleuven.be

Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Sociaal en cultureel antropoloog met regionale expertise in Azië (open rank)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-10-25
Uiterste sollicitatiedatum
2025-02-28 23:59 (Europe/Brussels)
2025-02-28 23:59 (CET)
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever