Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie – Veroudering van het cerebellum en de impact op motorische controle

2023-06-15
Opslaan als favoriet

Achtergrond
Binnen de context van de verdere uitbouw van het onderzoek van het REVAL onderzoekscentrum van de Universiteit Hasselt heeft de faculteit Revalidatiewetenschappen een vacature voor een doctoraatsbursaal (100%) in fundamenteel hersenonderzoek naar de verouderings-gerelateerde achteruitgang van de motoriek. Je maakt deel uit van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan de UHasselt. Deze faculteit organiseert een onderwijsprogramma dat bestaat uit een 3-jarige academische bachelor- en een 2-jarige masteropleiding binnen de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Deze opleiding kent ongeveer 850 studenten. De faculteit verzorgt ook onderwijs in de interuniversitaire master Ergotherapeutische Wetenschappen.
Binnen de faculteit organiseert REVAL ACADEMY interdisciplinaire bijscholingen gericht op professionals in de zorg en revalidatie. Het voorgestelde onderzoek wordt uitgevoerd binnen de revalidatie onderzoeksgroep REVAL. REVAL is een interdisciplinaire en translationele onderzoeksgroep die onderzoek uitvoert in het domein van pediatrische, geriatrische, neurologische en musculoskeletale revalidatie, biomechanica, gezondheidspsychologie, geestelijke gezondheidszorg en revalidatie van inwendige aandoeningen. Binnen het perspectief van een "civic university" faciliteert het RELAB-platform het aanbieden van evidence-based advies aan personen met een functioneringsprobleem en professionals binnen de zorgsector zowel als aan bedrijven. Dit doctoraat gebeurt in samenwerking met (inter)nationale revalidatiecentra.

Functie-inhoud
Met toenemende leeftijd gaan de motorische functies achteruit. Een onderliggend mechanisme van deze gedragsmatige achteruitgang zijn structurele en functionele veranderingen in de hersenen.
Tot op heden is het meeste onderzoek gebeurd naar de bijdrage van veranderingen in de grote hersenen, het cerebrum, terwijl de rol van de kleine hersenen, het cerebellum, veel minder intensief is onderzocht. De studieresultaten van een meta-analyse van onze onderzoeksgroep tonen aan dat zeer specifieke regio’s in het cerebellum van jongvolwassenen actief worden tijdens de uitvoering van complexe bimanuele taken, waarbij coördinatie tussen beide handen cruciaal is.
Resultaten van een andere recente studie suggereerden zelfs dat de bimanuele motoriek meer afhangt van het volume grijze stof in het cerebellum dan van andere corticale regio’s. Het feit dat veroudering gepaard gaat met cerebellaire atrofie en een afgenomen witte stof integriteit, doet daarom sterk vermoeden dat de cerebellaire architectuur en functie een sleutelrol spelen in de achteruitgang van de bimanueel motorische functies bij ouderen.
Het belangrijkste doel van dit project is daarom het beter in kaart brengen van de rol van de cerebellaire structuur en functie bij gezonde ouderen en op welke manier dit een impact heeft op de bimanuele motorische functies. Hierbij maak je gebruik van methodologische technieken waaronder magnetic resonance imaging (MRI) en electroencephalografie (EEG).

Profiel

 • Je bent in het bezit van een Master in de (bio)medische wetenschappen of Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (of gelijkwaardig)
  Laatstejaarsstudenten worden eveneens aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.
 • Je behaalde goede academische resultaten.
 • Je hebt sterke interesse in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.
 • Een sterke affiniteit met revalidatie en wetenschappelijk onderzoek zijn een pluspunt.
 • Ervaring met medische beeldvormingstechnieken zijn een pluspunt.
 • Ervaring met programmeertalen (zoals vb. Matlab, Python, etc) zijn een pluspunt.
 • Je hebt inzicht in het opzetten, uitvoeren en analyseren van experimentele onderzoeksdesigns.
 • Je hebt een sterk probleemoplossend vermogen, bent flexibel, beschikt over de nodige organisatiecapaciteit, bent stressbestendig en neemt initiatief
 • Je beschikt over uitstekende communicatievaardigheden en hebt een goede kennis van het Nederlands en het Engels, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Je draagt actief bij aan een positieve werksfeer waarbij je connecties legt tussen verschillende domeinen en mensen (praktijkassistenten, doctoraatsstudenten, postdoctorale onderzoekers, professoren).

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als doctoraatsbursaal.
Aanstelling voor 2 jaar. Na positieve evaluatie eenmaal verlengbaar met 2 jaar. Aanstelling is te UHasselt.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 15 juni 2023.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
De selectieprocedure wordt eventueel aangevuld met een presentatie of opdracht. De interviews worden gepland vanaf december 2022

Meer info
Prof. dr. Raf MEESEN, +32-11-292124, raf.meesen@uhasselt.be

Meer weten over werken aan de UHasselt? Kijk op www.uhasselt.be/jobs voor onder meer onze personeelsvoordelen.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie – Veroudering van het cerebellum en de impact op motorische controle
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2022-10-11
Uiterste sollicitatiedatum
2023-06-15 23:59:59
Soort functie
PhD
Opslaan als favoriet

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant