KU Leuven

OE CiTiP - doctoraatsbursaal (100%)

2024-04-30 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het KU Leuven Centrum voor IT en IE Recht (CiTiP) is een onderzoekseenheid van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, gericht op de ontwikkeling van juridische kennis in het domein van ICT, digitale media, ethiek en intellectuele eigendom. CiTiP is verbonden aan imec, neemt deel aan het Vlaamse Kenniscentrum Data en Maatschappij, is lid van het Leuven Center on ICT (LICT) en verscheidene KU Leuven Interdisciplinaire Instituten zoals Leuven.ai, DigiSoc, LUSI, LIM, LISCO. CiTiP heeft meer dan 30 jaar ervaring in onderzoek naar juridische en ethische aspecten van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, privacy en security, data regulering en intellectuele eigendom, in zowel de publieke als private sector. De groep telt momenteel meer dan 90 onderzoekers, met 6 professoren, een onderzoeksexpert en valorisatiemanager, 10 postdoctorale onderzoekers, een onderzoekscoördinator en administratieve ondersteuning. CiTiP is betrokken bij interdisciplinaire projecten gefinancierd via o.m. Horizon Europe, Digital Europe, Marie Curie, FWO, ICON, Belspo, Vlaio, KU Leuven Onderzoeksfonds en bilaterale contracten.
Voor meer informatie over het centrum en zijn activiteiten, gelieve de website te bezoeken.
Website van de eenheid

Project

U zal deel uitmaken van het onderzoeksteam onder leiding van prof. Jan De Bruyne en bijdragen aan een nationaal, Europees en internationaal IT-rechtskader dat inspeelt op de behoeften van de samenleving waarin het is ingebed. Het onderzoek zal zich richten op één of meer van de volgende onderzoekslijnen: (1) het raakvlak tussen AI en (privaat)recht; (2) databeheer en dataruimten (data spaces); (3) de juridische aspecten van de virtual reality; (4) robotica en (5) de regulering van technologieën. In deze context kan zowel intradisciplinair als interdisciplinair onderzoek worden gedaan. De kandidaat kan daarnaast ook worden ingezet bij onderwijstaken aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, zowel in het Nederlands als in het Engels. 

Profiel

  •  
  • U beschikt over een masterdiploma in de Rechten, idealiter aangevuld met een relevante bijkomende master in ICT en IP Recht.  
  • U heeft zich onderscheiden door uw studieresultaten en/of andere verwezenlijkingen.
  • U bent geboeid door de technologische ontwikkelingen en digitale transformaties in het domein van artificiële intelligentie, robotica, zelflerende/slimme algoritmes, big data, data spaces, SOLID, blockchain, …
  • U bent geboeid door de impact van technologische ontwikkelingen op het recht, in het bijzonder privaatrecht, gegevensrecht en andere wetgeving met specifieke relevantie voor digitale transformatie (bv. handelsrecht, fundamentele rechten,…), …
  • U beschikt over een analytische geest, creatief denkvermogen, en een passie voor kritische reflectie. 
  • U beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk (aan te tonen via academische publicaties zoals een masterthesis of wetenschappelijke artikelen, maar ook via praktijkgerichte publicaties, zoals client memo’s, blogposts, …).
  • U bent flexibel en kan zowel individueel als in (een interdisciplinair) team werken. 
  • U kan uw werk zelfstandig plannen, stelt prioriteiten waar nodig, respecteert deadlines, en werkt ook onder tijdsdruk met respect voor collega’s en de ambitie om hoge kwaliteit te leveren. 
  • U heeft een uitstekende kennis van het Nederlands en het Engels (zowel gesproken als geschreven). 
  • Bijkomende kennis over en ervaring met empirische onderzoeksmethodes (kwalitatief en kwantitatief) is een meerwaarde.

Aanbod

  • Een voltijdse aanstelling van bepaalde duur van 1 jaar, met een reële kans op verlenging, en met het oog op het voorbereiden van een doctoraatstraject.  
  • Een stimulerende en dynamische omgeving, gekenmerkt door een unieke mix van onafhankelijkheid, vertrouwen en ondersteuning. 
  • Een mooie beurs voor boeiend en verrijkend onderzoek, met extra's (een aantrekkelijke verlofregeling, verzekeringen, mobiliteit, voordeeltarieven bij sport- en cultuurfaciliteiten, …). 
  • Toegang tot de faciliteiten van de universiteit. 

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Jan De Bruyne, tel.: +32 16 37 35 38, mail: jan.debruyne@kuleuven.be of mevrouw Edith Appelmans, tel.: +32 16 32 07 78, mail: edith.appelmans@kuleuven.be.

Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
OE CiTiP - doctoraatsbursaal (100%)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-03-21
Uiterste sollicitatiedatum
2024-04-30 23:59 (Europe/Brussels)
2024-04-30 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken