Vrije Universiteit Brussel

Postdoctoraal Onderzoeker in Plasma Etsen Microfluidics

2024-06-14 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel.

Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn. 

Voeg daarbij ons beginsel van vrij onderzoek - waarin zelfreflectie, een kritische houding en een open, creatieve geest rond wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal staan - en je hebt een universiteit die fundamenteel grensverleggend en pionierend is op het vlak van onderwijs en onderzoek. Kortom: de VUB ten voeten uit

De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van gelijkgestemde Europese universiteiten, allen klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden. 

2 - Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Faculteit Ingenieurswetenschappen, vakgroep Chemische ingenieurstechnieken en industriële scheikunde, op zoek naar een postdoctorale bursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter verderzetting van je eigen doctoraatsonderzoekswerkzaamheden, er als volgt uitzien:

µFlow Cell is een multidisciplinaire onderzoekgroep van de VUB die werkt aan de opschaling van microfluïdics voor farmaceutische, biotechnologische of medische toepassingen. µFlow Cell is door VUB erkend en ondersteund als een Group of Excellence in Advanced Research (GEAR). De groep heeft een aantal onderzoekslijnen die verder ontwikkeld worden met de financiële steun van de Brusselse Overheid via Innoviris, de Vlaamse Overheid via VLAIO, de Europese Unie via Horizon Europe, of door rechtstreekse samenwerkingen met geïnteresseerde bedrijven.

Ter ondersteuning van de activiteiten van µFlow Cell heeft VUB bovendien een nieuwe cleanroom (MICROLAB) gebouwd voor microfabricage in silicium en glas voor microfluidics, die in het derde kwartaal van 2024 in dienst zal worden genomen. Het grondoppervlak van MICROLAB bedraagt 550 m², waarvan 300 m² uitgerust zal worden met de meest geavanceerde machines voor elke essentiële productiestap in microfabricage.
 
µFlow Cell is nu op zoek naar een postdoctoraal onderzoeker die deel zal nemen aan het project ‘Novel Approaches for Halogen-free and Sustainable Etching of Silicon and Glass (HaloFreeEtch)’. Dit project wordt gesteund door de European Innovation Council (EIC) als een Pathfinder-project, deel van de Challenge ‘Responsible Electronics’. In de volgende 4 jaar, startende 01/09/24, zullen teams van de VUB, Technical University Chemnitz, Fraunhofer ENAS, University of Graz, PlasmaSolve, LioniX en Warrant Hub onderzoek verrichten naar halogeenvrije plasma-ets-processen. Het µFlow Cell-team van Prof. De Malsche zal zich richten op halogeenvrij etsen van glas, gebruik makend van de laatste state-of-the-art plasma-machines van MICROLAB.

Terwijl het European Chemical Agency (ECHA) werk maakt van een volledig verbod op het gebruik van fluorochemicaliën omwille van hun schadelijke effecten op het milieu en de gezondheid, heeft de Europese Commissie (EC) de European Chips Act gelanceerd om de halgeleiderindustrie terug te brengen naar Europa. De enige manier om beide ambities met elkaar te verenigen, is de ontwikkeling van nieuwe fabricageprocessen, vrij van fluor en andere halogenen. Met MICROLAB en het HaloFreeEtch-project wil de  µFlow Cell een significante bijdrage leveren aan deze transitie.

Als postdoctoraal onderzoeker zal je op zijn minst verantwoordelijkheid zijn voor volgende taken.

•    Ontwikkeling van plasma-ets-processen voor glas en silicium, gebruik makend van halogeenvrije precursoren.
•    Ontwerpen en implementeren van machine-modificaties (hardware en software) om deze nieuwe processen mogelijk te maken.
•    Ontwerp en microfabricage van microfluidic chips in silicium, glas en polymeren.
•    Ontwerp en bouw van nieuwe experimentele opstellingen waarin deze chips getest kunnen worden.
•    Ontwerpen, uitvoeren, analyseren en rapporteren van experimenten.
•    Interactie met andere academische onderzoekers en industriële onderzoeksgroepen.
•    Voorbereiden en bijwonen van technische vergaderingen met interne of externe klanten.
•    Samen met het team bijdragen aan het schrijven van wetenschappelijke publicaties.
•    Co-supervisie Masterstudenten en interactie met PhD-studenten die werken aan verwante onderwerpen.
•    Orde, veiligheid en kwaliteit handhaven in je werkruimte.


Je zal rapporteren aan Prof. Wim De Malsche.
Voor het HaloFreeEtch project zal je deel uitmaken van een team van 4-5 collega’s. Dit team is ingebed in een onderzoeksgroep van 15-20 onderzoekers die werken rond microfluidics.

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden. 

3 - Profiel

Wat verwachten wij van jou?

 • PhD in Fysica, Chemie, Electronica, Bio-ingenieurswetenschappen, Elektromechanica, Elektriciteit, Materialen, Microfabricage, Nanotechnologie of gelijkaardig.
 • Volgende bijkomende technische/functionele kennis wordt gewaardeerd.

  •    Expertise en minstens 3 jaar praktische ervaring in plasma-etsen van silicium/glas.
  •    Expertise en minstens 3 jaar praktische ervaring met andere essentiële microfabricagestappen zoals lithografie, CVD, PVD, …
  •    Kennis van en hands-on ervaring met microfluidics en apparatuur zoals biosensoren.
  •    Vertrouwd met werken in een cleanroom en labo.
  •    Bedreven in opzoekingen in vakliteratuur en patenten.
  •    Uitstekende kennis van gesproken en geschreven Engels is essentieel, kennis van Nederlands en/of andere talen is een plus.
  •    ICT: uitstekende kennis van basis softwarepakketten Excel, Word, Outlook, Powerpoint en gebruik van machine-software zijn essentieel. Kennis van Solidworks of gelijkaardig CAD-programma, Matlab, Labview, PLC is een pluspunt.

  Voor deze job verwachten wij volgende persoonlijkheid.
  •    Hands-on mentaliteit.
  •    Zin voor initiatief en flexibiliteit.
  •    Sterk in wetenschappelijke analyse en rapportering.
  •    Werken met hoge eigen-opgelegde normen naar kwaliteit en nauwkeurigheid.
  •    In staat om zowel autonoom te werken als in teamverband.
  •    Sterk in multitasking.
  •    Bereid om occasioneel overuren te doen om specifieke deadlines te halen.

 • Je verbleef gedurende minstens 12 maanden van de 3 jaar voorafgaand aan de aanvangsdatum in het buitenland, en tijdens die periode heb je niet in België gewerkt of gestudeerd. Tijdens deze 12 maanden zijn verblijven van korte duur in België evenwel toegelaten zoals vakantie, deelname aan congressen of een kort verblijf ter voorbereiding van jouw verblijf als postdoctoraal onderzoeker. 

VUB wil een weerspiegeling zijn van de maatschappij waar ieders talent wordt gewaardeerd, ongeacht het gender, geslacht, leeftijd, religie, huidskleur, migratieachtergrond, functiebeperking en de neurodiversiteit.

4 - Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse postdoctorale beurs aan, voor de duur van 24 maanden (verlengbaar tot max. 36 maanden, mits positieve evaluatie van de onderzoekswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-09-2024.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

 • Uitgebreide thuiswerkmogelijkheden, een telewerkvergoeding van 50 euro per maand OF een internetvergoeding van 20 euro per maand; 
 • Een open informele werkomgeving met aandacht voor je work-life balance, een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling), sluiting tussen Kerstmis en Nieuwjaar, en 3 extra verlofdagen; 
 • Een kosteloze hospitalisatieverzekering
 • Maximale terugbetaling van woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en/of een fietsvergoeding; 
 • Gevarieerde maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief; 
 • Voordelige sportmogelijkheden, een gamma aan kortingen via Benefits@Work (in allerlei winkels, op vluchten, in tankstations, pretparken...) en Ecocheques
 • Kinderdagverblijf vlak bij de campus, korting op vakantiekampen
 • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via onze VUB-leerplatformen en opleidingen; 
 • En tot slot: toffe collega's met een gezonde drive.

5 - Geïnteresseerd?

 Spreekt deze functie je aan?

Stel je dan kandidaat, ten laatste op 14-06-2024, via jobs.vub.be, en laad volgende documenten op: 

 • je motivatiebrief; 
 • je curriculum vitae; 
 • je diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni).

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Prof. Dr. ir. Wim De Malsche via Wim.De.Malsche@vub.be of +32 02 629 3781. 

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be, en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Wil je meer info over EUTOPIA? Ga dan naar eutopia-university.eu, en kom meer te weten over ons Europees netwerk van universiteiten. 

Informatie over de vacature

Functienaam
Postdoctoraal Onderzoeker in Plasma Etsen Microfluidics
Locatie
Boulevard de la Plaine 2 Brussel, België
Gepubliceerd
2024-05-24
Uiterste sollicitatiedatum
2024-06-14 23:59 (Europe/Brussels)
2024-06-14 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Control Systems: The Key to Our Automated Future? Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS) Leestijd: 5 min
...
Lighting the Way in the Search for Distant Exoplanets SRON - Netherlands Institute for Space Research Leestijd: 4 min
...
3D Printing for Better Healthcare Medical University of Vienna Leestijd: 4 min
Meer stories