KU Leuven

Vacature ZAP - Vakdidactiek Frans en vreemdetaalverwerving

2024-12-05 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De Faculteit Letteren van de KU Leuven organiseert een hoogkwalitatieve lerarenopleiding op masterniveau (Educatieve Master Talen) met een sterk accent op een eigentijdse, onderzoeksgebaseerde vakdidactiek. Aan vier campussen van de KU Leuven (nl. de campussen Leuven, Brussel, Kortrijk en Antwerpen) biedt de Faculteit Letteren aan studenten de kans om taalspecifieke en taaloverstijgende vakdidactiek te volgen.

Voor deze Educatieve Master Talen zoekt de Faculteit Letteren een voltijdse tenure-track professor in de vakdidactiek Frans en in de vreemdetaalverwerving.

Opdracht

Onderzoek

- Je ontwikkelt een onderzoeksprogramma in het genoemde domein, door middel van  publicaties, projecten, congressen en/of studiedagen.
- Je onderhoudt en versterkt bestaande samenwerkingsverbanden en ontwikkelt nieuwe samenwerkingsverbanden.

Onderwijs

Je onderwijsopdracht omvat bij aanvang de onderstaande vakken:
Op Bachelorniveau:
­ Het vak “Opleiding tot leraar talen: startfase Nederlands-Frans” (B-KUL-F0ZF2A); jaarlijks; 15 ECTS; voertaal: Frans en Nederlands (campus Leuven); dit vak bestaat grotendeels uit vakken uit de educatieve masteropleiding die ingedaald zijn in de bacheloropleiding en die hieronder op masterniveau ook worden vernoemd (met name de vakken “Taaloverstijgende Vakdidactiek” en “Vakdidactiek Frans”)
­ Het vak “Frans: taalkunde 1” (B-KUL-YL0089); jaarlijks; campus Antwerpen; 6 ECTS.
­ Eén vak in de basisopleiding Taal- en letterkunde (campus Leuven; 4 ECTS) in het domein van de toegepaste taalkunde over een thema zoals taalverwerving of taalbeleid. 
Op Masterniveau:
­ Het vak “Vakdidactiek Frans” (B-KUL-F0YW3A); jaarlijks; 6 ECTS; voertaal: Frans.
­ Het vak “Taaloverstijgende Vakdidactiek” (B-KUL-F0YV8A); jaarlijks; 3 ECTS; voertaal: Nederlands. Voor dit vak werk je samen met drie andere docenten. De contactmomenten voor dit vak worden aangeboden op de campussen Leuven, Antwerpen en Kortrijk: je verzorgt de contactmomenten op één van die drie campussen en levert een actieve bijdrage tot de coördinatie van dit OPO.
Begeleiding van bachelorpapers, masterproeven en onderwijsonderzoek (voornamelijk Franstalig).

Dienstverlening

- Je bent bereid om onderwijs- en onderzoeksactiviteiten uit te bouwen op de campus Leuven en de campus Antwerpen. Je bent ook bereid om, waar dat wenselijk wordt geacht, in de toekomst onderwijsopdrachten op te nemen op andere campussen van de faculteit.
- Je begeleidt studenten op bachelor-, master- en doctoraatsniveau.
- Je biedt uitstekend onderwijs in de toegewezen domeinen.
- Je werkt constructief samen met de andere leden van de onderzoeksgroep en de faculteit.
- Je neemt bestuurlijke taken op en speelt in de educatieve master een leidinggevende rol. 
- Je bouwt een netwerk uit met collega's en belangrijke spelers binnen het onderwijsdomein, zowel binnen de academische wereld en de educatieve master als in de bredere maatschappij.
- Je draagt het belang van goed talenonderwijs en van de educatieve master uit, zowel binnen de KU Leuven als daarbuiten.
- Je levert een actieve bijdrage aan rekruterings-, outreach- en valorisatieactiviteiten.

Profiel

- Je hebt een doctoraat in het domein van de Taalkunde, de Taal- en Letterkunde of de taaldidactiek op het moment van de sollicitatie. 
- Je hebt aantoonbare expertise in (i) het domein van het onderzoek en onderwijs van het Frans als vreemde taal, en (ii) in het domein van de vreemdetaalverwerving en het vreemdetaalonderwijs in het algemeen. Je expertise blijkt uit publicaties, deelname aan congressen en/of studiedagen en betrokkenheid bij internationale netwerken.
- Je hebt relevante en positief geëvalueerde onderwijservaring op universitair niveau en een aantoonbare visie op onderwijs op universitair niveau.
- Je kan goed en collegiaal in team werken en een team van praktijklectoren aansturen.
- Je kan vakdidactische en onderwijsgerelateerde kennis delen met een breder publiek en hebt een visie op outreach.
- Je beheerst het Nederlands op C1-niveau. Als je bij aanwerving het Nederlands onvoldoende beheerst, engageer je je ertoe om het Nederlands binnen een tijdspanne van vijf jaar na aanwerving te verwerven. Je zal immers in staat moeten zijn om zowel vakken in het Nederlands als in het Frans te doceren, Nederlandstalige papers te begeleiden en Nederlandstalige bestuurstaken op te nemen.
- Je beheerst het Frans op C2-niveau, zowel voor de mondelinge als schriftelijke vaardigheden.

Aanbod

- Een fulltime ZAP-aanstelling als tenure-track docent. De aanstelling geldt in eerste instantie voor vijf jaar (verlengbaar met een jaar bij moederschapsrust of langdurig ziekteverlof), gevolgd door een evaluatie. Bij een positieve evaluatie krijgt de kandidaat een vast contract op het niveau van hoofddocent.
- Startfinanciering van € 110.000 voor wie bij aanstelling geen beroep kan doen op andere substantiële onderzoeksfinanciering.
- Praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partnerloopbaanbegeleiding, etc.

Interesse?

Je wordt als kandidaat verwacht de volgende documenten bij je sollicitatie in te dienen:
- een motivatiebrief;
- een biosketch waarin je je meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderwijs, onderzoek en dienstverlening, in je voorbije en toekomstige loopbaan (max. 2 pagina’s);
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal je bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.
Meer informatie over deze vacature kan bekomen worden bij de decaan van de Faculteit, prof. Liesbet Heyvaert (tel. +32 56 24 61 45; e-mail: liesbet.heyvaert@kuleuven.be) of bij de coördinator van de educatieve master talen, prof. Kris Van den Branden (tel. +32 16 32 53 63; e- mail: kris.vandenbranden@kuleuven.be).

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Vacature ZAP - Vakdidactiek Frans en vreemdetaalverwerving
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-27
Uiterste sollicitatiedatum
2024-12-05 23:59 (Europe/Brussels)
2024-12-05 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant