KU Leuven

Doctoraatspositie klinische psychologie: Zelf-ander onderscheid in de borderline persoonlijkheidsstoornis

2024-10-02 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Deze doctoraatspositie maakt deel uit van het internationaal en interdisciplinair onderzoeksproject “SOD-BPD: Self-other distinction in borderline personality disorder: Integrating behavioral and neuroscientific approaches” (zie https://self-other.univie.ac.at/). Deze unieke samenwerking tussen Prof. Patrick Luyten (Klinische Psychologie, KU Leuven), Prof. Claus Lamm (Neurowetenschappen, Universiteit van Wenen) en Prof. Henryk Bukowski (Experimentele Psychologie en Psychometrie, UC Louvain) heeft als doel om problemen met zelf-ander onderscheid in kaart te brengen bij patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). De geselecteerde kandidaat zal deel uitmaken van het onderzoeksteam van Prof. Patrick Luyten aan de KU Leuven. Er zal intensieve samenwerking zijn met de andere betrokken onderzoeksgroepen.

Project

BPS is gekenmerkt door symptomen op het vlak van relaties, identiteit en emotieregulatie. In het bijzonder worstelen personen met BPS om hun eigen gevoelens, gedachten, overtuigingen en verlangens te onderscheiden van die van anderen, zeker onder stress (De Meulemeester et al., 2021). Mensen zijn namelijk geneigd automatisch de lichaamshouding van hun interactiepartners te spiegelen, mee te resoneren met de emoties van anderen, en het perspectief van anderen te nemen, met als doel beter te begrijpen wat de ander denkt en voelt. Het is echter ook nodig om de eigen mentale toestanden en die van anderen te onderscheiden via een proces dat zelf-ander onderscheid wordt genoemd. Problemen met zelf-ander onderscheid kunnen aan de basis liggen van de relationele moeilijkheden bij personen met BPS, echter, meer onderzoek is nodig om de precieze aard van deze moeilijkheden in kaart te brengen. Dit project heeft als doel om de mogelijke problemen met zelf-ander onderscheid in individuen met BPS systematisch te onderzoeken door gebruik te maken van innovatieve gedragstaken, hersenbeeldvorming en dagboekstudies, om te komen tot een beter begrip van BPS. De geselecteerde kandidaat zal binnen dit project de rol van (interpersoonlijke) stress op zelf-ander onderscheid onderzoeken in individuen met en zonder BPS, zowel in een experimentele setting als in het dagelijks leven. 
Je voert binnen een doctoraatstraject onderzoek uit over de rol van (interpersoonlijke) stress op de capaciteit tot zelf-ander onderscheid in borderline persoonlijkheidsstoornis. Dit behelst het afnemen van gedragstaken over zelf-ander onderscheid binnen een psychiatrische ziekenhuiscontext, het analyseren van de data en het rapporteren van de resultaten op internationale conferenties en in academische tijdschriften. Je kan naargelang je eigen interesses betrokken worden in ander lopend onderzoek van de onderzoeksgroep of zelf een studie opstellen binnen het thema, bijvoorbeeld naar het effect van behandeling op de capaciteit tot zelf-ander onderscheid in individuen met borderline persoonlijkheidsstoornis. 
Je krijgt de kans om op uitwisseling te gaan in de andere onderzoeksgroepen verbonden aan het project
Je werkt binnen een aangenaam, stimulerend en gemotiveerd onderzoeksteam gericht op de de rol van persoonlijkheid, gehechtheid en mentaliseren in de ontwikkeling van psychopathologie vanuit een psychodynamisch denkkader. 
Je draagt bij aan het onderwijs in onze onderzoeksgroep (max. 20%). Tot je onderwijstaken behoren het geven van practica betreffende klinische psychologie en begeleiding van studenten.

Profiel

  • Je behaalde een Master in de psychologie of pedagogische wetenschappen
  • Je hebt een goede kennis van en interesse in de klinische psychologie en psychiatrie
  • Je staat open voor psychodynamische visies op persoonlijkheidsontwikkeling en kwetsbaarheid voor psychopathologie en hebt hierover reeds de nodige kennis
  • Je kan zelfstandig werken, maar je bent ook een duidelijke teamspeler
  • Je hebt een degelijke basis in onderzoek en dataverwerkingsmethoden
  • Ervaring met onderzoek in de klinische psychologie, psychiatrie en/of geneeskunde is een pluspunt
  • Je hebt uitstekende Engelstalige schrijfvaardigheden. Een goede kennis van het Nederlands is noodzakelijk voor contact met studiedeelnemers

Aanbod

  • We bieden een voltijdse doctoraatsbeurs aan voor 1 jaar. Bij positieve evaluatie is deze beurs jaarlijks hernieuwbaar tot maximum 4 jaar.
  • Je werkt binnen een aangenaam, stimulerend en gemotiveerd onderzoeksteam gericht op de de rol van persoonlijkheid, gehechtheid en mentaliseren in de ontwikkeling van psychopathologie vanuit een psychodynamisch denkkader. Je krijgt de kans om op uitwisseling te gaan in de andere onderzoeksgroepen verbonden aan het project
  • Je ontvangt een aantrekkelijk maandelijks (belastingvrij) beursbedrag en enkele mooie voordelen zoals vergoeding voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of de fiets en een goede vakantieregeling (zie ‘arbeidsvoorwaarden’ onderaan de online vacature op de KU Leuven-website).
  • Nadat je je traject succesvol doorlopen hebt, ontvang je een doctoraat van de KU Leuven.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij:

Mevrouw Celine De Meulemeester, tel.: +32 16 32 16 15, mail: celine.demeulemeester@kuleuven.be

prof. dr. Patrick Luyten, tel.: +32 16 32 61 35, mail: patrick.luyten@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatspositie klinische psychologie: Zelf-ander onderscheid in de borderline persoonlijkheidsstoornis
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-18
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-02 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-02 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken