Het Lab voor Media, Informatie & Beïnvloeding (OG) streeft naar internationaal hoogstaand onderzoek naar media en communicatie via innovatief en kritisch wetenschappelijk onderzoek binnen domeinen zoals journalistiek en nieuws, strategische communicatie, digitale media, mens-computer interactie, en cultuur en beleid. Het Lab voor Media, Informatie & Beïnvloeding (OG) is onderdeel van de Faculteit Sociale Wetenschappen dat de samenleving bestudeert om ze te doorgronden, versterken, leiden en te inspireren.
Project
Je krijgt een aanstelling als assistent en je opdracht bestaat uit een combinatie van onderzoek (50%) en onderwijs (50%) in een intellectueel verrijkende, open en creatieve omgeving.
Op het vlak van onderzoek start je een doctoraatsprogramma in de sociale wetenschappen. Je verdiept je in een academisch relevant onderzoeksthema en krijgt ook de ruimte om een brede waaier aan competenties te verwerven die van strategisch belang zijn voor je loopbaan op korte en lange termijn.
Het doctoraatsonderzoek dat je zult uitvoeren is ingebed in het Lab voor Media, Informatie & Beïnvloeding (OG). Het onderzoeksthema wordt samen met de geselecteerde kandidaat bepaald, met een focus op sociale media, digitale beïnvloeding en persuasieve communicatie. De methoden zullen uiteraard aangepast worden aan de onderzoeksvraag, maar een sterke affiniteit met en interesse in kwantitatief onderzoek is wel een vereiste (bv. survey-onderzoek, experimenteel onderzoek, longitudinaal onderzoek, eye tracking,…).
Je onderwijsassistentie is ingebed binnen de opleiding communicatiewetenschappen (bachelor en master) en gerelateerde opleidingen zoals de Master Digital Media and Society.
Meer bepaald zal je een belangrijke ondersteunende rol opnemen in de opleidingsonderdelen van Prof. Tim Smits (Persuasieve Communicatie, Marketing Communicatie, en Advertising) en Prof. Brahim Zarouali (Bedrijfscommunicatie en Digital Media & Technology). Omdat enkele van deze onderwijsopdrachten in het Nederlands gegeven worden, is het belangrijk dat je vlot Nederlands beheerst.
Daarnaast zal je zelf thema’s kunnen voorstellen om masterproeftrajecten te begeleiden en kan je zo ook je onderzoeksprogramma en onderzoeksvaardigheden verder ontwikkelen.
Je wordt ook ingeschakeld voor afgebakende opdrachten, bv. gelinkt aan Toledo, evaluaties, het actualiseren van didactisch materiaal, en zult ook sporadisch opdrachten uitvoeren op breder opleidings- en/of faculteitsniveau, zoals surveillantie bij examens, deelname aan ABAP- overlegmomenten, en vertegenwoordiging op infodagen.
Profiel
- Je hebt een Master in de Communicatiewetenschap behaald (met minstens onderscheiding), of een masterdiploma uit een gerelateerd veld (bvb. Media Studies, Psychologie, Marketing, minstens onderscheiding). Studenten die in januari hun masterdiploma behalen komen ook in aanmerking om te solliciteren.
- Je hebt onderzoeksvaardigheden in zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek. Vooral kennis met betrekking tot kwantitatieve data-analyse is een belangrijke vereiste (in programma’s zoals SPSS, R, Python,…).
- Je bent bereid om je onderzoeksvaardigheden verder uit te breiden in het kader van het doctoraatsonderzoek.
- Je kan zowel zelfstandig werken als in teamverband. Succesvolle kandidaten hebben goed ontwikkelde sociale vaardigheden die ze succesvol aanwenden om samen te werken met collega’s in verschillende settings.
- Je beschikt over een excellente kennis van zowel Nederlands als Engels (zowel schriftelijk als mondeling) en uitstekende presentatievaardigheden. Aangezien er ook onderwijsassistentie in het Nederlands moet worden gegeven, is kennis van het Nederlands een duidelijke vereiste.
- Ook academische schrijfvaardigheden (schrijven van papers, en presenteren op congressen), dienen tijdens het mandaat verder versterkt te worden.
Aanbod
- Wij bieden een voltijdse aanstelling als assistent voor een termijn van twee jaar, die tweemaal kan worden hernieuwd mits positieve evaluatie en dit tot een totale periode van 6 jaar. Loon (barema 43) en voorwaarden zijn in lijn met de salarisschalen van KU Leuven en competitief naar internationale standaarden.
- De kandidaat zal ingeschreven worden in de doctoraatsopleiding van de Faculteit Sociale Wetenschappen en heeft in dat verband ook de mogelijkheden om belangrijke beroepsvaardigheden verder te ontwikkelen.
- De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden begin december. De start van de aanstelling is voorzien in februari 2025 (en is enigzins bespreekbaar).
Interesse?
Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Brahim Zarouali, tel.: +32 16 37 74 75, mail: brahim.zarouali@kuleuven.be of prof. dr. Tim Smits, tel.: +32 16 32 30 97, mail: tim.smits@kuleuven.be.
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.