KU Leuven

What is the Impact of Audit Firm Governance on the Quality of Audit Services?

2024-10-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Wij zijn de onderzoekseenheden Accounting, Financiën en Verzekeringen aan de KU Leuven. Onze medewerkers streven naar kwalitatief hoogstaand onderzoek en onderwijs op het gebied van audit, (management) accounting, tax, banking, investment en actuariële wetenschappen.
Website van de eenheid

Project

Audit diensten die door accountantskantoren worden geleverd, zijn van essentieel belang om het vertrouwen van het publiek in de juistheid van de informatie in jaarrekeningen te behouden. Als zodanig dragen auditkantoren een aanzienlijke verantwoordelijkheid in het beschermen van het publieke belang. Ondanks het kritieke karakter van deze rol blijft de corporate governance van auditkantoren een onderbelicht onderzoeksgebied, ook al wordt aangenomen dat “de governance, met inbegrip van de organisatiestructuur, van auditkantoren een aanzienlijke invloed heeft op de kwaliteit van de audit en op het vermogen van een kantoor om consistent auditdiensten te leveren aan de markt” (IOSCO, 2009, p. 6). Dit doctoraatsproject wil onderzoeken hoe corporate governance binnen auditkantoren de kwaliteit van auditdiensten in de Europese Unie beïnvloedt. Door te onderzoeken hoe auditkantoren zich momenteel organiseren, wil dit doctoraatsproject best practices in het bestuur van auditkantoren identificeren. Het gaat verder dan regelgevingsperspectieven en bestudeert de bredere vraag wat effectief bestuur in auditkantoren is. Het is ook de bedoeling om belangrijke prestatie-indicatoren van de governance van auditkantoren te identificeren en te analyseren, evenals hun relatie met de prestaties van auditkantoren. Het project zal ook de verbanden onderzoeken tussen people management, beloningsbeleid, promotieprocessen en algemene resultaten van accountantskantoren.

Profiel

  • Je hebt een Master in Economie of Toegepaste Economie en bent met onderscheiding of grote onderscheiding afgestudeerd.
  • Je hebt een sterke interesse in Accounting en Audit.
  • Je hebt een sterke interesse in empirisch onderzoek en data analytics.
  • Je hebt een leergierige geest en bent nieuwsgierig naar het ontrafelen van kennis.
  • Je hebt goede communicatieve vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent teamgericht maar kunt ook zelfstandig werken. Je bent bereid om nieuwe analysemethoden te leren.
  • Zowel je gesproken als geschreven Engels is uitstekend.

Aanbod

Voltijdse aanstelling voor 1 jaar, verlengbaar na tussentijdse, positieve evaluaties met 3 jaar.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Marleen Willekens, tel.: +32 16 32 69 32, mail: marleen.willekens@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
What is the Impact of Audit Firm Governance on the Quality of Audit Services?
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-27
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-15 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken