KU Leuven

Tenue-track docent Moderne Duitse literatuur (voltijds)

2024-12-16 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies van de Faculteit Letteren van de KU Leuven is op zoek naar een voltijds tenure-track docent in de moderne Duitse literatuur vanaf 1 september 2025. De docent staat in voor het domein van de moderne Duitse literatuurwetenschap in onderwijs en onderzoek met een focus op de literatuur van de late achttiende eeuw tot vandaag.

Opdracht

Onderzoek

Van kandidaten wordt verwacht dat zij zich hebben bewezen op het gebied van de moderne Duitse literatuur en literatuurwetenschap door middel van relevant onderzoek en publicaties. Ze moeten een onafhankelijk onderzoeksprofiel ontwikkeld hebben dat diverse aspecten in de Duitse literatuurgeschiedenis van ca. 1800 tot nu omvat. Belangrijk is een uitgesproken interesse in literatuurtheorie en in methodologische vragen die ook blijkt uit relevante publicaties. Kennis van de competitieve verwerving van onderzoeksfinanciering door derden is een vereiste.
In overeenstemming met de internationale en meertalige dynamiek van de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies wordt de voorkeur gegeven aan kandidaten met een internationaal georiënteerd profiel en/of enige ervaring in het buitenland. De Onderzoekseenheid heeft een lange traditie van zinvolle samenwerking over de taal- en onderzoeksgrenzen van haar leden heen en heeft op deze wijze een meertalig en methodologisch divers werkveld gegenereerd. We willen deze dynamiek door de nieuwe positie verder versterken. We verwachten daarom een comparatistische en culturele openheid en een bereidheid tot samenwerking binnen de onderzoekseenheid en in andere relevante constellaties. 

Onderwijs

De docent is betrokken bij de bachelor- en masteropleiding van Taal- en letterkunde en bij de masteropleidingen Westerse literatuur/Western Literature en Culturele Studies/Cultural Studies. De onderwijsopdracht bestaat uit onderstaande (of vergelijkbare) Duitstalige vakken in de opleiding Taal- en Letterkunde:
- F0AB2a Deutsche Literaturgeschichte 1 (BA1, BA2) = 6 ECTS (wordt om het jaar gedoceerd)
-  F0WL4a Deutsche Literatur 3: moderne Literatur und Literatur der Gegenwart (BA3) = 4 ECTS 
- F0XN6a  Duits: Taal en Tekst II  (BA 2)= 4 ECTS 
- F0UZ0a Deutsche Literatur: Literatur und Philosophie  seit der Aufklärung (MA)= 6 ECTS 
De docent wordt ook gevraagd een Engelstalig opleidingsonderdeel (6 ECTS) uit te werken voor de masteropleidingen Taal- en Letterkunde, Westerse literatuur/Western Literature en Culturele studies/Cultural Studies. Dit opleidingsonderdeel sluit aan bij een eigen onderzoeksinteresse of wordt in overleg met het programma van deze opleidingen uitgewerkt. 
De onderwijsopdracht omvat ook een bijdrage aan de volgende opleidingsleeractiviteiten:
-F0AC7a Duits: taal en tekst I, Teil 1a (BA1) = 3 ECTS  
-V0AC7a Duits: taal- en tekst I, Teil 1a (BA1) = 3  ECTS 
Bij de onderwijsopdracht hoort eveneens de begeleiding van bachelorpapers en masterproeven en de daarbij horende ondersteuningsactiviteiten.

Dienstverlening

- De kandidaat is  verantwoordelijk voor de administratieve taken die bij deze functie horen en bent bereid vertegenwoordigende en bestuurlijke taken op te nemen. 
- Van de kandidaten wordt verwacht dat ze initiatieven nemen om hun onderzoek in bredere maatschappelijke kringen bekend te maken en andere initiatieven nemen om het publiek te bereiken. 
- De kandidaat bezit verder leiderschapsvaardigheden, bekleedt een voorbeeldfunctie, neemt deel aan interdisciplinaire kwalificatie- en netwerkprogramma's en je hebt een hoog niveau van sociale competentie.

