KU Leuven

Vacature voor een zeer gemotiveerde PhD onderzoeker in integratieve oncologie

2024-06-14 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De onderzoeksgroep van Prof. Dr. Ann Smeets (Oncologische Heelkunde, departement Oncologie, KU Leuven) zoekt een doctoraatsstudent(e) om het onderzoeksteam te versterken.
De onderzoeksgroep focust zich op het beantwoorden van nieuwe onderzoeksvragen binnen klinische en translationele projecten rond borstkankeronderzoek. De focus ligt daarbij op het verbeteren van de (chirurgische) behandeling bij borstkanker, verbeteren van de zorg voor patiënten met of een sterk verhoogd risico op borstkanker, onderzoek naar en implementatie van leefstijlinterventies bij kanker alsook meer translationele projecten zoals de validatie van predictieve biomarkers voor immunotherapie en het ontwikkelen van een implantaat na borstsparende chirurgie. Binnen de onderzoeksgroep lopen eveneens enkele klinische studies, zowel als sponsor als deelnemend centrum.
De onderzoeksgroep is eveneens onderdeel van het universitair ziekenhuis Leuven en werkt nauw samen met andere onderzoeksgroepen binnen KU Leuven, maar ook met vele (inter)nationale onderzoekspartners.

Project

Deze vacature kadert in de onderzoekslijn van de implementatie van leefstijlinterventies bij (bost)kanker.
Het doel van dit project is om via een online platform wetenschappelijk correcte informatie over leefstijl en complementaire therapieën aan te bieden aan (ex)-patiënten met (borst)kanker.
De diagnose en behandeling van kanker heeft belangrijke gevolgen voor de patiënt. Een gezonde leefstijl kan niet alleen de kwaliteit van leven verbeteren maar heeft ook een significante impact op de overleving. Verder is er wetenschappelijke evidentie dat bepaalde complementaire therapieën kunnen helpen om nevenwerkingen van therapie te verzachten. Tijdens raadplegingen is er vaak onvoldoende tijd, mankracht en/of kennis om dieper in te gaan op leefstijl. Kennis over complementaire therapieën is over het algemeen beperkt bij klassiek geschoolde zorgverleners. Dit heeft vaak als gevolg dat patiënten een eigen zoektocht starten, wat enerzijds lastig is en anderzijds het risico op foute informatie vergroot. De meerwaarde van het platform is dan ook om deze informatie correct aan te bieden en zo een meer holistische benadering van de patiënt te realiseren.
Volgende functievereisten zijn nodig:
• Je verzamelt, beoordeelt en interpreteert wetenschappelijke literatuur
• Je onderzoekt de huidig beschikbare screeningtools
• Je schrijft wetenschappelijke informatie neer op niveau van patiënten/leken
• Je ontwerpt en ontwikkelt een website om het platform te hosten in nauwe samenwerking met een webdesigner
• Je zorgt voor de implementatie van het platform in de klinische praktijk
• Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse opvolging van het project
• Je rapporteert aan de rest van de onderzoeksgroep en neemt deel aan team meetings
• Je gaat op zoek naar experten binnen een bepaald onderwerp en pleegt regelmatig overleg met hen
• Je vraagt bijkomende financiering aan
• Je assisteert bij andere onderzoeken binnen de onderzoeksgroep

Profiel

De kandidaat heeft idealiter een Master in (Bio)medische Wetenschappen, Farmacie of Bio-ingenieur of andere wetenschappelijke opleiding met een sterke interesse in oncologie en leefstijl.
• Je hebt ervaring met wetenschappelijk literatuuronderzoek en interpretatie
• Je hebt interesse in en begrip van integratieve oncologie en complementaire therapieën 
• Je hebt sterke communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling
• Je bent kritisch en levert graag kwaliteit.
• Je kan verbanden leggen tussen gegevens
• Je schrikt niet terug voor interactie met patiënten
• Je bent sociaal en houdt ervan om in teamverband te werken, maar je kan ook zeer zelfstandig functioneren
• Je bent vlot in omgang en legt makkelijk en snel contacten met andere onderzoekers en medewerkers.
• Je bent bereid je flexibel op te stellen
• Je kan goed plannen en gaat georganiseerd te werk
• Je bent perfect Nederlands- en Engelstalig

Aanbod

Wij bieden een PhD positie in een uitdagende en multidisciplinaire onderzoeksomgeving met mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Als ook de kans om bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten met (borst)kanker.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw Hanne Vos, tel.: +32 16 34 09 04, mail: hanne.vos@kuleuven.be of prof. dr. Ann Smeets, mail:. Ann.Smeets@uzleuven.be

Studenten die in juni 2024 afstuderen, worden ook uitgenodigd om te solliciteren.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Vacature voor een zeer gemotiveerde PhD onderzoeker in integratieve oncologie
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-05-07
Uiterste sollicitatiedatum
2024-06-14 23:59 (Europe/Brussels)
2024-06-14 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant