Sélectionnez la région qui correspond le mieux à votre emplacement ou à vos préférences.
Ce paramètre contrôle la langue de l'interface utilisateur, y compris les boutons, les menus et tout le texte du site. Sélectionnez votre langue préférée pour une meilleure expérience de navigation.
Sélectionnez les langues des offres d'emploi que vous souhaitez voir. Ce paramètre détermine quelles annonces d'emploi vous seront affichées.
Het huidige PhD-project omvat het eerste empirische onderzoek naar tot nu toe onzichtbare barrières voor gelijke kansen in het onderwijs. Specifiek wil het onderzoeken welke rol is weggelegd voor culturele (mis)fit tussen de verwachte patronen van zelf, cognitie en motivatie van scholen en de belichaamde patronen van studenten, waarvan bekend is dat ze variëren over culturele en sociale klasse contexten heen. Het project integreert inzichten uit de sociale en culturele psychologie en acculturatiepsychologie met die uit de onderwijswetenschappen en sociologie om - op een kwantitatieve manier - na te gaan hoe (veranderingen in) culturele (mis)fit in zelf, cognitie en motivatie geassocieerd zijn met zowel welzijn als schoolresultaten. Dit project is ingebed in het 5-jarige ERC Starting Grant project PsychAcc waarin Prof. Jozefien De Leersnyder en haar team van 2 doctoraatsstudenten, 3 postdocs en een onderzoekscoördinator zich richten op het herdenken van psychologische acculturatie (dit is WP3).
Het onderzoek zal uitgevoerd worden binnen het Centrum voor Sociale en Culturele Psychologie (CSCP) dat deel uitmaakt van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschapen van de KU Leuven. Het CSCP geniet een internationale uitstraling in het vakgebied en is toonaangevend en innovatief wat betreft onderzoek naar acculturatie, samenleven in diversiteit, culturele en gender diversiteit en affectieve processen, die we bestuderen vanuit zowel theoretische als cross-culturele invalshoeken. Aan het CSCP zijn 5 vrouwelijke professoren verbonden alsook een zeer divers team van ongeveer 20 doctoraatstudenten en postdoctorale onderzoekers. Vanuit een kritische maar constructieve houding doen ze samen onderzoek naar bovengenoemde thema’s. Ze komen wekelijks samen in een laagdrempelig seminarie en gaan ook jaarlijks samen op (schrijf)retraite.
Website van de eenheid
In veel landen — en in Vlaanderen, België in het bijzonder — is er een grote en hardnekkige kloof in academische prestaties tussen leerlingen uit etnisch geminoriseerde en/of lage sociaaleconomische status (SES) groepen en leerlingen uit etnische meerderheidsgroepen en groepen met een hoge SES (Hanushek et al., 2022; OECD, 2019). Deze kloof kan niet eenvoudigweg worden verklaard door individuele kenmerken zoals IQ of thuistaal (Korkmazer & Agirdag, 2015), maar wijst eerder op structurele barrières. Onderzoek heeft immers aangetoond hoe een discriminerend schoolklimaat zowel het thuisvoelen op school als de schoolprestaties kan ondermijnen (Baysu, Agirdag & De Leersnyder, 2023) en hoe de manier waarop scholen omgaan met diversiteit van groot belang is (bijv. Agirdag & De Leersnyder, 2024; Bardach et al., 2024; Celeste et al., 2019; Konings & De Leersnyder, 2025). Specifiek, tonen deze laatste studies aan dat wanneer scholen culturele verschillen als een ‘tekort’ zien en assimilatie stimuleren, dit negatieve effecten heeft op het welzijn en de schoolresultaten van alle leerlingen, terwijl wanneer ze diversiteit omarmen en als een hulpbron beschouwen om tot leren te komen, dit juist positieve effecten heeft.
Tot op heden richt het onderzoek naar diversiteitsbenaderingen zich voornamelijk op de expliciete erkenning van culturele, linguïstische en religieuze identiteiten en praktijken op school. Echter, het ‘verborgen curriculum’ van een school is ook sterk cultureel bepaald en varieert van verwachtingen over hoe leerlingen in relatie staan tot hun leerkracht (zelfconcept), wat logisch redeneren inhoudt (cognitie), en welke motivatiefactoren als bevorderlijk worden beschouwd voor leren (motivatie). Op basis van de uitgebreide literatuur in de culturele psychologie zien we dat Westerse onderwijssystemen doorgaans van leerlingen verwachten dat ze zich onafhankelijk en autonoom gedragen (Stephens et al., 2012), een analytische cognitieve stijl stimuleren (Kim, 2002) en motivatie die gericht is op zelf gestelde doelen en successen als het meest effectief beschouwen (Stephens et al., 2012). Echter, deze verwachtingen weerspiegelen witte middenklasse normen en socialisatiepraktijken, terwijl niet-Westerse of lagere klasse gezinnen mogelijk niet dezelfde psychologische neigingen aanmoedigen en oefenen thuis (zie ook Bourdieu, 1974 voor een vergelijkbare redenering). Hierdoor kunnen etnisch geminoriseerde of lage SES-leerlingen uit culturen/gezinnen waar holistisch denken en interafhankelijke zelf- en motivatiestijlen gewaardeerd worden, een ‘culturele misfit’ ervaren of minder ‘culturele vloeiendheid’ hebben dan hun witte middenklasse leeftijdsgenoten. Door haar opzet, verwachtingen en didactiek – ongeacht een gedekoloniseerd curriculum en expliciete erkenning van diverse culturen – kan het Westerse onderwijssysteem zo onbedoeld etnisch geminoriseerde en lage SES-leerlingen benadelen. De ‘culturele (mis)fit’ tussen de verwachte schoolcultuur en de belichaamde manieren van zelf, cognitie en motivatie van leerlingen, kan dus een tot nu toe onzichtbare barrière vormen voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid in het onderwijs.
Het huidige PhD-project is het eerste dat deze vragen empirisch onderzoekt. Daarvoor combineert het inzichten uit de sociale en culturele psychologie en acculturatiepsychologie, met die uit onderwijskunde en sociologie. Dit project maakt deel uit van het vijfjarige ERC Starting Grant-project PsychAcc, waarin Prof. Jozefien De Leersnyder en haar team van twee promovendi, drie postdocs en een onderzoekscoördinator trachten ‘psychologische acculturatie’ te herdenken. Terwijl dominante theorieën van psychologische acculturatie — gedefinieerd als veranderingen in de psychologische en gedragsmatige patronen van individuen die voortkomen uit langdurig contact met een andere cultuur (Graves, 1967) — zich traditioneel richten op expliciete attitudes en identiteiten van etnische minderheidsgroepen ten opzichte van zowel de erfgoed- als de meerderheidscultuur (Berry, 1999), streeft dit project ernaar acculturatie te documenteren in andere ‘kern’-psychologische tendensen, zoals zelfbeeld, cognitie en motivatie, die impliciet iemands culturele affiniteit weerspiegelen (zie bijv. Yilmaz, Phalet & De Leersnyder, 2024 voor een demonstratie binnen het domein van zelfbeeld en eerder werk van Prof. De Leersnyder voor een uitwerking van emotionele acculturatie). Het huidige PhD-project vormt werkpakket 3, waarin de culturele fit of misfit van leerlingen met patronen van zelfbeeld, cognitie en motivatie die typisch zijn voor de meerderheids- of de thuiscultuur, worden gekoppeld aan schoolresultaten en welzijn.
Gezien de longitudinale aard van de studie zal ook worden onderzocht of veranderingen in (mis)fit samenhangen met veranderingen in uitkomsten. De tweejarige studie omvat namelijk vijf meetmomenten in veertig middelbare scholen in Vlaanderen, waarbij we drieduizend leerlingen volgen uit de Vlaamse Belgische meerderheidsgroep en uit de Turkse en Marokkaanse minderheidsgroepen in Vlaanderen (leeftijden 14-18). De analyses zullen niet alleen de genoemde verbanden onder leerlingen uit etnisch geminoriseerde groepen onderzoeken, maar ook onder leerlingen uit de meerderheidsgroep. Daarnaast kunnen andere individuele factoren zoals etnische identiteit worden meegenomen, evenals belangrijke school-gerelateerde factoren zoals de expliciete diversiteitsmodellen van scholen, de etnische en SES-samenstelling, etc. Deze rijke en longitudinale dataset vormt de basis voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen op kwantitatieve wijze en voor het schrijven van een artikel-gebaseerd doctoraat tegen de zomer van 2029.
Op inhoudelijk vlak zul je begeleid worden door Prof. Jozefien De Leersnyder en een nader te bepalen co-promotor. Je word ingebed in een warm team met wekelijkse meetings en voor alle praktische aspecten van de dataverzameling word je bijgestaan door een onderzoeksondersteuner en een team van jobstudenten.
Tijdens je 4-jarige aanstelling:
Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Jozefien De Leersnyder, tel.: +32 16 37 23 16, mail: [email protected].
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.
KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.
Visitez la page de l'employeur