Profiel

- Voorwaarden voor aanwerving zijn een relevant proefschrift van hoge kwaliteit en andere hoogwaardige academische publicaties. Het proefschrift moet verdedigd zijn op het moment van de sollicitatie. Habilitatie is niet vereist, maar gehabiliteerde kandidaten kunnen ook solliciteren naar deze functie. 
- Je hebt een uitstekend internationaal academisch portfolio met academische peer-reviewed publicaties die je expertise op het gebied van de moderne Duitse literatuur en in de cultuur- en literatuurwetenschap aantonen. 
- Je onderzoek richt zich op eigentijdse comparatistische of methodologische vragen in de Duitse literatuur en in de algemene literatuur- en cultuurwetenschap waarmee je het bestaande profiel van het vakgebied en de onderzoeksgroep versterkt en uitbreidt. 
- Je hebt een nationaal en internationaal netwerk met andere universiteiten en/of universitaire partners.
- Je hebt een uitstekende Duitse taalvaardigheid (native speaker of near-native, Europees Referentiekader C2) en je Engelse taalvaardigheid stelt je in staat om cursussen in het Engels te geven.
- Je hebt onderwijservaring en jouw onderwijsvaardigheden zijn aantoonbaar, bijvoorbeeld door positieve onderwijsevaluaties of certificaten in universitaire didactiek.
- De administratieve taal van de KU Leuven is het Nederlands. Heb je geen of onvoldoende kennis van het Nederlands, dan word je voorbereid om de taal binnen de vijf jaar te leren tot niveau B2. De universiteit biedt je de mogelijkheid om de nodige taalvaardigheid te verwerven. 

Aanbod

- Een fulltime tenure-track docentschap waarbij je na een positieve beoordeling na vijf jaar een vaste aanstelling op het niveau hoofddocent krijgt. Daarna biedt dit statuut de mogelijkheid om promotie te maken naar een hogere graad. Aan alle graden van het ZAP is het ius promovendi verbonden. 
- KU Leuven funding ter waarde van €110.000 voor zover je geen substantiële andere financiering hebt. 
- Praktische ondersteuning bij verhuizing, administratie, huisvesting, scholen, taalverwerving, enz. 
De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek doet. Ze heeft een sterke inter- en multidisciplinaire focus en streeft naar internationale uitmuntendheid. Hiervoor werkt ze actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Ze biedt haar studenten een academische opleiding gebaseerd op hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Je werkt voornamelijk in Leuven, een historische, dynamische en levendige stad in het centrum van België, op twintig minuten van Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, en op minder dan twee uur van Parijs, Londen en Amsterdam. Een klein deel van je onderwijsopdracht zal plaatsvinden in Kortrijk, de studentencampus van de KU Leuven.

Interesse?

Sollicitaties in het Nederlands of Engels moeten samen met de volgende documenten (hieronder) uitsluitend elektronisch worden ingediend vóór 16 december 2024 
- Een motivatiebrief
- Een biografische schets waarin je een overzicht biedt van je belangrijkste academische verwezenlijkingen (op verschillende vlakken: onderwijs, onderzoek, dienstverlening, outreach) en je de daaruit voortvloeiende perspectieven in de onderzoekseenheid en de faculteit beschrijft (max. twee pagina’s)
- Een academisch CV met een volledige publicatielijst en een overzicht van betrokkenheid bij academische (zelf)administratie en van verworven externe financiering
- Een beschrijving van je vijf belangrijkste publicaties of andere relevante verworvenheden.
- Een visietekst over hoe je de onderwijsopdracht in de toekomst wil invullen (max. 2 pagina’s)
- Een onderzoeksplan voor de komende vijf jaar (max. twee pagina’s)
Voor verdere informatie over deze betrekking kan je contact opnemen met de decaan van de faculteit, professor Liesbet Heyvaert (liesbet.heyvaert@kuleuven.be, tel. 32 5624 6145) of met professor Anke Gilleir (anke.gilleir@kuleuven.be). 

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Tenue-track docent Moderne Duitse literatuur (voltijds)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-27
Uiterste sollicitatiedatum
2024-12-16 23:59 (Europe/Brussels)
2024-12-16 23:59 (CET)
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever