KU Leuven

PhD: studying neurodegeneration using iPSC and xenotransplantation models

2024-05-02 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De onderzoeksgroepen binnen het Centrum voor Moleculaire Geneeskunde zijn koplopers in het onderzoek naar neurodegeneratieve aandoeningen, met een focus op de ziekte van Parkinson en meervoudige systeem atrofie. Onze missie is om diepgaande inzichten te verkrijgen in de onderliggende mechanismen achter neurodegeneratieve aandoeningen en het ontwikkelen van nieuwe therapeutische behandelingen.

Als onderdeel van deze multidisciplinaire onderzoeksgroepen werken we in een dynamische en uitdagende omgeving waar fundamenteel onderzoek naadloos overgaat in het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen. Met behulp van innovatieve technologieën en geavanceerde cel-, organoïde- en diermodellen is het doel om nieuwe gehumaniseerde modellen te ontwikkelen. We zoeken naar een gepassioneerde PhD onderzoeker om zich aan te sluiten bij ons onderzoeksteam om mee te werken aan de volgende stappen van dit onderzoek.
Website van de eenheid

Project

De ziekte van Parkinson en meervoudige systeem atrofie behoren tot een grotere familie van hersenaandoeningen die worden gekenmerkt door gliale en neurodegeneratieve pathologieën. De manier waarop deze ziektes ontstaan is niet duidelijk maar nieuwe studies tonen aan oligodendrogliale cellen mogelijks zeer vroeg betrokken zijn in het ziekteprocess van deze hersenaandoeningen.

Als PhD student zal je verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van innovatieve oligodendrogliale gehumaniseerde cel- en diermodellen. Je zal werken met humane geïnduceerde pluripotente stamcellen die verder zullen gentransplanteerd worden in muismodellen via xenotransplantatie. Dit zal toelaten om de rol van humane cellen te bestuderen in de ziekte van Parkinson en meervoudige systeem atrofie.

Dit project biedt een unieke kans om bij te dragen aan cutting-edge onderzoek naar de oorzaken en behandelingen van neurodegeneratieve aandoeningen, terwijl je je eigen vaardigheden en expertise ontwikkelt in een stimulerende onderzoeksomgeving.

Trefwoorden: Neurodegeneratie, humane pluripotente stamcellen, xenotransplantatie, alpha-synucleïne, diermodellen, meervoudige systeem atrofie, ziekte van Parkinson

Profiel

  • De kandidaat heeft een master in geneeskunde, biomedische wetenschappen, farmaceutische wetenschappen, biologie, bioscience engineering, biochemische wetenschappen of een verwante discipline.
  • Ervaring met humane geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC's) is een plus
  • Ervaring met dieren is een plus
  • Top 25 voor cijfers behaald tijdens Bachelor en Master
  • De kandidaat is gemotiveerd om met complexe celculturen en proefdieren te werken
  • Uitstekende mondelinge Engelse communicatie- en presentatievaardigheden zijn vereist.
  • Passie voor onderzoek en zin voor doorzettingsvermogen
  • Kritische geest met veel zin voor initiatief
  • Goede interpersoonlijke vaardigheden
  • Aangezien de kandidaat een PhD-beurs moet aanvragen, is een in de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland behaalde master een vereiste

Aanbod

  • Een voltijdse PhD positie voor 1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging.
  • PhD training binnen de doctoral school.
  • Werk binnen een internationaal toonaangevend multidisciplinair team met relevante ervaring en expertise. 
  • Ondersteuning bij de aanvraag van een FWO-beurs (het aanvragen van een FWO-beurs is een voorwaarde).
  • Bij het niet behalen van een FWO-beurs zal eventuele verdere opvangfinanciering worden bekeken.
  • Competitief salaris

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Wouter Peelaerts, tel.: +32 16 37 40 59, mail: wouter.peelaerts@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
PhD: studying neurodegeneration using iPSC and xenotransplantation models
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-04-11
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-02 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-02 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant