KU Leuven

Studieloopbaanbegeleider, mobiliteitscoördinator en ombuds voor de Bachelor of European Studies

2024-05-09 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De Bachelor of European Studies (BAES) is een uniek, multidisciplinair programma, georganiseerd door negen universiteiten binnen de Una Europa-alliantie, waarin studenten uit heel de wereld de fundamentele aspecten en waarden van de Europese Unie en de Europese staten en samenlevingen bestuderen. KU Leuven is één van de organiserende universiteiten en fungeert eveneens als coördinator. De rol van coördinator wordt specifiek opgenomen door de Faculteit Sociale Wetenschappen. In deze faculteit zorgen de medewerkers van het StudieLab voor de ondersteuning van deze studenten bij hun studieloopbaan en voor de ombudswerking in aanloop van, tijdens en na de examens.
Website van de eenheid

Functie

Als studieloopbaanbegeleider voor deze groep internationale studenten ben je hun eerste aanspreekpunt bij vragen over hun leerproces en studieloopbaan:
  • Je organiseert de ‘welcome week’ in Leuven en zorgt voor een warm en inclusief onthaal.
  • Je helpt studenten op weg tijdens de eerste weken aan de universiteit.
  • Je geeft studenten advies bij de samenstelling van hun persoonlijke studietraject, bijvoorbeeld in verband met specialisaties en mobiliteit.
  • Je helpt individuele studenten om een goede studiemethode te ontwikkelen en neemt ook enkele collectieve initiatieven rond studie-aanpak en -planning voor alle BAES-studenten.
  • Je reflecteert met studenten over hun studieresultaten, bespreekt hun studievoortgang en helpt hen om beslissingen te nemen over hun studieloopbaan.
  • Je biedt een luisterend oor en zoekt mee naar oplossingen, rekening houdend met de specifieke context waarin de student verkeert.
Als examenombuds voor de BAES-studenten treed je op als aanspreekpunt en vertrouwenspersoon voor studenten met een probleem rond het examengebeuren, zowel tijdens het academiejaar als tijdens de examenperiodes. 
  • Je analyseert individuele ombudsvragen en neemt, na overleg met docenten, zelfstandige beslissingen. Je zorgt voor de administratieve en organisatorische opvolging van deze beslissingen.
  • Je volgt de aanvragen van studenten met bijzondere statuten (werkstudenten, studenten met een functiebeperking,…) op en staat mee in voor de organisatie van de examenfaciliteiten.
  • Je draagt bij aan de vlotte organisatie van online examens.
  • Je speelt een sturende rol in de organisatie en inhoudelijke stoffering van de deliberatie en werkt daarbij nauw samen met de voorzitter van de examencommissie. Je vertolkt ombudsinformatie tijdens de deliberatie en bewaakt de correcte toepassing van het onderwijs- en examenreglement.
  • Je staat in voor de nazorg van studenten na elke examenperiode.
  • Je vertaalt de lessons learned uit individuele cases in voorstellen voor een juridisch correct, billijk en efficiënt verloop van de examens voor het beleidsteam van de opleiding.
Als onderwijsombuds ben je vertrouwenspersoon voor studenten bij problemen of klachten rond (de organisatie van) het onderwijs. Je bemiddelt, indien nodig, tussen student(en), docent(en) en beleidsinstanties.
Je werkt samen met je collega’s binnen het StudieLab van de Faculteit Sociale Wetenschappen en de studentenvoorzieningen van KU Leuven, in functie van de begeleiding van individuele studenten en in functie van jullie collectieve verantwoordelijkheid voor een kwalitatieve, inclusieve en zorgzame ondersteuning en begeleiding. 
Als mobiliteitscoördinator ondersteun je de collega’s van de Onderwijs-en studentenadministratie en de programmaverantwoordelijke bij de toelatingen, de mobiliteit en de planning.
  • Je volgt samen met de programmaverantwoordelijke de toelatingsdossiers van nieuwe studenten en de mobiliteitsvragen en Erasmusbeurzen op.
  • Je ondersteunt het programma binnen de programma-gerelateerde commissies binnen de KU Leuven en de bredere BAES-organisatiestructuur.        
Je voert je taken uit in een internationale omgeving en communiceert en stemt af met collega’s binnen de KU Leuven én de acht andere betrokken universiteiten. 

Profiel

  • Je hebt een masterdiploma in de sociale of humane wetenschappen.
  • Je hebt een uitgesproken affiniteit met en/of interesse in hoger onderwijs en studiebegeleiding en coaching. Je hebt voeling met de leefwereld van (internationale) studenten.
  • Je beschikt over sterke coachende vaardigheden, een groot inlevingsvermogen en probleemoplossende vaardigheden en handelt integer en discreet. 
  • Je kan zelfstandig werken, maar bent ook samenwerkingsgericht.
  • Je bent communicatief sterk, in het Engels en het Nederlands, mondeling en schriftelijk. 
  • Je voelt je goed in een internationale omgeving en kan je makkelijk aanpassen aan verschillende manieren van communiceren en samenwerken.
  • Je bent flexibel en stressbestendig tijdens drukke periodes.
  • Je werkt efficiënt en nauwgezet.
  • Je hebt digitale skills of bent bereid deze te ontwikkelen.

Aanbod

We bieden je een voltijdse, gevarieerde job met een veelheid aan leerkansen voor 1 jaar, met een reële kans op verlenging. Je komt terecht in een warm team van gedreven collega’s die je met veel plezier zullen helpen om te groeien. 
Het gaat om een aanstelling als praktijkassistent in het AAP-statuut. Hieraan is een verloning gekoppeld in barema 43. 
De aanwervingsgesprekken vinden plaats op 16 mei, tussen 13u en 16u. Er wordt een voorbereidende opdracht voorzien.

Meer informatie

StudieLab Faculteit Sociale Wetenschappen
Una Europa

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw Yasmine Sidhoumi, tel.: +32 16 32 28 20, mail: yasmine.sidhoumi@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Studieloopbaanbegeleider, mobiliteitscoördinator en ombuds voor de Bachelor of European Studies
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-04-18
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-09 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-09 23:59 (CET)
Soort functie
Vakgebied
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant