Vrije Universiteit Brussel

Onderzoeker Ruimtelijke Planning, Wonen en Mobiliteit

2024-05-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel.

Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn. 

Voeg daarbij ons beginsel van vrij onderzoek - waarin zelfreflectie, een kritische houding en een open, creatieve geest rond wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal staan - en je hebt een universiteit die fundamenteel grensverleggend en pionierend is op het vlak van onderwijs en onderzoek. Kortom: de VUB ten voeten uit

De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van gelijkgestemde Europese universiteiten, allen klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden. 

 

2 - Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, vakgroep Geografie, op zoek naar een doctoraatsbursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:

Je gaat als onderzoeker aan de slag binnen het onderzoeksproject “Sociale huisvesting en bereikbaarheid: woonplaats en activiteitenpatronen van sociale huurders”.

Dit project wordt gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), duurt vier jaar en geeft je de mogelijkheid je doctoraat te behalen. In dit project, dat werkt op het raakvlak van mobiliteit en huisvesting, zal je samenwerken met twee professoren en een senior onderzoeker met expertise in beide domeinen.
Sociale huisvesting is een belangrijk instrument om kwetsbare groepen toe te laten betaalbaar te wonen. De laatste jaren worden verouderde sociale woningen in stadscentra gesloopt en vervangen door woningen voor diverse inkomensgroepen. Daardoor neemt het aantal sociale woningen in stadscentra naar verhouding af. Weinig onderzoekers hebben zich gebogen over de effecten van dit beleid. Nochtans wordt de tevredenheid van sociale huurders sterk bepaald door de locatie en bereikbaarheid van hun woning. Een gebrek aan bereikbaarheid zou de voordelen van sociale huisvesting voor bewoners gedeeltelijk teniet kunnen doen door een verminderde maatschappelijke participatie.

Dit onderzoeksproject gaat na in welke mate sociale huisvestingsmaatschappijen in hun locatiebeleid rekening houden met bereikbaarheid, en of de locatie van sociale woningen een impact heeft op sociale uitsluiting.

Het project omvat

1) een analyse van het locatiebeleid van sociale huisvesting in Europa,

2) een ruimtelijke analyse van de bereikbaarheid van de huidige en geplande sociale woningen in Vlaanderen en

3) een verkenning van de hypothese of een lage mate van bereikbaarheid inderdaad bijdraagt tot beperktere activiteitenpatronen en lagere tevredenheid van sociale huurders.

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden. 

 

3 - Profiel

Wat verwachten wij van jou?

  • Je bezit een diploma van Master in de Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, of je beschikt over een masterdiploma in een aanverwant studiegebied, zoals geografie, planologie, architectuur, urban studies, verkeerskunde, ingenieurswetenschappen, economische wetenschappen of toegepaste economische wetenschappen. Je studeerde af (of zal afstuderen) met (tenminste) onderscheiding. Je kan je ook kandidaat stellen indien je je diploma in juni of september 2024 zal behalen.
  • Je hebt een uitgesproken interesse in hoe de gebouwde omgeving mee sturend is voor het verplaatsingsgedrag en de bereikbaarheid, in het bijzonder met betrekking tot sociaal inclusieve en duurzame mobiliteit in een stedelijke en randstedelijke context, en je kan dit staven aan de hand van bijvoorbeeld professionele ervaring, de oriëntatie van je afstudeerwerk, of een eigen onderzoeksvoorstel.
  • Je schrijft vlot en beschikt over een goede kennis van het Nederlands en het Engels. Goede kennis van het Frans is een troef.
  • Voorafgaande relevante professionele ervaring buiten de universiteit (bijvoorbeeld in de adviesverlening, beleidsvoorbereiding, of toegepast onderzoek) strekt tot aanbeveling (maar is geen uitsluitende voorwaarde).
  • Je hebt geen werkzaamheden verricht in het kader van een mandaat als assistent bezoldigd ten laste van de werkingsmiddelen, gedurende meer dan 12 maanden (gecumuleerd). 

VUB wil een weerspiegeling zijn van de maatschappij waar ieders talent wordt gewaardeerd, ongeacht het gender, geslacht, leeftijd, religie, huidskleur, migratieachtergrond, functiebeperking en de neurodiversiteit.

 

4 - Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 48 maanden, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-10-2024.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

OPGELET: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van jouw inschrijving als doctoraatsstudent aan de universiteit.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

  • Uitgebreide thuiswerkmogelijkheden, een telewerkvergoeding van 50 euro per maand OF een internetvergoeding van 20 euro per maand; 
  • Een open informele werkomgeving met aandacht voor je work-life balance, een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling), sluiting tussen Kerstmis en Nieuwjaar, en 3 extra verlofdagen; 
  • Een kosteloze hospitalisatieverzekering
  • Maximale terugbetaling van woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en/of een fietsvergoeding; 
  • Gevarieerde maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief; 
  • Voordelige sportmogelijkheden, een gamma aan kortingen via Benefits@Work (in allerlei winkels, op vluchten, in tankstations, pretparken...) en Ecocheques
  • Kinderdagverblijf vlak bij de campus, korting op vakantiekampen
  • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via onze VUB-leerplatformen en opleidingen; 
  • En tot slot: toffe collega's met een gezonde drive.

 

5 - Geïnteresseerd?

Spreekt deze functie je aan?

Stel je dan kandidaat, ten laatste op 15-05-2024, via jobs.vub.be, en laad volgende documenten op: 

  • je motivatiebrief; 
  • je curriculum vitae; 
  • je diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni).

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Kobe Boussauw, Nele Aernouts, Eva Van Eenoo via kobe.boussauw@vub.be; nele.aernouts@vub.be; eva.van.eenoo@vub.be of +32 2 629 35 11. 

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be, en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Wil je meer info over EUTOPIA? Ga dan naar eutopia-university.eu, en kom meer te weten over ons Europees netwerk van universiteiten. 

Informatie over de vacature

Functienaam
Onderzoeker Ruimtelijke Planning, Wonen en Mobiliteit
Locatie
Boulevard de la Plaine 2 Brussel, België
Gepubliceerd
2024-03-18
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-15 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant